Η Κομισιόν μπλοκάρει τη χαλάρωση των μέτρων – Κίνδυνος συγκρούσεων μεταξύ κρατών

Κοινοποίηση:
tora

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι ακόμη και μια σταδιακή διαδικασία άρσης των μέτρων «αναπόφευκτα» οδηγεί σε αύξηση των νέων περιπτώσεων κορωνοϊού
«Η επιστροφή στην ομαλότητα θα είναι πολύ μακρά διαδικασία», με σταδιακά βήματα που διαφέρουν από χώρα σε χώρα γιατί κάθε κράτος βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πριν από λίγο, που μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασαν τον «χάρτη πορείας» για την έξοδο της ΕΕ από την καραντίνα.

Καθώς ορισμένα κράτη μέλη αρχίζουν να χαλαρώνουν τον περιορισμό, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι ακόμη και μια σταδιακή διαδικασία άρσης των μέτρων «αναπόφευκτα» οδηγεί σε αύξηση των νέων περιπτώσεων κορωνοϊού και μπορεί να προκαλέσει «πολιτική προστριβή». Και τόνισε ότι η απάντηση είναι ο συντονισμός.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα καταστημάτων σε μια χώρα μπορεί να προκαλέσει τους πολίτες μιας γειτονικής χώρας. Και αυτό μπορεί να διασπείρει τον κορωνοϊό και να δημιουργήσει πολιτικά και οικονομικά προβλήματα στην άλλη χώρα.

Οπότε, κατά την Κομισιόν, τα κριτήρια θα πρέπει να είναι: το επιδημιολογικό κριτήριο, η ιατρική διάταση, το ότι τα συστήματα υγείας είναι σε καλή κατάσταση, το ότι έχουν γίνει τεστ σε μεγάλη κλίμακα, οπότε κάθε χώρα κάπως ελέγχει την κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, την τέταρτη από την αρχή της κρίσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να εστιάσουμε στην ενιαία αγορά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το διεθνή ρόλο της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι μάσκες, τα γάντια, τα τεστ και οι εφαρμογές θα γίνουν μέρος της ρουτίνας μας και μια πλήρης οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει πιθανώς να περιμένει μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι ο έλεγχος πραγματικότητας, σε συνδυασμό με τις συμβουλές από την ιατρική, θα βοηθήσει στη διαχείριση των προσδοκιών για τους επόμενους μήνες.

Η ΕΕ επιδιώκει να επιτύχει δύο πράγματα: Πρώτον, να αποφύγει την επανάληψη της κατάστασης στην αρχή της κρίσης, όταν οι χώρες επέβαλαν χαοτικά το κλείσιμο συνόρων και απαγορεύσεις εξαγωγής ιατρικών προϊόντων ακόμη και εντός της ενιαίας αγοράς, δημιουργώντας (ένα ακόμα) ένα έντονο χάσμα μεταξύ βορρά και νότου.

Ο δεύτερος στόχος της Επιτροπής είναι να καταστεί χρήσιμη σε μια εποχή κατά την οποία οι αποφάσεις που εισβάλλουν στη ζωή όλων λαμβάνονται όχι στις Βρυξέλλες, αλλά από τις πρωτεύουσες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΠΟΙΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ?
    ΑΥΤΗ ΑΝΗΚΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΠΟΛΗ ΠΙΚΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
    ΟΙ ΝΑΖΙΣΤΟΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΧΟΛΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Comments are closed.