Η Κατάρα του Οίκου του Ατρέα – Ο Αγαμέμνων θυσιάζει την Ιφιγένεια

Κοινοποίηση:
1-30

Η Μυθολογία αναφέρει ότι ο Ήλιος, από τον αποτροπιασμό που ένιωσε για τα εγκλήματα της οικογένειας του Ατρέα, μια μέρα ανέτειλε από τη δύση …

Μετά τη δολοφονία του Ατρέα από τον Αίγισθο , τον γιο του Θυέστη , οι γιοι του Ατρέα, δηλαδή ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος, έφυγαν από τις Μυκήνες και κατέφυγαν στη Σπάρτη.
Εκεί παντρεύτηκαν τις κόρες του βασιλιά Τυνδάρεου, ο Αγαμέμνονας την Κλυταιμνήστρα και ο Μενέλαος την Ωραία Ελένη. Ο Αγαμέμνονας απέκτησε τρεις κόρες και έναν γιο, δηλαδή τη Χρυσόθεμη, την Ιφιγένεια, την Ηλέκτρα και τον Ορέστη.

Ο Αγαμέμνων κατόρθωσε να διώξει τον θείο του τον Θυέστη από τις Μυκήνες και να βασιλεύσει ο ίδιος εκεί, ενώ ο Μενέλαος έγινε βασιλιάς της Σπάρτης. Αργότερα, όταν ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη από τη Σπάρτη, οι Έλληνες, με αρχηγό τον Αγαμέμνονα, έκαναν εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στην Αυλίδα της Βοιωτίας. Εκεί, κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού, ο Αγαμέμνων σκότωσε τυχαία ένα ελάφι, που ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη (ή ακόμη χειρότερα, καυχιόταν ότι ήταν καλύτερος κυνηγός από τη θεά- ύβρις και στις δύο εδοχές).
Η θεά οργίστηκε και διέταξε να μη φυσάει άνεμος. Έτσι ο στόλος δεν μπορούσε να ξεκινήσει από το λιμάνι, μια και τα πλοία κινούνταν με πανιά. Ο Αγαμέμνων, όπως έκαναν όλοι οι απελπισμένοι άνδρες, ζήτησε χρησμό από τον μάντη Κάλχα, που τον συμβούλευσε να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια.

Αρχικώς ο Αγαμέμνων αρνήθηκε να το πράξει, αλλά πιέσθηκε από τον Μενέλαο και τον Οδυσσέα, καθώς και οι μήνες περνούσαν. Κάλεσε την κόρη του από τις Μυκήνες με την πρόφαση ότι θα την αρραβώνιαζε με τον Αχιλλέα. Όταν όμως μητέρα και κόρη έφτασαν στην Αυλίδα ο Αγαμέμνων προσέφερε την Ιφιγένεια ως θυσία. Οι άνεμοι φύσηξαν, ο στόλος σάλπαρε και έτσι ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος.

Ωστόσο η Ιφιγένεια δεν είχε πεθάνει. Η ίδια η Άρτεμις αντάλλαξε το κορίτσι με ένα ελάφι επάνω στο βωμό, την τελευταία στιγμή πριν το μαχαίρι του Κάλχα την χτυπήσει. Η Ιφιγένεια τότε έγινε ιέρεια στη χώρα των Ταύρων ( σήμερα ανήκει στην περιοχή της Κριμαίας στην Μαύρη θάλασσα). Στην Ταυρίδα η Ιφιγένεια έμεινε πολύ καιρό ως ιέρεια της Αρτέμιδας. Είχε ως αποστολή να θυσιάζει όποιον ξένο έφθανε στη χώρα.

Η Κλυταιμνήστρα δεν μπόρεσε ποτέ να συγχωρήσει στον Αγαμέμνονα το γεγονός ότι θυσίασε το ίδιο τους το παιδί για την εκστρατεία «του».

Πέρασαν δέκα χρόνια και οι Έλληνες τελικά κέρδισαν τον Τρωικό πόλεμο.

Η Κλυταιμνήστρα εξακολουθούσε να βυθίζεται από θυμό στον Αγαμέμνονα που δολοφόνησε την κόρη τους. Το σκηνικό φυσικά είχε στηθεί τότε για την επόμενη τραγωδία. Ο Αγαμέμνονας επέστρεψε θριαμβευτικά στο σπίτι …

LECTURES BUREAU

ΠΗΓΕΣ :
1. wikipedia.org
2. kaliterilamia.gr
3. mythologicon.blogspot.com
4. ebdomi.com
5. drakopouliada.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: