Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αναστολής στο Ανώτατο Δικαστήριο – Ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και των επιστολών της Ελληνικής κυβέρνησης προς ΝΑΤΟ και ΕΕ για άρση του βέτο
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 14 Παμμακεδονικές οργανώσεις και Ομοσπονδίες, όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.
Οι οργανώσεις κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής της συμφωνίας των Πρεσπών, που υπέγραψαν στις 17 Ιουνίου 2018 οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων.
«Με την Αίτηση Ακύρωσης ζητούμε να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και οι επιστολές που απεστάλησαν από την Ελληνική Κυβέρνηση προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για άρση του βέτο για την ένταξη της χώρας των Σκοπίων στους οργανισμούς αυτούς», διευκρινίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.
Τι αναφέρουν οι Ενώσεις στην προσφυγή
Οι προσφεύγοντες ζήτησαν να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης καθώς και οι επιστολές άρσης του βέτο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η συμφωνία των Πρεσπών «παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας εν προκειμένω), οι οποίοι ανάγονται σε αρχαίους χρόνους (αρχικά)».
Επίσης, θεωρούν ότι τροποποιούνται προηγούμενες συνθήκες που καθόρισαν τα σύνορα της Ελλάδας, προκαλώντας σύγχυση για τα σημερινά σύνορα.
«Νομιμοποιεί τις εδαφικές βλέψεις των γειτόνων μας»
Οι Ενώσεις θεωρούν ότι η συμφωνία «νομιμοποιεί τις εδαφικές βλέψεις των γειτόνων μας, διά της παραχάραξης της ιστορίας και της επιγενόμενης σύγχυσης, που αποτελούν συνέχεια και συνέπεια της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας», ενώ «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναθεώρηση των συνόρων της Ελλάδας».
Στην προσφυγή τους, οι οργανώσεις θεωρούν επίσης ότι η συμφωνία δεν έτυχε επεξεργασίας από τους υπηρεσιακούς φορείς του υπουργείου Εξωτερικών, ως όφειλε, ενώ παραβιάζει τη λαϊκή κυριαρχία, καθώς υπεγράφη «παρά την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού στην οποιαδήποτε παραχώρηση ονόματος, χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Παραβιάσθηκε και η αρχή της δεδηλωμένης για το θέμα της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.
«Μας αφαιρεί το δικαίωμα να ονομαζόμαστε Μακεδόνες»
Οι προσφεύγοντες θεωρούν επίσης ότι η συμφωνία αντιτίθεται στην έννοια του Ελληνικού Έθνους, του οποίου οι Μακεδόνες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία «προσβάλλει την προσωπικότητά μας, ως Μακεδόνων, επειδή μας αφαιρεί το δικαίωμα να ονομαζόμαστε Μακεδόνες (αναγκαζόμενοι να επεξηγούμε τις υποσημειώσεις της συμφωνίας του υπουργού εξωτερικών, ότι εμείς είμαστε οι αρχαίοι και οι άλλοι οι εκ σλάβων προερχόμενοι! που μιλούν την μακεδονική την σλαβική, ενώ εμείς την μακεδονική την αρχαία, δηλαδή την ελληνική! Δηλαδή Γελοιότητες!).
Ζητούν κατεπείγουσα εκδίκαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ
Μάλιστα, κατέθεσαν αίτηση ώστε η αίτηση ακύρωσης και η αίτηση αναστολής να εξεταστούν κατεπειγόντως από την Ολομέλεια του ΣτΕ, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος.
«Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες δικαστές, που τους πιστεύουμε ακράδαντα ως υψηλού ήθους, κύρους και εγνωσμένης μόρφωσης και εμπειρίας και ζητούμε να πράξουν τα νόμιμα, να ακυρώσουν την συμφωνία των Πρεσπών, η υπογραφή της οποίας συνιστά ποινικό αδίκημα, ως οφείλουν εκ της υποχρέωσής τους τήρησης του Συντάγματος και των νόμων που συμφωνούν με αυτό, αποκλειστικά», επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.
Μάλιστα, οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι η μεταμφίεση της διεθνούς συνθήκης «παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, οδηγεί σε διάλυση την Ελλάδα, με γρήγορα βήματα. Πειθόμενοι ότι «υπάρχουν εις Αθήνας δικαστές», ζητούμε από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως τους επιτάσσει το Σύνταγμα και ο όρκος τους».