Η πρόεδρος του Μεξικού, απαντώντας σε μια προκλητική δήλωση του πρώην προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τράμπ, εξέφρασε την άποψή της σχετικά με την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού. Ο Τράμπ είχε προτείνει να μετονομαστεί ο κόλπος σε “Κόλπο της Αμερικής”, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.
Η πρόεδρος τόνισε ότι η ονομασία “Κόλπος του Μεξικού” είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και καταχωρημένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Υπογράμμισε τη σημασία αυτής της ονομασίας, η οποία έχει ιστορικές ρίζες και αναγνωρίζεται παγκοσμίως.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος έκανε μια ειρωνική παρατήρηση, προτείνοντας ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αλλάξουν την ονομασία, τότε θα μπορούσαν να σκεφτούν να ονομάσουν την περιοχή “Μεξικανική Αμερική”. Αυτή η πρόταση δεν ήταν μόνο μια μορφή χιούμορ αλλά και μια υπενθύμιση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Επιπλέον, ανέφερε τη Συνθήκη του Απατσιγκάν που χρονολογείται από το 1607, η οποία αναφερόταν στη Μεξικανική Αμερική. Αυτή η αναφορά ενίσχυσε την επιχειρηματολογία της για τη σημασία της ιστορίας και της γεωγραφίας στην κατανόηση των σύγχρονων πολιτικών συζητήσεων.
Στον συγκεκριμένο χάρτη πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας αποτελούν μέρος του Μεξικού, όπως ήταν μέχρι την έναρξη του Αμερικανο – Μεξικανικού πολέμου το 1846.
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί και η κίνηση του εκλεγμένου προέδρου να ανεβάσει στον λογαριασμό του Truth Social βίντεο καθηγητή που αποκαλεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σκοτεινό κάθαρμα. Μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Νετανιάχου είχε ισχυριστεί πως είχε θερμή, φιλική συζήτηση μαζί του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ο καθηγητής Σακς είναι γνωστός επικριτής του Ισραήλ, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο Τράμπ αναδημοσίευσε το βίντεο σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο. Όπου εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, και ενώ ο Τράμπ εξετάζει την εξέλιξη των σχέσεων με το Ισραήλ και ιδιαίτερα με τα σκληροπυρηνικά στελέχη. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την Ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα όμως με υψηλόβαθμο αξιωματούχο ο Νετανιάχου δεν θα παραβρεθεί στην ορκωμοσία Τράμπ, χωρίς να αναφέρεται ο λόγος.
Την ίδια στιγμή ο εκλεγμένος πρόεδρος μετέβη στο Καπιτώλιο για πρώτη φορά από τις 6 Ιανουρίου του 2021, όπου παρουσίασε την ατζέντα του για φορολογία, ενέργεια και μεταναστευτικό στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Και ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρουν οι μικροπολιτικές διαμάχες, αρκεί να περνούν να νομοσχέδια που θέλει.
Το ατού του Μακρόν και η στάση της Γαλλίας
Τη Δευτέρα, μπροστά στο διπλωματικό σώμα, ο Μακρόν έδωσε τον τόνο αναφορικά με την επιστροφή του Ντ. Τραμπ: Κάλεσε την Ευρώπη να μάθει να συνεργάζεται με τον Τραμπ. Αλλά κατήγγειλε την «νέα διεθνή αντιδραστική» που υποστηρίζει το πουλέν του Τραμπ, ο Έλον Μασκ ο οποίος προσπαθεί να «επηρεάσει απευθείας τις εκλογές στη Γερμανία», σύμφωνα με τον Μακρόν.
Το ατού του Μακρόν είναι οτι γνωρίζει πολύ καλά τον Τραμπ στον οποίο έκανε ενα πρώτο διπλωματικό δώρο: τη συνάντηση του με τον Ζελένσκι στο πλαίσιο των εγκαινίων της Παναγίας των Παρισίων. Δεν πιστεύει οτι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα είναι γρήγορες και εύκολες, καλεί τον Τραμπ να πείσει τη Ρωσία να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η στάση Μακρόν είναι οτι η Γαλλία ήξερε να δουλέψει με τις ΗΠΑ κατα την 1η θητεία Τραμπ και προειδοποίησε οτι αν “η Ευρώπη είναι αδύναμη και ηττοπαθής, δε θα μας σεβαστούν οι ΗΠΑ του Ντ. Τραμπ. Ο Μακρόν εκμυστηρεύτηκε στο περιβάλλον του οτι στοιχηματίζει στους προσωπικούς δεσμούς με τον Τραμπ υπογραμμίζοντας οτι πρέπει να επιβάλεις να σε σέβονται, «δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα, αλλα να ξεδιπλώσουμε το κουβάρι».
Όσο για το ΝΑΤΟ, η Γαλλία έχει ιδιαίτερη σχέση: εχει δικό της δόγμα και δική της πυρηνική ασπίδα, ο προϋπολογισμός όπως και δημοσιονομικές δυσκολίες. Πρώτες οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν την προσπάθεια να αυξήσουν τη συμμετοχή τους από 3,5% που είναι τώρα στο 5% όπως επιθυμεί για τους συμμάχους ο Τραμπ. Γροιλανδία: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Jean-Noël Barrot δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα» να αφήσει η ΕΕ χώρες να «επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της».
Το πνεύμα στη Γαλλία είναι: «Περισσότερο από ποτέ, πρέπει, με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να έχουμε επίγνωση, να απομακρυνθούμε από μια μορφή αφέλειας, να προστατευτούμε, να επανοπλιστούμε».
Συνάντηση Στάρμερ – Μακρόν: Στο επίκεντρο οι απαντήσεις στις πολιτικές Τραμπ και Μασκ
Οι προκλητικές παρεμβάσεις του Έλον Μασκ και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ φέρνουν ακόμη πιο κοντά τον Κιρ Στάρμερ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί τον Γάλλο πρόεδρο για δείπνο εργασίας στο Τσέκερς, την επίσημη εξοχική κατοικία του.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν θέματα που κυμαίνονται από την Ουκρανία μέχρι την ανάπτυξη, τη μετανάστευση και την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί και τι σημαίνει η επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ μετά και από τις πρόσφατες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου, όπως η αύξηση αμυντικών δαπανών στο 5% που είπε ο Ντόναλντ Τραμπ αν και ο ΥΠΕΞ σήμερα είπε ότι θα πρέπει και οι ΗΠΑ να συμβαδίσουν με αυτό το σχέδιο.
Στάρμερ και Μακρόν έχουν κοινό μέτωπο στις έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις που επιχειρεί ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ενώ, ο Μακρόν ως πρόεδρος κράτους μέλους της ΕΕ είναι και συνδετικός κρίκος.
Τέλος, το δημοσίευμα FT για σκευωρία ανατροπής του Βρετανού πρωθυπουργού από τον Έλον Μασκ και δεξιούς συνεργάτες του έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και τον δημοκρατικό κόσμο που θεωρεί την παρέμβαση εξωφρενική. Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσει» κάθε άρθρο ή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζεται με τον δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας ενώ είπε ότι ο Κιρ Στάρμερ παραμένει «επικεντρωμένος στο να προσφέρει για τον βρετανικό λαό».
Για την ώρα οι παρεμβάσεις του Μασκ φαίνεται ότι ενώνουν το εργατικό κόμμα πίσω από τον Στάρμερ, τη στιγμή που η δημοφιλία του πέφτει ενώ το κόμμα του Φάρατζ έρχεται για πρώτη φορά στην κορυφή προτίμησης ψήφουσε πιθανές εκλογές μαζί με τους Εργατικούς (25%) και πέντε μονάδες μπροστά από τους Συντηρητικούς.
Γερμανία: O Μασκ συναντά διαδικτυακά τον ηγέτη του AfD
Η εκστρατεία υποστήριξης του Έλον Μασκ για το AfD εισέρχεται σε νέο γύρο απόψε. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη συναντά διαδικτυακά την ηγέτη του AfD, Alice Weidel, στην πλατφόρμα “Χ”, ιδιοκτησίας Μασκ. Το γραφείο της Βάιντελ είπε ότι θα μιλήσουν για τη ελευθερία της έκφρασης, μεταξύ άλλων. Θα είναι μια συνομιλία μόνο ήχου χωρίς εικόνα, στις 7, ώρα Γερμανίας, 8 ώρα Ελλάδας.
Μασκ και Βάιντελ δεν έχουν ακόμη συναντηθεί προσωπικά. Ο Μασκ έχει ταχθεί υπέρ του AfD αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες – συμπεριλαμβανομένου ενός καλεσμένου άρθρου στην «Welt am Sonntag». Πρόκειται για πρωτοφανή παρέμβαση σε προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία και γίνεται μία συζήτηση κατά πόσο η αποψινή κοινή μιντιακή εμφάνιση μπορεί να είναι παράνομη χορηγία κόμματος που προσφέρει ο Μασκ στο AfD.
Εως και 150 αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένεται να παρακολουθήσουν τη συνομιλία για να ελέγξουν εάν ο Μασκ και η πλατφόρμα του “Χ” συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του Τραμπ για προσάρτηση της Γροιλανδίας, χωρίς να αποκλείσει και στρατιωτικά μέσα. «Η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων ισχύει για κάθε χώρα, ανεξάρτητα αν βρίσκεται ανατολικά ή δυτικά μας», είπε ο Σολτς μετά από επικοινωνία που είχε με ευρωπαίους ηγέτες χθες υπονοώντας αφενός τον Βλαντιμίρ Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία και αφετέρου τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Σολτς αλλά και ο χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς, πιθανός καγκελάριος μετά τις εκλογές το Φεβρουάριο, απορρίπτουν την αξίωση του Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ. Η Γερμανία μετά βίας έπιασε το στόχο του ΝΑΤΟ 2%, συζήτηση γίνεται για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3-3,5%.