Η Ισπανία επιβάλλει βίζα διέλευσης στους Μαυριτανούς

Κοινοποίηση:
Indonesia G20

Στη Μονκλόα θεωρούν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος από τις αφρικανικές χώρες. Όπως επισημαίνουν πηγές της Μονκλόα, η περιοδεία Σάντσεθ στη Μαυριτανία, την Γκάμπια και την Σενεγάλη έχει ως στόχο να φρενάρει το μεταναστευτικό κύμα από αφρικανικές χώρες προς τα Κανάρια Νησιά και προσανατολίζεται στην οικονομική ενίσχυση των χωρών αυτών.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, 340 σκάφη (80,9% περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2023) και 22.304 παράτυποι μετανάστες (126% περισσότεροι) έφτασαν στα Κανάρια Νησιά. Αν και ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες (μειώθηκε από 7.000 αφίξεις τον Ιανουάριο και περισσότερες από 4.000 τον Φεβρουάριο σε λίγο πάνω από 2.000 τον Ιούλιο), κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι το φθινόπωρο μπορεί να είναι δύσκολο, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών της θάλασσας και της παρουσίας περισσότερων από 200.000 προσφύγων από το Μάλι που προσπαθούν να φύγουν μακριά από τον πόλεμο στα σύνορα της Μαυριτανίας.

Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του θα είναι το βράδυ της Τρίτης στο Νουακσότ (Μαυριτανία) και Τετάρτη και Πέμπτη στο Μπαντζούλ (Γκάμπια) και Ντακάρ (Σενεγάλη). Συνοδεύεται από την υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης Ελμα Σάιθ καθώς στις τρεις πρωτεύουσες θα υπογραφούν συμφωνίες «κυκλικής μετανάστευσης» —προσωρινής δηλαδή— με πολλά προγράμματα κατάρτισης, αντίστοιχες με αυτές που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν με επτά χώρες όπως το Μαρόκο, την Σενεγάλη και πέντε επιπλέον χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το πρώτο μέτρο που θα εφαρμόσει η Ισπανία για να σταματήσει τη μετανάστευση από αυτές τις χώρες είναι η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων. Από αύριο τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση βίζας για τους Μαυριτανούς που κάνουν στάση στην Ισπανία. Αυτή η απαίτηση επεκτάθηκε τους τελευταίους μήνες και σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Επίσημα δεν υπάρχει ακόμα αντίδραση από την Μαυριτανία για την απόφαση της Ισπανίας αλλά η αφρικανική χώρα επί του παρόντος διαμαρτύρεται ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όταν επισκέφθηκε το Νουακσότ συνοδευόμενη από τον Πέδρο Σάντσεθ ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί. Η βοήθεια αυτή αφορά στην υλοποίηση έργων υποδομής και ενέργειας.

Τον Πέδρο Σάντσεθ συνοδεύουν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών, Εμπορίου, Κοινωνικής ασφάλισης αλλά και ο πρόεδρος της Hispasat καθώς στο Νουακσότ, πρόκειται θα δημιουργηθεί μια κοινή ισπανο-μαυριτανική επιχειρηματική επιτροπή και θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες κάτι που θα γίνει αντίστοιχα και στην Γκάμπια και στην Σενεγάλη.

Οι τρεις χώρες επιλογής της περιοδείας είναι οι μόνες που επιδεικνύουν μία σχετική πολιτική και οικονομική σταθερότητα σε μία περιοχή που συγκλονίζεται από την τζιχαδιστική τρομοκρατία και την διαδοχή στατιωτικών πραξικοπημάτων όπως στο Μάλι, την Νιγηρία και την Μπουρκίνα Φάσο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: