Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στην Ουκρανία: Τι δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις

Κοινοποίηση:
Zelenskiy_Bucha_Reuters-696x435

Τα τελευταία τρία χρόνια, από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου και η στάση της κοινής γνώμης έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές.

 

Η διάθεση των πολιτών σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης να στηρίξουν το Κίεβο «μέχρι τη νίκη» έχει μειωθεί αισθητά. Παράλληλα, οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με την ανάγκη συνέχισης της βοήθειας προς την Ουκρανία για την ανάκτηση των εδαφών που έχει χάσει.

Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μία από την YouGov στην Ευρώπη και μία από την Gallup στις ΗΠΑ, καταγράφουν τις τάσεις αυτές. Η έρευνα της YouGov περιλάμβανε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Σουηδία και Βρετανία) και αποκάλυψε ότι η επιθυμία των πολιτών να υποστηρίξουν την Ουκρανία μέχρι τη νίκη – ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται παράταση του πολέμου – έχει υποχωρήσει σε όλες τις χώρες αυτές κατά τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα η στήριξη σε μια εναλλακτική λύση για τον πόλεμο –λήξη μέσω διαπραγματεύσεων, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τον έλεγχο σε ουκρανικά εδάφη– αποτελεί πλέον την επιθυμητή επιλογή σε τέσσερις από τις επτά χώρες.

Οι συμμετέχοντες στη έρευνα του YouGov πιστεύουν κατά πλειοψηφία ότι ο Ντ. Τραμπ θα διακόψει τη στήριξη προς την Ουκρανία

Επίσης, καταγράφονται μεγάλες πλειοψηφίες που πιστεύουν ότι ο Τραμπ, αναλαμβάνοντας ξανά τα ηνία στις 20 Ιανουαρίου, πρόκειται να εγκαταλείψει πολιτικά την Ουκρανία. Ο ρεπουμπλικανός καυχιέται, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο «σε 24 ώρες»ενώ ο απεσταλμένος του για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, πρόκειται να ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις αρχές Ιανουαρίου.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, πλειοψηφίες ή σχεδόν πλειοψηφίες σε όλες τις χώρες εκτός από μία θεωρούσαν πιθανό ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα διακόψει τη στήριξη προς την Ουκρανία: 62% των Γερμανών, 60% των Ισπανών, 56% των Βρετανών, 52% των Γάλλων και 48% των Ιταλών.

 

«Στροφή» των πολιτών

Η δημοσκόπηση έδειξε (theguardian) ότι η προθυμία υποστήριξης της Ουκρανίας μέχρι να νικήσει παρέμεινε υψηλή στη Σουηδία (50%) και τη Δανία (40%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (36%) ωστόσο, τα ποσοστά καταγράφουν πτώση σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ήταν 57%, 51% και 50% αντίστοιχα.

Την ίδια περίοδο, τα ποσοστά που δήλωσαν ότι προτιμούν να επικρατήσει ειρήνη με διαπραγματεύσεις εκτινάχθηκαν στο 55% από 45% στην Ιταλία, στο 46% (38%) στην Ισπανία, στο 43% (35%) στη Γαλλία και στο 45% (38%) στη Γερμανία, συνοδευόμενα από αντίστοιχες μειώσεις στην υποστήριξη στην Ουκρανία μέχρι να νικήσει.

Όπως αναφέρει ο Guardian, δεν είναι σαφές αν η «στροφή» που καταγράφεται οφείλεται σε μειωμένο ενδιαφέρον για τον πόλεμο ή στην «κόπωση» των πολιτών.

Οι πολίτες ήταν επίσης διχασμένοι σχετικά με το πώς θα αισθάνονταν για μια ειρηνευτική διευθέτηση που θα άφηνε τη Ρωσία να ελέγχει τουλάχιστον ορισμένα από τα τμήματα της Ουκρανίας όπως φέρεται να σχεδιάζει ο Τραμπ.

Στη Σουηδία (57%), τη Δανία (53%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (51%) αλλά και στην Ισπανία (43%), δήλωσαν ότι θα αισθάνονταν πολύ ή αρκετά αρνητικά για μια τέτοια συμφωνία, σε σύγκριση με μόνο 37% στη Γαλλία και 31% στη Γερμανία και την Ιταλία.

 

Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε συμφωνία για την Ουκρανία. Ο Πούτιν επαναδιατύπωσε την περασμένη εβδομάδα τους μαξιμαλιστικούς του στόχους, που περιλαμβάνουν τον ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας και τεσσάρων «προσαρτημένων» ουκρανικών περιοχών, καθώς και την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και ένα βέτο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι περισσότεροι δυτικοευρωπαίοι θεωρούν ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν έχουν κάνει αρκετά, τόσο σε επίπεδο οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας όσο και σε επίπεδο στρατιωτικής και άλλης βοήθειας προς το Κίεβο, για να εμποδίσουν τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο.

Περίπου το 66% των Δανών, το 63% των Σουηδών και των Ισπανών, το 59% των Βρετανών, το 53% των Γερμανών και των Ιταλών και το 52% των Γάλλων δήλωσαν ότι η συνολική βοήθεια προς την Ουκρανία ήταν είτε όχι αρκετή, είτε όχι σχεδόν αρκετή. Ωστόσο, λίγοι πίστευαν ότι η χώρα τους θα έπρεπε να αυξηθεί τη στήριξη.

Όσον αφορά συγκεκριμένα μέτρα, όπως η αύξηση των κυρώσεων, η αποστολή περισσότερων όπλων, η αποστολή περισσότερων στρατευμάτων για την υποστήριξη των μελών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ή ο συντονισμός αεροπορικών επιδρομών κατά ρωσικών στόχων στην Ουκρανία, η υποστήριξη ήταν σταθερή ή χαμηλότερη από ό,τι προηγουμένως.

 

Σε δυο στρατόπεδα οι Αμερικάνοι

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να κερδίσει πίσω τα εδάφη που έχασε στον πόλεμο με τη Ρωσία, ακόμη και σε μια παρατεταμένη σύγκρουση (48%), ή να προσπαθήσουν να επιτύχουν ένα γρήγορο τέλος της σύγκρουσης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα ανακτήσει όλα τα εδάφη της (50%). Αυτό σηματοδοτεί μια μετατόπιση από προηγούμενες μετρήσεις, όταν η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστήριζε έναν αγώνα για την «νίκη έως το τέλος».

Οι Αμερικανοί είναι επίσης διχασμένοι ως προς το αν οι ΗΠΑ κάνουν πάρα πολλά (37%), το σωστό (31%) ή όχι αρκετά (30%) για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Περισσότεροι Αμερικανοί τώρα από ό,τι τον Μάρτιο λένε ότι οι ΗΠΑ κάνουν το σωστό, ενώ λιγότεροι λένε ότι δεν κάνουν αρκετά.

Οι προτιμήσεις των κομμάτων για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο συνεχίζουν να διαφέρουν έντονα, με τους Ρεπουμπλικάνους να προτιμούν σε μεγάλο βαθμό ένα γρήγορο τέλος και εμφανίζονται λιγότερο υποστηρικτικοί στην Ουκρανία, ενώ οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές μια παρατεταμένη δέσμευση και τουλάχιστον τη συνέχιση του σημερινού επιπέδου βοήθειας για την Ουκρανία.

Ένα σταθερό 68% των ενηλίκων των ΗΠΑ δηλώνει ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία κερδίζουν επί του παρόντος τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων παρόμοιων ποσοστών των Ρεπουμπλικάνων, των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response