Δείπνο για δύο προγραμματίζουν την Πέμπτη στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ιταλίδα ομόλογος του Τζόρτζια Μελόνι. Η ατζέντα αναμένεται να έχει «λίγο απ’ όλα» δίνοντας έμφαση στα διμερή ζητήματα, τα ευρωπαϊκά θέματα, το μεταναστευτικό και την ενέργεια.
Στην ερώτηση αν στο τραπέζι θα μπουν και τα εξοπλιστικά αρμόδιες πηγές στην Αθήνα απαντούν ότι αυτό δεν είναι στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, ωστόσο δεν αποκλείουν να το θέσει η Μελόνι. Κάποιοι δε έλεγαν ότι είναι βέβαιο πως η Ρώμη θα θελήσει να ανοίξει το φάκελο «κορβέτες», που παραμένει σε εκκρεμότητα, ωστόσο η Αθήνα μάλλον η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να το «προσπεράσει», αφού όπως τόνιζαν στο in πηγές με γνώση των εξελίξεων, «δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να προχωρήσουμε το πρόγραμμα των κορβετών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την απόκτηση τριών με επιλογή και για μία ακόμα (3+1) κορβετών είχε γίνει ιδιαίτερα έντονη προς το τέλος του 2022, με την ιταλική Fincantieri και την γαλλική Naval να καταθέτουν τις προτάσεις τους στο Πολεμικό Ναυτικό και να περιμένουν απαντήσεις.
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωνε ότι τα δύο καράβια πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Πολεμικό Ναυτικό και οι αποφάσεις θα κριθούν στις «λεπτομέρειες των λεπτομερειών», τονίζοντας και τη σημασία της εμπλοκής της Ελλάδας στο χτίσιμο των πλοίων και τη συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων.
Σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση της Naval συνδέθηκε με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η πρόταση της Fincantieri με τα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Ωστόσο το 2023 το πρόγραμμα έδειξε να παγώνει αν και ο Νίκος Δένδιας είχε επιμείνει λέγοντας ότι «βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης από τα αρμόδια Επιτελεία οι προσφορές για το πρόγραμμα ναυπήγησης 4 νέων κορβετών».
Το συμβόλαιο των κορβετών, ένα πρόγραμμα δισεκατομμυρίων, όταν και εφόσον φτάσει η ώρα των αποφάσεων θα μπει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως και τα εξοπλιστικά των τελευταίων ετών που εντάχθηκαν σε ένα πλαίσιο αμυντικής διπλωματίας, με τον πρωθυπουργό να έχει τον τελευταίο λόγο, με βάση πάντα τις εισηγήσεις των Επιτελείων.
Η αμυντική συμφωνία
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πάντως είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι εφόσον προχωρήσει το πρόγραμμα θα μπορούσε στην επιλογή να βαρύνει υπέρ της Ιταλίας και μία αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, αντίστοιχη με αυτή που έχει υπογράψει η Γαλλία.
Επί του παρόντος πάντως η αγορά των κορβετών δείχνει να απομακρύνεται από τις άμεσες προτεραιότητες της Αθήνας.
Το αν η Μελόνι θα θελήσει να συζητήσει το θέμα και τι επιχειρήματα θα βάλει στο τραπέζι, μένει να φανεί.
Μάθαν ότι μαμιόμαστε, πλακώσανε κι οι γύφτοι!!!