Η ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΧΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ; ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!

Κοινοποίηση:
μητσοτακης1

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών διέπεται από την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982),  την οποία έχουν επικυρώσει, μέχρι σήμερα, 169 κράτη.

Το πρόβλημα των οριοθετήσεων θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδος και των γειτονικών της χωρών απετέλεσε επί μακρό χρονικό διάστημα παράπλευρη απώλεια των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με έξι κράτη: την Τουρκία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Λιβύη, την Ιταλία και την Αλβανία, αλλά μέχρι σήμερα, έχει κάνει μιάμιση οριοθέτηση ΑΟΖ!

Έχει πραγματοποιήσει μια εύκολη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την αποκαλώ «εύκολη», διότι είχαμε ήδη κάνει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με τους Ιταλούς το 1977 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή και η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ συμπίπτουν

Η πιο σημαντική, από όλες τις οριοθετήσεις, είναι αυτή με την Αίγυπτο. Θα αντιτείνει κάποιος ότι η πιο σημαντική είναι αυτή με την Τουρκία, αλλά δεν θα έχει δίκιο. Η οριοθέτηση με την Τουρκία είναι όντως η δυσκολότερη.

Η οριοθέτηση όμως με την Αίγυπτο είναι η πιο σημαντική και κρίσιμη, διότι θα πρέπει να δώσει πλήρη επήρεια στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Ρω, Μεγίστη, Στρογγύλη).

Με αυτή την «σωστή» οριοθέτηση η Τουρκία δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Η Λεκάνη του Ηροδότου, που κείται στο κρίσιμο τρίγωνο ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι το κλειδί στα θέματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Όμως, δυστυχώς, η Ελλάδα, στις 6 Αυγούστου 2021, πραγματοποίησε μια τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προβλέπει πουθενά στις διατάξεις του μια τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ και σε καμία από τις δεκάδες οριοθετήσεις ΑΟΖ του πλανήτη μας έχει γίνει τμηματική οριοθέτηση.

  • Οριοθέτηση με Λιβύη

Η Ελλάδα, ουσιαστικά, έχει ήδη οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Λιβύη από το 2011. Εκείνη την χρονιά, ο Υπουργός Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης έκανε ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με το νόμο 4001/2011 για την έρευνα των υδρογονανθράκων.

Ουσιαστικά, με αυτό το νόμο, η Ελλάδα οριοθέτησε, μονομερώς, την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με αυτή της Λιβύης, δίνοντας πλήρη επήρεια στην Γαύδο.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 1 του άρθρου 156 περιέχει την εξής ιδιοφυή διατύπωση:

«ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφής κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσων ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης». 

Αυτός είναι ο χάρτης που αντανακλά τις προβλέψεις του νόμου 4001/2011.

Χάρτης Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ του Νόμου 4001/2011


Πηγή: Υπουργείο Ενέργειας Ελληνικής Δημοκρατίας

Ως προς την οριοθέτηση της μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος ΑΟΖ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η θέση της Λιβύης είναι ότι για μια τέτοια οριοθέτηση θα πρέπει η Ελλάδα να αναγνωρίσει ως νόμιμο το κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης εύρους 303 ν.μ.  (Η UNCLOS επιτρέπει κλείσιμο κόλπων μέχρι 50 ν.μ.) και να δεχθεί ότι η Γαύδος δεν μπορεί να υπολογισθεί σε μια τέτοια οριοθέτηση.

Η Ελλάδα προσπάθησε αρκετές φορές να οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στο Λυβικό Πέλαγος, αλλά οι προσεγγίσεις των δύο κρατών είναι διαμετρικά αντίθετες.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι ως μέθοδος οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μέση γραμμή, ενώ η Λιβύη υποστηρίζει τη μέθοδο της ευθυδικίας, όπως  και η Τουρκία, εμμένοντας στη νομιμότητα του κλεισίματος του κόλπου της Σύρτης.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει και το προηγούμενο οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Μάλτας. Η υπόθεση έφτασε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που οριοθέτησε με βάση την μέθοδο της ευθυδικίας (equity) και όχι της μέσης γραμμής. Δηλαδή δεν έδωσε πλήρη επήρεια στην Μάλτα, επειδή είναι νησί. Έτσι, με αυτό το προηγούμενο, εάν η Ελληνολιβυκή διαφορά οδηγηθεί στη Χάγη, το δικαστήριο δεν θα δώσει πλήρη επήρεια στην Γαύδο.

Η Ελλάδα έχασε μια χρυσή ευκαιρία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Λιβύη την δεκαετία του 1980. Έπρεπε ο Ανδρέας Παπανδρέου  τότε να συνεννοηθεί με τον Μουαμάρ Καντάφι και να οριοθετήσουν ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη, μια πράξη που θα απέτρεπε την παράνομη οριοθέτηση μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας το 2019.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. Κάποτε η ΝΔ έλεγε ….βοήθεια, σοσια-ληστές.
    Τώρα που ΝΔ=ΣημιτικόΠΑΣΟΚ full of poustides τι θα λένε;;;;
    Αχ καλέ … Έλληνες;
    Γαμμώ τους πουλημένους που την ψήφισαν.
    Αν τα καταφέρουμε να τους διώξουμε, θα αποκαλυφθούν όλες οι κομπίνες εξαγοράς ψηφοφόρων.
    Πως βγήκε η “ετοιμοθάνατη” πρώτη στο bordello..Χν;;; Με επιδοτήσεις των 100 χιλ.ευρώ και τα 10 σε μπινέδες από ένα.

  2. O ΕΒΡΑΙΟΤΟΥΡΚΑΛΑΣ ΚΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΤΑΧΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΟΛΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΛΛΛΟΣΤΕ ΚΟΤΕΥΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΧΑΡΤΗ

  3. Αν είχαμε έναν πολιτικό με όρχεις, οριοθετούσαμε μονομερώς, όπως μας συμφέρει, και φτιάχναμε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Γαύδο. Κι ας έρθουν οι Λίβυοι να αμφισβητήσουν.
    Αλλά έχουμε αρxidiα πωλητικούς.

  4. Και προδότες και πούστηδες, μη ξεχνιόμαστε.

  5. 1. Γιατι λέμε να δοθεί πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο έναντι της Τουρκίας, όταν από μόνοι μας ΔΕΝ δώσαμε πλήρη επήρρεια σε κάποια νησιά πολύ μεγαλύτερα όταν συμφωνήσαμε ΑΟΖ με την ΦΙΛΙΚΗ Αίγυπτο? Πως όταν με την φιλική Αίγυπτο ΔΕΝ το κάναμε, θα το κάνουμε με την εχθρική Τουρκία? Εκείνη την στιγμή ήδη τελείωσε το θέμα.

    2. Επειδή λέτε για τον νόμο του 2011 που κύρηξε η Ελλάδα μονομερώς την ΑΟΖ της με Λιβύη, εγώ βλέπω στον χάρτη και την ΑΟΖ με Αιγυπτο. Η ΑΟΖ που τελικά, έστω και τμηματικά, συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο, ειναι μεγαλύτερη ή μικρότερη εκείνης που είχαν οι χάρτες του νόμου του 2011?

    Πάει το πουλάκι ιπέταξε, ακόμη και με την Ιταλία κάναμε επίστευτες υποχωρήσεις γιατί πρώτον δεν τα μοιράσαμε μισά μισά με επηρροή στα νησιά φουλ, και δεύτερον τους αφήσαμε να ψαρεύουν ελεύθερα στην ΑΟΖ μας. Τότε πως είναι δική μας αν την εκμεταλλεύονται εκείνοι?

  6. Είναι προδοτες; Χαχαχαχα, τωωωρα το πήρατε είδηση; Ααα, καλααα.
    Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν είναι όλοι προδοτες, γιατί πολλοι από αυτούς δεν είναι ελληνικής καταγωγής όποτε αυτους θα μπορούσαμε να τους πούμε ξένους πράκτορες. Αυτοι που είναι ελληνικής καταγωγής, ναι, αυτοι είναι προδοτες. Όπως και νά´χει όμως είναι όλοι εχθροί μας. Και όμως στους εχθρούς μας δίνουμε την δυνατότητα να μας κυβερνουν. Συνεπώς, τι περιμένουμε; Γιατί παραπονιόμαστε; Καλά μας κάνουν, τέτοια ζώα που ειμαστε. Σε ζωολογικό κήπο ανήκουμε, όχι να γυρνάμε έξω ελεύθεροι. Η ακόμα καλύτερα σε κάποιο ερευνητικό εργαστήριο για να δουν οι επιστήμονες τι σκ@τ@ κουβαλάμε στο κεφαλι μας. Γιατί σίγουρα δεν υπάρχει αλλος λαός σαν κι εμάς, με τέτοιες αυτοκτονικές τάσεις. Με τέτοια διαστροφή, όπως ο μαζοχισμός.
    Τι να πει κανείς. Ο Θεος να βάλει το χέρι του.

  7. ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΟΖ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΟΙ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΟ ΣΚΑΤΑΡ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΑΤΟΣΑΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΦΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!!!!!!
    ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΕΣ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ!!!!
    ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ Η ΠΡΩΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ!!!! Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΠΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΟΜΑΣΣΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ!!!!!
    ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ!!!!!!!!!

Comments are closed.