Το φάσμα των ελλείψεων φυσικού αερίου χτυπά για άλλη μια φορά την πόρτα της Ευρώπης καθώς εξαντλεί τα αποθέματα φυσικού αερίου της με πρωτοφανή ρυθμό σύμφωνα με το OilPrice.
Η Ευρώπη έως τον Ιανουάριο του 2025 έχει καταναλώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου της με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και επτά χρόνια. Το έντονο κρύο κάνουν τους κατοίκους να αυξάνουν τη θέρμανση, οδηγώντας σε ταχεία εξάντληση του αποθηκευμένου φυσικού αερίου. Τα επίπεδα αποθήκευσης, τα οποία ήταν πάνω από το 90% τον Νοέμβριο, έχουν πλέον υποχωρήσει λίγο πάνω από το 70%.
Η επιταχυνόμενη απόσυρση του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, κάνει ορισμένους αναλυτές να φοβούνται χειρότερες διαταραχές.
Την 1η Ιανουαρίου 2025, η Ουκρανία αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με τη Ρωσία, σταματώντας ουσιαστικά τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των αγωγών της έχοντας αφήσει αρκετές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να αγωνίζονται για εναλλακτική προμήθεια. Η Σλοβακία, πρέπει να βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ουγγαρία. Η Αυστρία λαμβάνει περισσότερο φυσικό αέριο από τη Γερμανία και την Ιταλία για να αντισταθμίσει το έλλειμμα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας έχει ωθήσει τις τιμές του φυσικού αερίου υψηλότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το προμηνιαίο συμβόλαιο του ολλανδικού κόμβου φυσικού αερίου TTF έφτασε στο υψηλό δέκα μηνών των 42,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντανακλώντας τις ανησυχίες της αγοράς. Οι traders πληρώνουν επίσης ασφάλιστρα ρεκόρ για το ευρωπαϊκό αέριο για το επερχόμενο καλοκαίρι, αντιστρέφοντας τη συνήθη τάση τιμολόγησης όπου το καλοκαίρι το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τις προκλήσεις στην ανανέωση αποθεμάτων το καλοκαίρι του 2025.
Η κατάσταση στη Γερμανία
Η Γερμανία, η βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, βρίσκεται σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση και η ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της έχει οδηγήσει σε προειδοποιήσεις ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε «έντονο» κίνδυνο. Επειδή οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της, οποιαδήποτε παρατεταμένη έλλειψη ενέργειας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν άμεσες ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Η ΕΚ υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή υποδομή φυσικού αερίου είναι ευέλικτη και ότι υπάρχουν εναλλακτικές οδοί τροφοδοσίας. Επιπλέον, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν και μειώνονται, εξακολουθούν να είναι ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου .
Ο εφοδιασμός με LNG
Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) υπήρξε ο λευκός ιππότης της Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια, βοηθώντας την να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της και να παρέχει ένα προστατευτικό ασφαλείας έναντι των κραδασμών από τις παραδοσιακές διακοπές των αγωγών. Ωστόσο, ο αυξημένος ανταγωνισμός για το LNG, ειδικά από την Ασία, θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές, καθιστώντας το δίχτυ ασφαλείας δαπανηρό.
Η πραγματική δοκιμασία θα έρθει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η Ευρώπη χρειάζεται να ξαναγεμίσει την αποθήκη φυσικού αερίου της στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον επόμενο χειμώνα. Η ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων αυτό το χειμώνα σημαίνει ότι η ήπειρος θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αναπληρώσει τα αποθέματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη θέσει ενδιάμεσους στόχους πλήρωσης αποθήκευσης αερίου για το 2025, προκειμένου να διασφαλίσει τον ασφαλή εφοδιασμό και τη σταθερότητα της αγοράς.
Δύσκολη η επίτευξη των στόχων
Ωστόσο, με την τρέχουσα δυναμική της αγοράς και τις γεωπολιτικές εντάσεις, η επίτευξη αυτών των στόχων θα μπορούσε να καταλήξει να είναι πιο δύσκολη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Αν και η κατάσταση είναι σοβαρή, το πάτημα του κουμπιού πανικού σε αυτό το στάδιο μπορεί να είναι πρόωρο. Η Ευρώπη έχει δείξει ανθεκτικότητα απέναντι σε ενεργειακές κρίσεις στο παρελθόν, και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις προηγούμενες διαταραχές οδήγησαν σε μια πιο εύρωστη και διαφοροποιημένη ενεργειακή υποδομή.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ενδιαφερόμενοι του κλάδου θα πρέπει να περιηγηθούν τους επόμενους μήνες τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση, διασφαλίζοντας ότι τα φώτα παραμένουν αναμμένα σε ολόκληρη την ήπειρο. Αν και οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου δεν είναι εντελώς υπερβολικές, είναι απίθανο να είναι ανυπέρβλητες. Με προσεκτικό σχεδιασμό και λίγη καλή τύχη, η Ευρώπη θα πρέπει να μπορέσει να ξεπεράσει αυτήν την καταιγίδα και να αναδυθεί πιο ενεργειακά ασφαλής από την άλλη πλευρά.