Η Μέση Ανατολή σε έκρυθμη κατάσταση: Οι Ισραηλινές επιθέσεις και οι αντίκτυποι στους κυανόκρανους

Κοινοποίηση:
Israilina-Aeroskafi-696x464

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει τεταμένη, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά της Γάζας και του Λιβάνου, με στόχο την εξάλειψη των οργανώσεων Χαμάς και Χεζμπολάχ. Οι φωνές για εκεχειρία φαίνεται να μην έχουν αντίκρισμα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της σημαντικής εβραϊκής αργίας του Γιομ Κιπούρ.

 

Οι διεθνείς αντιδράσεις είναι έντονες, ιδίως μετά από δύο πρόσφατα περιστατικά όπου ισραηλινά πυρά έπληξαν την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο. Η UNIFIL έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για σκόπιμες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην παγκόσμια κοινότητα.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι άνοιξε πυρ κοντά στο φυλάκιο όπου τραυματίστηκαν δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα, και πως διεξάγει έρευνες για το συμβάν.

Εκτός από τον από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την Κύπρο όπου διεξήχθη η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Ισπανός πρωθυπουργός μάλιστα ζήτησαν να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης του λαού, της κυβέρνησης του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου μετέβη στη Βηρυτό. Μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία της χώρας επισκέφθηκε τη συνοικία Μπάστα, όπου 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Την ίδια ώρα, η φιλοϊρανική οργάνωση εξαπέλυσε νέο μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, ενώ οι σειρήνες ήχησαν και στην πόλη Χερτσιλιγιά βορείως του Τελ Αβίβ, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε οίκο ευγηρίας ύστερα από επίθεση με drone, που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο.

Για πρώτη φορά από το 1973, το Ισραήλ τιμά το Γιομ Κιπούρ, την πιο ιερή μέρα στο εβραϊκό ημερολόγιο, εν μέσω πολέμου σε δύο μέτωπα. Την ώρα που οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο μαίνεται και το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα.

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα του θύλακα. Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν την τελευταία εβδομάδα την περιοχή με στόχο να σταματήσουν, όπως υποστηρίζουν, την ανασύνταξη της Χαμάς. Για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες κάνουν λόγο παλαιστινιακές πηγές.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response