Η Ευρώπη βιώνει κύμα απεργιών και διαδηλώσεων λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, της αύξησης του κόστους διαβίωσης και στη Γαλλία της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι Ευρωπαίοι βγαίνουν για πολλοστή φορά στους δρόμους ακόμη και στην ατμομηχανή της ευρωζώνης Γερμανία που βίωσε χθες τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών στον τομέα των μεταφορών. Στη Γαλλία οι πολίτες διαδηλώνουν σήμερα για πολλοστή φορά τις τελευταίες εβδομάδες, αντιδρώντας στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν.
Οι ερευνητές έχουν ορίσει ένα άνευ προηγουμένου παγκόσμιο κύμα περισσότερων από 12.500 διαδηλώσεων σε 148 χώρες για τις αυξήσεις των τροφίμων, των καυσίμων και του κόστους ζωής το 2022. Και οι μεγαλύτερες καταγράφηκαν στη Δυτική Ευρώπη. Οι τιμές των τροφίμων και ιδιαίτερα της ενέργειας αυξήθηκαν πρώτα από την πανδημία COVID-19 και μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και, ενώ οι ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας έχουν πλήξει περισσότερο τον Νότο, η οικονομική κρίση στέλνει αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων στους δρόμους στις πλουσιότερες χώρες του βορείου ημισφαιρίου.
Γερμανία
Αεροδρόμια και σταθμοί λεωφορείων και τρένων σε όλη τη Γερμανία έβαλαν «λουκέτο» (27/3) τη Δευτέρα, προκαλώντας αναστάτωση σε εκατομμύρια πολίτες στην αρχή της εργάσιμης εβδομάδας κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κινητοποίησης των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρασύρεται από τον πληθωρισμό.
Οι εργαζόμενοι πιέζουν για υψηλότερους μισθούς για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 9,3% τον Φεβρουάριο. Η Γερμανία, η οποία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για φυσικό αέριο πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις υψηλότερες τιμές καθώς προσπαθεί να βρει νέες πηγές ενέργειας, με τους ρυθμούς πληθωρισμού να ξεπερνούν τον μέσο όρο της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες.
Γαλλία
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, αποφεύγοντας τις εκκλήσεις από τα πανίσχυρα συνδικάτα να αναστείλει το νέο νόμο για τις συντάξεις που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα στα 64 έτη, εν μέσω της χειρότερης βίας στους δρόμους της χώρας εδώ και χρόνια.
Οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες έγιναν πιο βίαιες αφότου η κυβέρνηση Μακρόν, η οποία δεν διαθέτει σαφή πλειοψηφία, «πέρασε» τη νομοθεσία στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία, επιστρατεύοντας προεδρικό διάταγμα.
Η βιομηχανική δράση που διαταράσσει τα γαλλικά διυλιστήρια άφησε ορισμένα πρατήρια καυσίμων με έλλειψη καυσίμων, πλήττοντας επίσης τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), την παροχή ρεύματος και τη συντήρηση πυρηνικών αντιδραστήρων.
Βρετανία
Οι Βρετανοί εγκαινίασαν πριν απο λίγες εβδομάδες τον πανευρωπαϊκό «χορό» των κινητοποιήσεων με τη βρετανική κυβέρνηση να εμπλέκεται σε μισθολογικές διαφωνίες σε διάφορους τομείς, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν υψηλότερους μισθούς για να συμβαδίσουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, με απεργίες στα σχολεία, στους σιδηροδρόμους και στα νοσοκομεία να πραγματοποιούνται σε τακτική βάση.
Το προσωπικό ασφαλείας στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ψήφισε υπέρ της απεργίας για 10 ημέρες, ανακοίνωσε το συνδικάτο Unite. Η απεργία θα περιλαμβάνει πάνω από 1.400 άτομα προσωπικό.
Περισσότεροι από 3.000 Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι σε τέσσερα κυβερνητικά τμήματα θα απεργήσουν από τις 11 Απριλίου σε μια διαμάχη για τις αμοιβές, τις συντάξεις και την ασφάλεια της εργασίας, ανακοίνωσε το συνδικάτο Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS).
Άντε και στα δικά μας