Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση ενός νομοθετικού διατάγματος που επεκτείνει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025. Αυτή η απόφαση έρχεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ρώμης να υποστηρίξει το Κίεβο, το οποίο αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
Από την αρχή της σύγκρουσης, η Ιταλία έχει αποστείλει συνολικά δέκα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Αυτά περιλαμβάνουν σημαντικά οπλικά συστήματα, όπως τα γαλλοΐταλικά αντιαεροπορικά συστήματα SAMP/T, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την αεροπορική άμυνα της χώρας.
Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, από την ανάληψη των καθηκόντων της στα τέλη του 2022, έχει εκφράσει σαφή υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η Μελόνι έχει δεσμευτεί ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια μέχρι να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση στον πόλεμο. Αυτή η δέσμευση δείχνει τη σταθερή πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης σχετικά με τη στήριξη των συμμάχων και τη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή.
Αντίθετα με τη σταθερή στάση της Ιταλίας, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προεδρού στις αρχές του 2025. Οι αλλαγές στη διοίκηση μπορεί να επηρεάσουν τις διεθνείς σχέσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους Ευρωπαίους συμμάχους.
Την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προέτρεψε τα μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ώστε να φέρουν το Κίεβο σε θέση ισχύος σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.
Επί ιταλικής προεδρίας φέτος, η Ομάδα των Επτά (G7) έχει δεσμευτεί πως θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 50 δισεκ. δολαρίων στο Κίεβο, αξιοποιώντας δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια.