Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ. ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ. ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ. ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΩΚΕΑΝΟΛΟΓΟΣ – «ΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΑΜΠΟΥΛΑ»

Κοινοποίηση:
download (21)

Σε μια περιπέτεια με άγνωστο τέλος στο βυθό του Ατλαντικού, φαίνεται πως εξελίχθηκε η επιθυμία των επιβαινόντων του τουριστικού υποβρυχίου Titan να γνωρίσουν από κοντά το μυστήριο του θρυλικού Τιτανικού, καθώς το επικρατέστερο σενάριο δείχνει ότι το βαθυσκάφος που δεν έχει δώσει σημάδια ζωής από το απόγευμα της Κυριακής, εγκλωβίστηκε ακριβώς στο αξιοθέατο που πήγε να συναντήσει.

Τα περιθώρια να βρεθούν ζωντανοί στενεύουν λεπτό προς λεπτό, καθώς η παροχή οξυγόνου θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, ώρα Ηνωμένου Βασιλείου. Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία των ΗΠΑ και Καναδά σαρώνουν τον Ατλαντικό, αναζητώντας ίχνη από το εξαφανισμένο υποβρύχιο. Δυσοίωνη πρόβλεψη για την κατάληξη του θρίλερ κάνει στο Thesstoday.gr ο διευθυντής θαλάσσιων ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Γρηγόρης Ρουσάκης, εκτιμώντας πως το πιο πιθανό είναι το σκάφος να παγιδεύτηκε στα συντρίμμια του φημισμένου ναυαγίου.

“Η πιθανότερη αιτία είναι να μπλέχτηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού. Σε αυτή την περίπτωση, αν έκανε προσπάθειες να απεμπλακεί, καταναλώνοντας ενέργεια, ενδέχεται να ξέμεινε από ρεύμα. Άλλη πιθανή αιτία μπορεί να είναι η εισροή υδάτων στο υποβρύχιο, που σημαίνει θάνατο για όλο το πλήρωμα”, εξηγεί ο ερευνητής, προσθέτοντας δε, πως τα βαθυσκάφη έχουν ισχυρά συστήματα ασφαλείας ώστε να προλαμβάνονται τέτοια περιστατικά. “Σε περίπτωση βλάβης, υπάρχει χειρισμός στο υποβρύχιο που αφήνει τα βάρη στον βυθό, βάζει αέρα στα μπαλόνια και δημιουργείται άνωση ώστε να ανέβει στην επιφάνεια. Από τη στιγμή που δε συνέβη αυτό, κάτι άλλο ενδέχεται να προκάλεσε τον θάνατο και το σκάφος να παρασύρθηκε”, τονίζει ο κ. Ρουσάκης.

 
“Μπορεί να περάσουν μέρες μέχρι να το βρουν”

Ο κ. Ρουσάκης υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί το σκάφος, -όπως άλλωστε βρέθηκε και ο Τιτανικός-, ωστόσο το ερώτημα είναι το αν θα βρεθεί πριν σημάνει τέλος χρόνου για το οξυγόνο των πέντε ανθρώπων. “Αν τους βρουν εγκαίρως και είναι στα συντρίμμια, ζωντανοί, θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν να ξεμαγκώσουν, αλλά είναι όλο θέμα τάιμινγκ. Αν τελειώσει ο αέρας, θα βγάλουν με τις ίδιες ενέργειες, μια μακάβρια αμπούλα στην επιφάνεια του νερού”, εξηγεί ο διευθυντής θαλάσσιων ερευνών, ενώ σημειώνει πως μέχρι να το εντοπίσουν, μπορεί να περάσουν και μέρες καθώς στον βυθό επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, που ακόμη και με πλήρη φωτισμό, το φως φτάνει σε ακτίνα μόλις 5-10 μέτρων.

“Ρισκάρουν για την εμπειρία”

Τα βαθυσκάφη έχουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας και όποιος ξεκινάει ένα ταξίδι προς τον βυθό είναι ενήμερος, αναφέρει ο κ. Ρουσάκης. “Στη συγκεκριμένη περίπτωση πήγαν για ψυχαγωγία, υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να ρισκάρουν για την εμπειρία, για τους ίδιους λόγους που κάποιοι πηγαίνουν στο διάστημα για δύο ώρες”, σημειώνει. “Είναι κάτι πολύ εξεζητημένο, όλοι βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι τεράστιες οι πιέσεις και όλα έχουν να κάνουν με την αντοχή του σκάφους”. Στα τουριστικά υποβρύχια όπως το Titan, μόνο ο χειριστής χρειάζεται να είναι ειδικός, ενώ οι υπόλοιποι είναι απλοί θεατές. “Στο πρόβλημα, δε, φαίνεται και η εμπειρία του χειριστή. Στο πόσο ψύχραιμος θα είναι, τι κινήσεις θα κάνει για να μπορέσει να σώσει το σκάφος χωρίς πανικό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κανόνας ασφαλείας των βαθυσκαφών συνοδεύεται με ρομπότ, κάτι που στην περίπτωση του Titan δεν εξακριβώθηκε. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών κατεβαίνει στον βυθό πάντα με τη συνοδεία ειδικού ρομπότ, για αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που παγιδευτεί.”Όταν δεν υπάρχει ρομπότ, ακολουθούμε ένα σύστημα πρωτόγνωρο αλλά άριστο. Έχουμε ένα μπαλόνι με συρματόσχοινο που σε περίπτωση που το βαθυσκάφος μαγκώσει, αυτό ανεβαίνει προς την επιφάνεια του νερού, απελευθερώνεται και παρασύρει το σύρμα. Τότε, το σκάφος που είναι στην επιφάνεια, βλέπει το μπαλόνι και τραβάει το υποβρύχιο”, περιγράφει ο ερευνητής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

24 Σχόλια

  1. Για τους κακομαθημενους πλουσιους, που έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα. Αρέσκονται στο να ξοδεύουν τα λεφτά που απέκτησαν με ιδρώτα&αιμα των άλλων σε κόκες, σαφάρι και επικίνδυνα σπορ για να διασκεδάσουν.
    Μη μας ζαλιζετε άλλο:
    οι Μεγαλοκαρχαρίες στους καρχαρίες, που είχαν καιρό να ταϊστούν!

  2. Εν τω μεταξυ ολοι αυτοι οι κουμουνιστφαγοι,ουτε κουμμουνισμο εχουν δει,ουτε σοσιαλισμο καταλαβαν ουτε ξερουν ποσο αγγουρι ειναι ο φεουδαρχισμος του Μητσοτακη.Τους ειπαν για νεοφιλευθερισμο και αυτοι νομιζουν Ελευθεριος Βενιζελος.Οσο για τους εργοστασιαρχες εκει φαινεται η ασχετιλα περι της οικονομιας.Αληθεια,γιατι δεν σχολιαζετε ποδοσφαιρο Γ’ κατηγοριας;Επισης,οι κουμουνιστες δεν κρατανε πλεον κονσερβοκουτια.

    1. Ρε κουμουνιστη κατσαπλια! Αφού ήταν τόσο καλά τα κομμουνιστικα καθεστωτα τότε γιατί κατάρρευσαν? Και γιατί σε ΌΛΕΣ τις χώρες που είχαν κομμουνιστικα καθεστωτα αν τους πεις για κομμουνισμο θα σε πάρουν στο κυνήγι! Ακόμη και στην Ρωσία σήμερα καπιταλισμό έχουν και στην Κίνα επίσης τα ίδια. Η Κίνα ειδικά είναι υβριδιο δηλαδή καπιταλιστικη οικονομία με κουμουνιστικο καθεστώς. Δηλαδή στην ουσία σε όλο τον πλανήτη μόνο ο αιμοσταγής χοντρός Δικτάτορας Κιμ σας έμεινε. Αλλά και πάλι αυτός καλοπερναει. Και είναι ο μοναδικός χοντρός άνθρωπος στην Βόρεια Κορέα. Όλοι οι υπόλοιποι κακόμοιροι. Εξαθλιωμενοι Βόρειο-Κορεατες κυριολεκτικά δεν έχουν να φάνε και λιμοκτονουν!

  3. Κρίμα, δεν πρόλαβαν να ταξιδέψουν στον Άρη.

    1. Εκτός θέματος.Αυτοι δεν έχουν απλά 2 σπίτια, αλλά τουλάχιστον 10000 σαν το δικό σου.

  4. Που πάνε βρεεε δεν ήξεραν δεν ρωταγαν. Τους έφαγε η μεγαλομανία… μακάρι να σωθούν αλλά…

  5. όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρων οι κότες

  6. “ξυπνα καημενε…..” βλεπω την ξερεις καλα την Ελλαδα και πως την καταντησαν τα δημοκρατικα κομματα…. γιατι αυτα που περιγραφεις στην Ελλαδα γινονται τα τελευταια 13 χρονια και εχουμε συνεχεια…. Αρα κακομοιρη νεο δημοκρατη….

    1. Τι προτείνεις δηλαδή? Σολιαλισμο και κομμουνισμο? Φυσικά δεν έδωσες καμία απάντηση στα ιστορικά γεγονότα που περιέγραψα. Εσύ δηλαδή αν έχεις δύο σπίτια θα δώσεις το ένα σε έναν άστεγο? Φυσικά και ΌΧΙ! Τότε γιατί περιμένεις απο ένα πλούσιο να μοιράσει την περιουσία του!?

      1. Εκτός θέματος.Αυτοι δεν έχουν απλά 2 σπίτια, αλλά τουλάχιστον 10000 σαν το δικό σου.

  7. Οι ψυχές ακόμη ουρλιάζουν στο σημείο που βυθίστηκε ο Τιτανικός…το πλοίο είναι καταραμένο ακόμα και ως ναυάγιο

  8. Στ αρχιδι@ μας. Εδώ ο κοσμάκης παλευει να βγάλει τον μήνα και μεις ασχολούμαστε με τα “σπορ” των πλούσιων.

  9. η κοτα πινει νερο και κοιταει τον θεο λένε… αυτα τα…. δεν κοιταζαν γυρω τους τους, πεινασμενους και τους διψασμενους… νομιζω το μετανιωσαν γιατι ο θεος τους εδωσε λιγο χρονο για να σκεφτουν τα “λαθη” τους… παντως δισεκατομμυριουχος δεν γινεσαι χωρις να εκμεταλευεις ακομα και το δευτερολεπτο ενος ανθρωπακου….

    1. Αυτή είναι κομμουνιστικη λογική. Αυτοί οι δισεκατομυριουχοι απασχολούν στις επιχειρήσεις και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αλλιώς θα ήταν άνεργοι! Εκτός και αν νομίζεις ότι όλοι σε όλες τις χώρες μπορούν να διοριστουν όλοι στο δικό τους δημόσιο! Είδαμε και τα χάλια του υπαρκτου σοσιαλισμού δηλαδή. Που κατάρρευσαν τα άθλια κομμουνιστικα καθεστωτα και για να φάνε. Περιμεναν σε ατέλειωτες ουρές για ένα κομμάτι ψωμί. Και οι γυναίκες για να επιβιώσουν βγήκαν στο κλαρί!

      1. Τά χάλια τού υπαρκτού σοσιαλισμού τά είδες, τά χάλια τού καπιταλισμού δέν τά βλέπεις, Ε;;;

        1. Φορές καπιταλισμός με τα όποια ελαττώματα του. Πάρα ένα άθλιο κομμουνιστικο καθεστώς! Αν δεν σου αρέσει η καπιταλιστικη Ελλάδα τράβα να ζήσεις το όνειρο σου στην Βόρεια Κορέα. Του κομμουνιστη βοιδουμπα δικτάτορα Κιμ. Μόνο πρόσεχε γιατί εκεί δεν έχει αραλίκι και επιδόματα. Ο Κιμ τους έχει να δουλεύουν απο το πρωί μέχρι το βράδυ για το καλό του σοσιαλισμού. Άσε που εκεί πολλές φορές αντί για φαγητό μπορεί να τρως κομμουνιστικο αέρα κοπανιστό. Αφού στην Βόρεια Κορέα υπάρχει πραγματική έλειψη φαγητού.

  10. Αξιοθεατο ο υγρος ταφος τοσων εκατονταδων ανθρωπων, τωρα θα γινουν και αυτοι αξιοθεατο. Διαστροφες πλουσιων.

  11. Τα διάβασα από χτες όλα δύσκολα προσωπικά δεν θα επιχηρουσα ένα ταξίδι σαν αυτό αλητεία ντοκιμαντέρ να τα δεις

Comments are closed.