Η Ουκρανία ποντάρει …στην Ινδία για συμφωνία με Ρωσία με αποδεκτούς όρους – Ο ιδανικός μεσάζοντας

Κοινοποίηση:
663436cfe79452967856b08eacc4f4ea_XL

Η Ουκρανία ποντάρει …στην Ινδία προκειμένου να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία με όρους που να είναι αποδεκτοί από το Κίεβο.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico επικαλούμενο υψηλόβαθμη πηγή από την ηγεσία της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το Politico, το Κίεβο φέρεται να έχει βρει τον ιδανικό μεσολαβητή στο πρόσωπο του Ινδού πρωθυπουργού, Narendra Modi.
Όπως αναφέρεται, ο Modi συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky την περασμένη Δευτέρα 23/9 στη Νέα Υόρκη, με τον οποίο και συζήτησε την πορεία προς μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Η θέση του Modi

Ο Ουκρανός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι ο Modi, όταν επισκέφθηκε το Κίεβο τον περασμένο Αύγουστο ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τις θέσεις του.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι αν και η Ουκρανία θα έπρεπε αναπόφευκτα να κάνει συμβιβασμούς σε ορισμένα θέματα για να μπει ένα τέλος στην επίθεση της Ρωσίας, επισήμανε ότι οποιεσδήποτε προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.
Για το Κίεβο, όπως επισημαίνει το Politico, o Modi έχει διανύσει πολύ δρόμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αγκαλιά … με τον Putin

Όταν o Modi επισκέφτηκε τη Μόσχα τον περασμένο Ιούλιο και αγκάλιασε θερμά τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, η απάντηση από το Κίεβο ήταν καυστική.
Ο Zelensky χαρακτήρισε την αγκαλιά – την ίδια ημέρα που μια ρωσική πυραυλική επίθεση σκότωσε δεκάδες Ουκρανούς – «μια τεράστια απογοήτευση και ένα καταστροφικό πλήγμα για τις ειρηνευτικές προσπάθειες».
Έκτοτε όμως η Ουκρανία έχει αρχίσει να βλέπει όλο και περισσότερο την Ινδία – το πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο με μια δική του εξωτερική πολιτική – ως τον ιδανικό της μεσάζοντα στις συνομιλίες με τη Ρωσία.
Ενώ η Ινδία έχει αποφύγει σταθερά την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει μιλήσει υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και υπέρ της ανάγκης τερματισμού του πολέμου.

Φίλος της Ουκρανίας

Έξι εβδομάδες από το ταξίδι του στη Μόσχα που προκάλεσε ταραχές στην Ουκρανία, ο Modi ταξίδεψε στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Zelensky.
Σε αυτή τη συνάντηση, ορκίστηκε να είναι «φίλος» του Κιέβου και να συνδράμει για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ίσες αποστάσεις από Μόσχα και Κίεβο

Κατά το Politico, η Ινδία μπορεί να είναι η μόνη παγκόσμια ισχυρή δύναμη που μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, ή τουλάχιστον η μόνη που μπορεί με αξιοπιστία να παρουσιαστεί ως ουδέτερη απέναντι στη Μόσχα και στο Κίεβο.
Όπως αναφέρεται, οι εξίσου ουδέτερες Ελβετία και η Αυστρία τάχθηκαν στο πλευρό της ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. (Μια σύνοδος κορυφής για την ειρήνη στο Bürgenstock Resort στην κεντρική Ελβετία τον Ιούνιο δεν είχε ούτε έναν συμμετέχοντα από το Κρεμλίνο, χωρίς να προσκληθεί κανένας Ρώσος αξιωματούχος.)
Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Μόσχας βρίσκονται σε βαθύ πάγο.
Οι προσπάθειες άλλων κρατών να εμφανιστούν ως ειρηνευτικοί διαμεσολαβητές, όπως π.χ. της Σαουδικής Αραβίας δεν είχαν αποτέλεσμα, ενώ και η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι βοηθά την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.
Επίσης, πριν λίγες ημέρες ο Zelensky επέκρινε την κυβέρνηση της Βραζιλίας ότι «πήρε το μέρος της Ρωσίας».
Συνεπώς, αυτή που απομένει είναι η Ινδία.

Ειρηνευτική Σύνοδος;

«Είμαστε μια χώρα που μπορεί να μιλήσει ανοιχτά με τους Ρώσους για αυτό το ουκρανικό πρόβλημα», είπε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Μαλαισία τον περασμένο Μάρτιο.
Ο Putin το επιβεβαίωσε πολύ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι είχε «εμπιστοσύνη». στην Ινδία, στην Κίνα και στη Βραζιλία – όλες μέλη της BRICS – για να λειτουργήσουν ως μεσάζοντες με την Ουκρανία.
Σε μια επίσκεψη στη Γερμανία νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Jaishankar δήλωσε ότι η Ινδία «ανησυχεί και ασχολείται» με την προσπάθεια να βρει έναν τρόπο τερματισμού του πολέμου και επιβεβαίωσε ότι «έχουν γίνει προτάσεις» στην Ινδία για να φιλοξενήσει τη δική της ειρηνευτική σύνοδο.
Οποιεσδήποτε τέτοιες συνομιλίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη Ρωσία, πρόσθεσε ο Ινδός ΥΠΕΞ, καταρρίπτοντας την ιδέα μιας ελβετικού τύπου ειρηνευτικής διάσκεψης που δεν είχε τη συμβολή του Κρεμλίνου.

Μπορεί να κάνει τη διαφορά

Ο Zelensky έχει απορρίψει εδώ και καιρό οποιεσδήποτε προτάσεις που περιλαμβάνουν την παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία και καταδίκασε οργισμένα ένα ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων από την Κίνα και τη Βραζιλία που δεν αναφερόταν στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Η Ινδία δεν συμμετείχε σε αυτό το σχέδιο.
Στο Βερολίνο αυτόν τον μήνα, ο Jaishankar δεν είπε εάν η Ινδία σχεδίαζε να υποβάλει τη δική της ειρηνευτική πρόταση.
Ωστόσο, στο Κίεβο υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι το Νέο Δελχί θα το πράξει στο μέλλον.
«Μπορώ να πω ότι η Ινδία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για την Ουκρανία και είναι μια παγκόσμια δύναμη που μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική και την εξέλιξη των γεγονότων στον κόσμο», δήλωσε στο Politico ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Heorhii Tykhyi.
«Και θέλουμε να δούμε τη συμμετοχή της Ινδίας στη διαδικασία ειρηνευτικής φόρμουλας, καθώς η Ινδία μπορεί να κάνει τη διαφορά».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Πολύ χονδρόπετσοι αυτοί οι ΝΑΤΟϊκοί !!!! Τέτοιο ρεζιλίκι που έχουν πάθει με τον ψυχανώμαλο ζελέ, σε στρατιωτικό και ηθικό επίπεδο, δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία. Και , εν τούτοις, συνεχίζουν να τον προβάλλουν ως ήρωα που δήθεν αντιστέκεται στους επιθετικούς Ρώσους. Δεν μας λένε όμως τίποτε γιά τις ξεκοιλιασμένες έγκυες
    ρωσόφωνες γυναίκες από τους Αζοφίτες, που νομιμοποίησε το κάθαρμα αυτό που λέγεται Ζελένσκι, ούτε γιά τους διωγμούς και τις καταστροφές των χριστιανών της Ουκρανίας από το ίδιο κάθαρμα, ούτε γιά τις δολοφονίες αμάχων πολιτών από τους Ου-κρανούς στρατιώτες στις ρωσόφονες περιοχές με τις ευλογίες της “πολιτισμένης” Ευρώπης και των ΗΠΑ . Αυτά τα αίσχη , ποιό δικαστήριο θα τα δικάσει;

Comments are closed.