Η Μέση Ανατολή «σπρώχνει» στα 80 δολάρια το πετρέλαιο Brent

Κοινοποίηση:
326c8b5f4152d50b4f5b2fe18aa88ead_XL

Πάνω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο 2024 βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου Brent, με κεκτημένη ταχύτητα από τα κέρδη 9% για το σύνολο της προηγούμενης εβδομάδας.

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και εν αναμονή της «απάντησης» του Ισραήλ στο Ιράν, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμη και στα 100 δολ. αν η ιρανική παραγωγή δεχθεί πλήγμα από τα ισραηλινά αντίποινα, εκτιμά η Goldman Sachs.
«Αν βλέπαμε μια διαρκή πτώση της ιρανικής παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, θα βλέπαμε μια μέγιστη ώθηση στις τιμές του πετρελαίου το επόμενο έτος της τάξης των 20 δολαρίων ανά βαρέλι», δήλωσε ο Daan Struyven, συν-επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs.

Αυτό γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι το πετρελαϊκό καρτέλ OPEC+ θα απέχει από το να αντιδράσει αυξάνοντας την παραγωγή, δήλωσε ο Struyven.
Σε περίπτωση που βασικά μέλη του OPEC+, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών στην παραγωγή, οι αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να δουν μια μικρότερη ώθηση λίγο μικρότερη από 10 δολάρια βαρέλι, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο κυκλώνας «Milton» στις ΗΠΑ ενισχύθηκε σε «Κατηγορίας 5» (στην κλίμακα Saffir-Simpson που μετρά 5 βαθμίδες) από το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), το οποίο προειδοποιεί για «επικίνδυνους ανέμους» στη χερσόνησο Γιουκατάν, στο Μεξικό, προτού τα ακραία καιρικά φαινόμενα φθάσουν στη Φλόριντα έως την Τετάρτη 9/10.

Με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για έναν «εξαιρετικά επικίνδυνο» κυκλώνα, ο «Milton» θα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους στη χερσόνησο Γιουκατάν σήμερα και αύριο και θα πλήξει τις ακτές της Φλόριντας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, από το βράδυ της Τρίτης 8/10 ή την Τετάρτη 9/10.

Ο νέος αυτός κυκλώνας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Φλόριντα και ευρύτερα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων υπέστη σοβαρές ζημιές από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Helene», ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 229 ανθρώπων σε έξι πολιτείες στο νοτιοανατολικό τμήμα.

Σε αυτό το πλαίσιο και στις 20:45 ώρα Ελλάδος, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) και αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Νοεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) καταγράφουν κέρδη περίπου +3,5%, στα 80,7 και 77 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response