Η Λιθουανία προσπαθεί να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους να αποδεχθούν το «Σχέδιο Νίκης» της Ουκρανίας

Κοινοποίηση:

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Gitanas Nauseda, ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους του να αποδεχθούν τις απαιτήσεις του «Σχεδίου Νίκης» της Ουκρανίας, κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Η σύνοδος αυτή, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα περιλαμβάνει την παρουσία του Ουκρανού προεδρου Volodymyr Zelensky, ο οποίος θα παρουσιάσει το σχέδιό του.

«Δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε αποφάσεις και να τους αφήσουμε να εφαρμόσουν αμιγώς αμυντικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Nauseda. Ανέφερε, επίσης, ότι το αίτημα του Κιέβου για παροχή όπλων μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να συνεχιστούν οι επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, δεν είναι τίποτα άλλο από «μείωση του ρωσικού επιθετικού δυναμικού» που χρησιμοποιείται εναντίον της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Zelensky έχει ζητήσει, επιπλέον, την έγκριση των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Σημειώνεται ότι ούτε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους το περασμένο έτος ούτε αυτή της Ουάσιγκτον φέτος ενέκριναν την ένταξη της Ουκρανίας, και ο Nauseda τόνισε ότι είναι «πολύ σημαντικό» να επιτευχθεί συναίνεση σε αυτό το ζήτημα.

Ο Λιθουανός ηγέτης επισήμανε ότι «δεν υπάρχει τίποτα νέο» στο σχέδιο του Zelensky και εξέφρασε τη λύπη του που οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συνεχίζουν να «διστάζουν». «Πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι οι αμφιβολίες μας είναι ο καλύτερος τρόπος αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία. Νομίζω ότι είναι το αντίστροφο. Οι αμφιβολίες μας ευνοούν την κλιμάκωση. Αν υποστηρίζαμε την Ουκρανία, αν η Ουκρανία είχε περισσότερες επιτυχίες στο έδαφός της, νομίζω ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα δεχόταν πίεση για να διαπραγματευτεί», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, αυτή είναι η χειρότερη στιγμή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς η Μόσχα πιστεύει ότι θα νικήσει. «Αυτή τη στιγμή, ο Vladimir Putin πιστεύει ότι έχει το πάνω χέρι και σπρώχνει την Ουκρανία σε μια γωνία. Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, επειδή αισθάνεται ότι η Ρωσία είναι η ισχυρότερη πλευρά», δήλωσε ο Nauseda, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου.

Επιπλέον, ο Λιθουανός ηγέτης επέκρινε το βέτο του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban σχετικά με το ταμείο που χρησιμοποιεί η ΕΕ για τη χρηματοδότηση αποστολών όπλων στο Κίεβο και την παράταση της περιόδου δέσμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, κάτι που θα διευκόλυνε τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια που συμφωνήθηκαν από το G7.

«Κάποιοι λένε ότι πρέπει να περιμένουμε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Δεν βλέπω τη σχέση μεταξύ των δύο», ανέφερε ο Nauseda, αναφερόμενος σε ένα από τα επιχειρήματα του Orban για να δικαιολογήσει τις ψήφους του κατά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response