*Η Μυθολογία αναφέρει ότι ο Ήλιος, από τον αποτροπιασμό που ένιωσε για τα εγκλήματα της οικογένειας του Ατρέα, μια μέρα ανέτειλε από τη δύση …
Ο Τάνταλος θεωρούνταν γιος του Δία και της Πλουτώς και ήταν βασιλιάς στη φρυγική πόλη Σίπυλο.
Παιδιά του ήταν η Νιόβη, ο Πέλοπας και ο Βροτέας.
Ο Τάνταλος λοιπόν, ως γιος της Πλουτούς (προσωποποίησης της αφθονίας), έφθασε να θεωρείται φίλος και μάλιστα ομοτράπεζος στα συμπόσια των Ολύμπιων θεών. Όμως, εξαιτίας της απληστίας του, έκλεψε κάποτε νέκταρ και αμβροσία απο τους οικοδεσπότες του και το μετέφερε στ΄ ανάκτορό του.
Ακόμα, λέγεται ότι προσπάθησε να μεταδώσει μυστικά των Θεών στους ανθρώπους. Όμως, ένα παράπτωμά του, μια απόλυτη “ύβρις”, ήταν ότι ήθελε να δοκιμάσει τους θεούς αν μπορούσαν να εξαπατηθούν! Για τον σκοπό αυτό έφθασε στο σημείο να σφάξει τον πρωτότοκο γιο του, Πέλοπα, και να τον προσφέρει σε γεύμα σ΄ αυτούς! Μόνον η θεά Δήμητρα, απορροφημένη καθώς ήταν πάνω στη θλίψη της από την απώλεια της κόρης της Περσεφόνης, έφαγε τμήμα από τον βραχίονα του παιδιού. Όμως, οι άλλοι θεοί που αντελήφθησαν το ανοσιούργημα του παιδοκτόνου Ταντάλου, ανέστησαν τον Πέλοπα, αποκατέστησαν τον ακρωτηριασμό του και τιμώρησαν τον πατέρα του σε αιώνια καταδίκη.
Όπως προαναφέρθηκε, ο Πέλοπας ήταν γιος του Ταντάλου και της Κλυτίας, με φρυγική ή Λυδική καταγωγή.
Ο Μύθος λέει ότι ήρθε στην Ελλάδα και κέρδισε το βασίλειο της Πίσας από το βασιλιά Οινόμαο. Νυμφεύτηκε την Ιπποδάμεια, κόρη του Οινομάου. Κατ’ άλλους ο Πέλοψ ήταν απόγονος του Ωλενού και βασιλιάς της αχαϊκής πόλης Ώλενος. Μετά την ανάρρησή του στο θρόνο της Πίσας, διάδοχος του στην Αχαΐα ήταν ο Δεξαμενός.
Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΑ ΣΤΗ ΖΩΗ: Ας επανέλθουμε όμως στην κυρίαρχη μυθική άποψη. Όταν ο πατέρας του, Τάνταλος, τον πρόσφερε ως “έδεσμα” στους θεούς, ο Δίας διέταξε τον Ερμή να βάλει πάλι όλα τα τεμάχιά του στο καζάνι. Έπειτα ανέλαβε δράση η Μοίρα Κλωθώ, ανασυγκροτώντας τον. Το τεμάχιο από το βραχίονα που έλειπε, συμπληρώθηκε με ελεφαντόδοντο, γι αυτό και οι απόγονοι του Πέλοπα, οι Πελοπίδες, έχουν μια λευκή κηλίδα στις πανοπλίες τους για αναγνωριστικό σημάδι.
Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΑΓΩΝΑΣ: Ο Πέλοψ έλαβε μέρος σε αγώνα αρματοδρομίας στην πόλη Πίσα, ο νικητής του οποίου, ως έπαθλο, θα είχε την τιμή να νυμφευθεί την κόρη του βασιλιά Οινομάου, Ιπποδάμεια, και θα ήταν ο επόμενος βασιλιάς της πόλης. Ο Πέλοψ κέρδισε τους αγώνες με άδικο και ύπουλο τρόπο. Είχε βάλει τον Μύρτιλο, που ήταν ο ηνίοχος του βασιλικού άρματος, κυριότερου αντιπάλου του άρματος του Πέλοπα, να αφαιρέσει τη σφήνα που κρατούσε τα άλογα ζευγμένα στο άρμα του Οινομάου, για να χάσει επίτηδες. Μάλιστα, ο Πέλοψ πρόσφερε στον Μύρτιλο ως αντάλλαγμα το μισό βασίλειο.
Μετά τη νίκη του ο Πέλοψ, παρασπόνδησε και δεν έδωσε στον Μυρτίλο το μισό βασίλειο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τον πέταξε από ένα γκρεμό στη θάλασσα. Σύμφωνα με μία εκδοχή, το Μυρτώο Πέλαγος ονομάστηκε έτσι από τον Μυρτίλο. Πεθαίνοντας ο Μυρτίλος πρόλαβε να τον καταραστεί, αυτόν και τους απογόνους του. Εξαιτίας αυτής της κατάρας, πολλές συμφορές βρήκαν το λαό του και ιδίως τα δύο παιδιά του Ατρέα και Θυέστη, μέχρι τους εγγονούς του Αγαμέμνονα και Μενέλαο, ακόμη και το δισέγγονό του, τον Ορέστη!
Κωνσταντίνος Αθ. Οικονόμου, δάσκαλος – συγγραφέας
ΠΗΓΗ : larissanet.gr