Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει την απαιτούμενη δύναμη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της κατά τη διάρκεια των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η δήλωση έγινε μετά από μια άτυπη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο Σολτς τόνισε ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και ότι αυτό αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση. Η αναφορά του έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε απειλήσει με επιβολή δασμών στα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρώπη.
Η θέση του Σολτς υπογραμμίζει τη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας εντός της ΕΕ, καθώς οι χώρες μέλη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ. Η ικανότητα της ΕΕ να διατηρεί μια ισχυρή φωνή στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις είναι κρίσιμη για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των κρατών-μελών της.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας επαίνεσε την πρόεδρο του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ επειδή εξασφάλισε την αναστολή των αμερικανικών δασμών για έναν μήνα μετά την επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό της Ντόναλντ Τραμπ. «Η πρόεδρος του Μεξικού είναι μια έξυπνη πολιτικός… Το χειρίστηκε ψύχραιμα», σχολίασε.