Η Επίτροπος Εσωτερικών Ίλβα Γιόχανσον «πιο κοντά στις ΜΚΟ από ό,τι στα κράτη μέλη» για τη λαθρομετανάστευση

Κοινοποίηση:
fabrice-leggeri-directeur-de-frontex-agence-europeenne-des-garde-frontieres-et-des-garde-cotes-photo-t-pikula-1534966211-696x431

Η υπεύθυνη εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ίλβα Γιόχανσον, είναι πιο κοντά στις ΜΚΟ που τάσσονται υπέρ της μαζικής μετανάστευσης παρά στα κράτη μέλη τα οποία οφείλει να υπηρετεί, υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής της συνοριακής υπηρεσίας Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Φαμπρίς Λετζερί, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του οργανισμού το 2022 για να γίνει στη συνέχεια ευρωβουλευτής του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν, δήλωσε στο Brussels Signal ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την πρόεδρο Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχει επιδείξει ήπια στάση απέναντι στη μετανάστευση και έχει θεωρήσει την Frontex ως έναν οργανισμό που έχει ως αποστολή να βοηθά τους μετανάστες και όχι να προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης.

«Επισήμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Επιτροπή λένε ότι θέλουν να προστατεύσουν τα σύνορα από την παράνομη μετανάστευση», δήλωσε στον επικεφαλής των ειδήσεων της ιστοσελίδας, Τζάστιν Στέρς σε συνέντευξη μέσω βίντεο.

«Αλλά στην πράξη, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κάποια διαφωνία μεταξύ ορισμένων από αυτά τα θεσμικά όργανα … η Επιτροπή, ιδίως η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, υπεύθυνη για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις, ήταν πιο κοντά στις φιλομεταναστευτικές ΜΚΟ από ό,τι τα κράτη μέλη ή στις αστυνομικές δυνάμεις».

Πρόσθεσε ότι, υπό την ηγεσία της Φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δυσκολευόταν να δράσει για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς δεν υπήρχε «καμία πολιτική υποστήριξη» για να το πράξει.

«Συνειδητοποίησα ότι για ορισμένες ΜΚΟ και για ένα μέρος των υπηρεσιών της Επιτροπής – και για την Επίτροπο Γιόχανσον – θεωρούσαν ότι όλοι έχουν θεμελιώδες δικαίωμα να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν πρόκειται για παράνομη διέλευση των συνόρων», δήλωσε ο Λετζερί.

«Σύμφωνα με αυτούς, οι συνοριοφύλακες δεν επιτρέπεται να σταματούν τους παράνομους μετανάστες.

«Μου το είπε μάλιστα η Επίτροπος το 2019 – ήταν η πρώτη μας συζήτηση μαζί, καθώς είχε μόλις διοριστεί Επίτροπος – είπε: «Μα γιατί η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής χρειάζεται στολές και όπλα; Επειδή η δουλειά σας… είναι να υποδέχεστε τους μετανάστες».

«Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη είναι μια γηράσκουσα ήπειρος, οπότε πρέπει να υποδεχτούμε τους μετανάστες».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response