Η Ευρώπη αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς οι σύμμαχοι της χώρας προσπαθούν να καλύψουν το κενό που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να σταματήσει την ανταλλαγή πληροφοριών με το Κίεβο.
Αυτή η αλλαγή στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δημιουργήσει προκλήσεις για την Ουκρανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που παρέχονται από τους συμμάχους της.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να ενισχύουν τις προσπάθειές τους για να παρέχουν πληροφορίες και υποστήριξη στην Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει τη διάθεση πληροφοριών σημάτων, δορυφορικών εικόνων και δεδομένων στόχευσης, τα οποία είναι κρίσιμα για τις στρατηγικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων. Οι ευρωπαϊκοί σύμμαχοι κατανοούν τη σημασία αυτής της υποστήριξης και εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα έχει πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Η συλλογή και ανάλυση πληροφοριών απαιτεί χρόνο και πόρους, και οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να μην διαθέτουν την ίδια τεχνολογία ή εμπειρία όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μπορεί να επηρεάσουν τη συνεργασία τους στην παροχή πληροφοριών.
Τώρα, πιθανό είναι να αναλάβουν τα υπόλοιπα «βαριά» ονόματα των μυστικών υπηρεσιών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ – η Βρετανία, η Γαλλία και σε κάποιο βαθμό η Γερμανία – να καλύψουν το κενό. Αλλά θεωρείται απίθανο να είναι σε θέση να αναπαράγουν το εύρος και την κλίμακα των εκτεταμένων πληροφιών των ΗΠΑ, εκτιμά το εν λόγω δημοσίευμα.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν πραγματικά να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που γνωρίζει τις δυνατότητες των συμμάχων, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία ώστε να μιλήσει ειλικρινά για τις ρυθμίσεις ασφαλείας της ηπείρου.
Η κοινότητα υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία εκτείνεται σε 18 υπηρεσίες, ξεπερνά κατά πολύ οποιαδήποτε από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, ιδίως στον τομέα της δορυφορικής τεχνολογίας και της αναλυτικής ικανότητας.
Ο Τζιμ Τάουνσεντ, που διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, δήλωσε: «Έχουμε περισσότερους αναλυτές και περισσότερα συστήματα και, κατά κάποιο τρόπο, κάποια πιο εκλεκτά συστήματα».
Η παύση στην ανταλλαγή πληροφοριών εντείνει την αγωνία στην Ευρώπη σχετικά με το πώς να αποκρούσει τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει γίνει όλο και πιο διαλλακτική προς τη Μόσχα και ανταγωνιστική προς την Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της μεταφοράς όπλων στο Κίεβο.
Η σχέση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με την Ουκρανία καλλιεργήθηκε προσεκτικά επί μια δεκαετία. Η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, από τα σήματα και τις ανθρώπινες πληροφορίες μέχρι τις δορυφορικές δυνατότητες, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προειδοποίηση της Ουκρανίας για τα σχέδια της Μόσχας να εισβάλει το 2022 και στην άμυνα απέναντι στην επίθεση των ρωσικών πυραύλων.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της παύσης στην ανταλλαγή πληροφοριών και κατά πόσον αυτή εφαρμόζεται σε πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αμυντικούς σκοπούς.
«Η απενεργοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών είναι η πιο επιζήμια και εχθρική απόφαση», δήλωσε η Camille Grand, πρώην βοηθός γενικού γραμματέα για τις αμυντικές επενδύσεις στο ΝΑΤΟ. «Οι περικοπές στην προμήθεια όπλων θα χρειαστούν λίγους μήνες για να έχουν τεράστιο αντίκτυπο αλλά μπορούν να μετριαστούν εν μέρει από τους Ευρωπαίους. Εάν η άρνηση των πληροφοριών δεν είναι μια παύση, αυτό θα έχει συνέπειες βραχυπρόθεσμα», είπε.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συζητούν πώς θα χειριστούν την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την παύση της ανταλλαγής πληροφοριών με την Ουκρανία. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις αυτές, σύμφωνα με το Politico, δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν απαγορεύεται να μοιράζονται κάποιες πληροφορίες των ΗΠΑ με την Ουκρανία, αν και η ανταλλαγή αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ περιορισμένη, καθώς οι σύμμαχοι δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τις υπάρχουσες σχέσεις με την Ουάσινγκτον ή μεταξύ τους.
Πηγή: Politico