Η ΠΤΩΣΗ του ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ στην ΡΟΥΜΑΝΙΑ που άλλαξε τα Βαλκάνια

Κοινοποίηση:
τσαουσεσκου

Ο Νικολάε Τσαουσέσκου (ρουμ. Νicolae Ceaușescu) ήταν

ηγέτης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας από το 1965 μέχρι την εκτέλεσή του τα Χριστούγεννα του 1989. Γεννήθηκε στο χωριό Scorniceşti της επαρχίας Olt στις 26 Ιανουαρίου 1918. Σε ηλικία 11 ετών πήγε (αφού το έσκασε από το σπίτι του και τον βίαιο πατέρα του) στο Βουκουρέστι ως μαθητευόμενος υποδηματοποιός. Εκεί γράφτηκε στο, τότε παράνομο (1932), Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας και συνελήφθη μερικές φορές τα επόμενα χρόνια ως διαδηλωτής, απεργός, συλλέκτης υπογραφών για απεργία και παρόμοιες δραστηριότητες. Οι τότε φάκελοι της Αστυνομίας τον περιγράφουν ως «επικίνδυνο κομμουνιστή ακτιβιστή». Το 1936 φυλακίστηκε για δύο χρόνια με την κατηγορία του αντιφασιστικού ακτιβισμού.

Αφού βγήκε από τη φυλακή, γνώρισε το 1939 την Έλενα Πετρέσκου (Elena Petrescu), την οποία παντρεύτηκε το 1946. Το 1940 συνελήφθη και φυλακίστηκε ξανά. Το 1943 μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή, όπου μοιράστηκε το ίδιο κελί με τον Gheorghe Gheorghiu-Dej (μελλοντικό γ.γ. του Κ.Κ.Ρουμανίας) και έγινε προστατευόμενος του. Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ενώ η Ρουμανία περνούσε στον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης, υπηρέτησε ως γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας (1944–1945).

456805824romaniaΜόλις οι Κομμουνιστές κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα το 1947, ο Νικολάε Τσαουσέσκου έγινε Υπουργός Γεωργίας και κατόπιν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην, σταλινικού τύπου, Κυβέρνηση του Gheorghe Gheorghiu-Dej. Το 1952 εισήλθε στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΡ και το 1954 στο Politburo. Έγινε έτσι ουσιαστικά το νούμερο δύο στην ιεραρχία του Κόμματος.

Στις 22 Μαρτίου του 1965, τρεις μέρες μετά το θάνατο του Γκεόργκε Γκεοργκίου-Ντέι, ο Τσαουσέσκου εκλέχθηκε ομόφωνα γενικός γραμματέας του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος. Μετονόμασε το κόμμα σε «Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας» και ανακήρυξε τη χώρα «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας» (από Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας). Στην αρχή της εξουσίας του ήταν αρκετά δημοφιλής, λόγω και μιας διαφαινόμενης ανεξάρτητης στάσης έναντι της Σοβιετικής Ένωσης. Ανέστειλε την ενεργή συμμετοχή της χώρας στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας (χωρίς να αποχωρήσει από αυτό) και δε συμμετείχε στην εισβολή των δυνάμεων του Συμφώνου στην Τσεχοσλοβακία το 1968, πράξη την οποία καταδίκασε ανοικτά.

Το 1974 προσέθεσε στους τίτλους του και το «Πρόεδρος της Ρουμανίας». Το 1984 η Ρουμανία ήταν μια από τις τρεις χώρες του κομμουνιστικού μπλοκ (μαζί με την Γιουγκοσλαβία και την Κίνα) που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Επίσης, ήταν η μόνη χώρα του κομμουνιστικού μπλοκ που είχε επίσημες σχέσεις με την τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με την οποία μάλιστα υπέγραψε και δύο συμφωνίες. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε καμία φιλελευθεροποίηση στη χώρα. Η μυστική αστυνομία (Σεκουριτάτε) παρακολουθούσε στενά τους πολίτες και ασκούσε λογοκρισία στα Μέσα Ενημέρωσης.

017029785_30300Μετά τις επισκέψεις που έκανε το 1971 στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, επηρεάστηκε από τις εκεί αντιλήψεις, τις οποίες προσπάθησε να εφαρμόσει. Από το 1972 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ριζικής αλλαγής της χώρας. Με όραμα μια «πολύπλευρα ανεπτυγμένη σοσιαλιστική κοινωνία» ξεκίνησε πρόγραμμα καταστροφής και ανασχεδιασμού της επαρχίας, το οποίο σύντομα πέρασε και στην πρωτεύουσα. Πάνω από το ένα πέμπτο της πόλης του Βουκουρεστίου ισοπεδώθηκε στη δεκαετία του 1980 και ξαναχτίστηκε πάνω σε δικά του σχέδια, έχοντας ισοπεδώσει πολλά ιστορικά κτίρια και εκκλησίες. Ο ίδιος δε μισούσε μανιωδώς τον Χριστιανισμό

Το πρόγραμμά του περιλάμβανε και την ισοπέδωση πολλών χωριών και τη μετακόμιση των πληθυσμών στις πόλεις, στα πλαίσια ενός προγράμματος «αστικοποίησης της κοινωνίας», το οποίο όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Το 1966 απαγόρευσε την αντισύλληψη, έθεσε πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τις αμβλώσεις, και επιβάρυνε φορολογικά όσους πολίτες παρέμεναν χωρίς παιδιά σε ηλικία άνω των 25 ετών. Αντίστοιχα, έδωσε σημαντική βοήθεια σε μητέρες με πέντε παιδιά, ενώ ανακήρυξε τις μητέρες με δέκα παιδιά ως «ηρωίδες» και τις παρασημοφορούσε. Το πρόγραμμα αυτό αύξησε σημαντικά το ρουμανικό πληθυσμό, αλλά δημιούργησε προβλήματα οικονομικής εξαθλίωσης στις πολυμελείς οικογένειες, περιπτώσεις αστέγων, αλλά σήμανε και την εμφάνιση ενός νέου φαινομένου: της εγκατάλειψης παιδιών στους δρόμους, τα οποία μεγάλωναν ως ορφανά.

bcb050dae1cd4b39f38f9a3a057f1fd2Λόγω της σχετικά ανεξάρτητης πολιτικής του σε σχέση με τη Σοβιετική Ένωση, ο Τσαουσέσκου πέτυχε να βρει Δυτικές χώρες πρόθυμες να τον δανείσουν για να πραγματοποιήσει την πολιτική του. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να καταλήξει σύντομα στον υπερδανεισμό. Ο Τσαουσέσκου ξεκίνησε τότε επείγον πρόγραμμα αποπληρωμής του εξωτερικού δημόσιου χρέους, δίνοντας κυρίως έμφαση στις εξαγωγές. Διοργάνωσε δημοψήφισμα, το οποίο κατέληξε σε ένα σχεδόν ομόφωνο «ναι» στην απόλυτη απαγόρευση δανεισμού της χώρας από το εξωτερικό. Η πολιτική αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους οδήγησε το λαό στην οικονομική εξαθλίωση. Η έλλειψη αγαθών από τα καταστήματα και οι συχνές διακοπές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού έγιναν ο κανόνας. Ο Τσαουσέσκου δικαιολογούσε την υποβάθμιση της ζωής του λαού με την ανάγκη αποπληρωμής του χρέους, το οποίο η Ρουμανία εξόφλησε ολοκληρωτικά το 1989, λίγο πριν την πτώση του καθεστώτος.

Υπό την ηγεσία του, η Ρουμανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο. Παρά το γεγονός αυτό, άλλες ενέργειές του υποδηλώνουν ότι επιθυμούσε να του δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης: Προσπάθησε να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, οργάνωσε δημοψήφισμα για τη συρρίκνωση του ρουμανικού στρατού, διοργάνωσε εκστρατείες υπέρ της ειρήνης, έγραψε τετράστιχο ποίημα για την ειρήνη και προσπάθησε να βοηθήσει φτωχές Αφρικανικές χώρες, στις οποίες, όταν τις επισκεπτόταν, γινόταν δεκτός ως ήρωας. Η Γαλλία του απένειμε το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για τη φιλειρηνική του δραστηριότητα.

Από τις αρχές του 1989, ο Τσαουσέσκου άρχισε να απομονώνεται με ταχείς ρυθμούς από τους κομμουνιστές πρώην συμμάχους του. Οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και η Κίνα απέρριψαν πρότασή του, τον Αύγουστο του 1989, να συγκληθεί Σύνοδος, η οποία θα συζητούσε τις ραγδαίες αλλαγές στις κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και θα προσπαθούσε να «υπερασπιστεί τον Σοσιαλισμό». Ακόμη και μετά την πτώση του Βούλγαρου ομολόγου του, Τόντορ Ζίβκοβ, το Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο Τσαουσέσκου δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμη πόσο επισφαλής ήταν η θέση του και παρουσίαζε συμπτώματα άρνησης της πραγματικότητας. Στα τέλη του έτους, ο λαός σχημάτιζε τεράστιες ουρές για την προμήθεια ψωμιού, ενώ η Κρατική Τηλεόραση τον παρουσίαζε να μπαίνει σε γεμάτα καταστήματα και να επαίρεται για την ολοσχερή αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους και το υψηλό βιοτικό επίπεδο που κατακτήθηκε επί των ημερών του.

Το Νοέμβριο του 1989, το 14ο Συνέδριο του ΚΚΡ εξέλεξε τον 71χρονο Τσαουσέσκου για μια ακόμη πενταετή θητεία ως ηγέτη του. Στην πόλη Τιμισοάρα ξεκίνησαν ταραχές, με μαζική συμμετοχή φοιτητών και πολιτών. Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών στις 17 Δεκεμβρίου. Την επομένη ο Τσαουσέσκου ανεχώρησε για επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, αφήνοντας το έργο της καταστολής των διαδηλώσεων στη σύζυγο και τους συνεργάτες του (Στο Ιράν ο Τσαουτσέσκου έκλεισε συμφωνία για να κατασκευάσουν 100 αεροσκάφη, αλλά λόγω των γεγονότων που οδήγησαν την πτώση του το πρόγραμμα αυτό δεν υλοποιήθηκε πότε).

Η Κρατική τηλεόραση αποσιωπούσε τα γεγονότα, ο λαός όμως σε όλη τη χώρα πληροφορήθηκε για την επανάσταση της Τιμισοάρα μέσω ξένων Μέσων Ενημέρωσης (Voice of America και Radio Free Europe) και από στόμα σε στόμα. Το απόγευμα της 20ης Δεκεμβρίου που επέστρεψε στη χώρα, η κατάσταση είχε ενταθεί ακόμη περισσότερο και ο ίδιος έβγαλε διάγγελμα προς το λαό μέσω της Κρατικής Τηλεόρασης. Μίλησε για την επανάσταση της Τιμισοάρα ως «ξένη επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Ρουμανίας» και «εξωτερική απειλή στην εθνική ακεραιότητα».

Στις 21 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε από τις Αρχές διαδήλωση συμπαράστασης στον Τσαουσέσκου στο κέντρο του Βουκουρεστίου, η οποία κατέληξε σε χάος. Ο λαός αποδοκίμασε μαζικά το ζεύγος Τσαουσέσκου, το οποίο, εμφανώς απορημένο, κλείστηκε στα κομματικά γραφεία. Ακολούθησαν μαζικές συγκρούσεις στους δρόμους του Βουκουρεστίου και ο στρατός επενέβη συλλαμβάνοντας εκατοντάδες άοπλους πολίτες.

Την επόμενη μέρα (22 Δεκεμβρίου), τα νέα είχαν διαδοθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Η Κρατική Τηλεόραση ανακοίνωσε τον αιφνίδιο (και ύποπτο) θάνατο του Vasile Milea, Υπουργού Άμυνας, και τη διοίκηση του στρατού ανέλαβε ο Τσαουσέσκου προσωπικά. Προσπάθησε να απευθυνθεί στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από τα γραφεία του ΚΚΡ, αλλά το πλήθος εισέβαλε μέσα και ο ίδιος με τη σύζυγό του φυγαδεύτηκαν με ελικόπτερο.

Αφού πέρασαν από την εξοχική τους κατοικία στο Snagov, ανεχώρησαν προς το Τιργκόβιστε. Υποχρεώθηκαν από το στρατό να εγκαταλείψουν το ελικόπτερο, καθώς ο στρατός είχε απαγορεύσει την εναέρια κυκλοφορία στη χώρα.

Στο τέλος συνελήφθησαν από την αστυνομία, παραδόθηκαν στο στρατό, πέρασαν από πρόχειρο στρατοδικείο με πλήθος κατηγοριών (από παράνομο πλουτισμό μέχρι γενοκτονία), καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων του 1989.

Η «δίκη» και η εκτέλεσή τους μαγνητοσκοπήθηκαν και έκαναν το γύρο του κόσμου. Λίγες μέρες αργότερα, παρουσιάστηκαν και στην Κρατική Τηλεόραση, πράγμα που επισφράγισε το τέλος του καθεστώτος του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

17 Σχόλια

  1. παραμυθια κολοκυθια με τη ριγανη… τιμιος και αληθινος πατριωτης ηταν ο Τσαουσεσκου και η γυναικα του, η Ευρωπη και οι Αμερικανοι τον θελαν εκτος γιατι τους χαλουσε το αφηγημα. Ανεξαρτητη χωρα ηθελε και ο “δακτυλοι” την γκρεμισανε στη φτωχεια. Αυτος εκανε οτι μπορουσε για να ειναι η χωρα του ανεξαρτητη. Και τελος, δεν σας κανει εντυπωση με ποσο γρηγορες διαδικασιες τους εκτελεσαν; Γιατι δεν εγινε κανονικη δικη; Έτσι κανουν οι δημοκρατες;;; Οχι, απλα ηθελαν να κουκουλωσουν τα παντα και να φλομωσουν τον λαουτζικο με την αμερικανικη προπαγανδα. Κι εσεις, ενω εχουν δει τα ματακια σας τοσα, ουτε που παει ο νους σας ε; τελειως απονηρευτοι ακομη και τωρα ε;

  2. Για να φτάσει η Ρουμανία εκεί πρέπει να πας πίσω 18 με 19 αιώνα Ιών Γκίκας κλπ είχε και μια αδελφή που έμενε στην ποιο κακόφημη σινικια Παλέρμο Ήταν στο κύκλωμα το παγκόσμιο Έλενας Μπλαβανσκι ,,εάν η Ρουμανία την έφαγε η Αγγλία είχε εξελιχθεί διαφορετικά το επαναστάτης δεν σημενει και κουμουνιστης ,,εάν η Ρωσία δεν είχε πέσει σε κουμουνισμο κάποιος την ήθελε εκεί η βόρεια Αμερική δεν θα είχε εξελιχθεί ποτέ σε υπερδύναμη ήταν πολύ πίσω σε πολλά εκμετΛευθηκε τα μυαλά και η ορθοδοξία που είχε την έδρα εκεί τα κάλυπτε όλα για αυτό είδες να πέφτει το καπιταλισμός στην ουσία έπεσε η ορθοδοξία βυζαντινή επαναστάτες είναι και η ΛΑ αυτό δεν σημενει ότι δεν έκρυψε μεγάλα βασιλεία κλπ

  3. και μετα ηρθαν οι ρουμανες και γεμισαν τα κολομπαρα

  4. Καλά τους έκαναν και τους εκτέλεσαν. Όμως θα έπρεπε να μιλήσει πρώτα ο Νικολάε και να πει πολλά πράγματα. Ίσως του έκλεισαν για τα καλά το στόμα. Αλλά, όλοι αυτοί που ανέλαβαν μετά την διοίκηση της χώρας, προέκυψαν από παρθενογένεση; Όλοι αυτοί οι δημοκράτες δεν είχαν λάβει πολιτικές θέσεις στην κυβέρνηση του Τσαουσέσκου; Πού κρυβόντουσαν οι μετέπειτα πολιτικοί της Ρουμανίας, όσο ήταν ο Τσαουσέσκου στην εξουσία; Μήπως ήσαν αγνές ….παρθένες ψυχές και δεν το ξέραμε; Κάτι ύποπτο υπάρχει στην όλη υπόθεση.

    1. Οι περισσοτεροι απο οσους ανελαβαν την εξουσια μετα την πτωση του Τσαουσεσκου,και σχηματισαν το “Μετωπο Εθνικης Σωτηριας”(FSN),υπηρξαν υψηλοβαθμα στελεχη του ΚΚ.Ρουμανιας,αρχης γενομενης απο τον ιδιο τον Ιλιεσκου.Για οποιον ενδιαφερεται εδω ολη η αληθεια για την μετα-Τσαουσεσκου εποχη εως σημερα https://youtu.be/uUbN6DXJwFg

  5. Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΖΑΒΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ. ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ.

  6. Μαϊμου επανασταση με πολλα σκοτεινα σημεια,και πολλα αναπαντητα ερωτηματα.Το πιο γνωστο οτι οι περισσοτεροι νεκροι δολοφονηθηκαν μετα τις 22/12/89,μετα δηλαδη την φυγη του ζευγους Τσαουσεσκου.Ο στρατηγος Βασιλε Μιλεα δολοφονηθηκε οταν αρνηθηκε να δωσει εντολη στον Στρατο να ανοιξει πυρ στους διαδηλωτες.Στη θεση του τοποθετηθηκε ο στρατηγος Βικτωρ Ατανασιε Στανκουλεσκου,ο οποιος θεωρουταν εμπιστος του Τσαουσεσκου.Ο Στανκουλεσκου αρχικα ανοιξε πυρ κατα των διαδηλωτων,μετα ηταν αυτος που επεισε το ζευγος Τσαουσεσκου να φυγει με το ελικοπτερο,και τελικα ηταν ενας απο τους “δικαστες” του Τσαουσεσκου στο δικαστηριο-παρωδια.

  7. Ο Τσαουσεσκου ηταν ο πρωτος (ισως και ο μοναδικος) ξενος ηγετης που συνεχαρει τον Γεωργιο Παπαδοπουλο για την ανακυρηξη του σε πρωτο προεδρο της Ελληνικης Δημοκρατιας το 1973.Ειχε προγραμματιστει επισημη επισκεψη του Τσαουσεσκου στην Αθηνα για τις 17/11/73,αλλα ανεβληθει λογω των γεγονοτων του Πολυτεχνειου.Επαναπρογραμματιστηκε για τις 26/11/73,αλλα δεν πραγματοποιηθηκε ουτε αυτη,λογω της ανατροπης του Γ.Παπαδοπουλου απο τον Ιωαννιδη μια μερα πριν.

  8. “Η μυστική αστυνομία (Σεκουριτάτε) παρακολουθούσε στενά τους πολίτες και ασκούσε λογοκρισία στα Μέσα Ενημέρωσης”

    Βρε λες κι εδώ???

  9. Η εξέγερση άρχισε από τους καθολικούς της ουγγρικής μειονότητας και τους ουνίτες που το κομμουνιστικό καθεστώς τους είχε παραδώσει τις ενορίες στην ορθόδοξη εκκλησία.

    1. Απο τον ουγγρικης καταγωγης ρεφορμιστη παστορα Λαζλο Τοκες αρχισε η “εξεγερση”,γιατι εκανε κυρηγματα κατα του καθεστωτος και ηθελαν να τον μεταθεσουν σε αλλη ενορια.Πρακτορας των Ουγγρων ηταν.

  10. Όλοι οι κομμουνιστές ψευτοηγέτες ήταν κοινά καθάρματα.Ο κομμουνισμός είναι λέπρα

  11. ….επειδη ο Μητσοτσαουσεσκου παντοτε ” τους λεει”” ΝΑΙ και ΜΑΛΙΣΤΑ και ΑΜΕΣΩΣ δεν θαχει πτωση.

  12. Ποτέ δεν θα πέσει ο Μητσοτσαουσέσκου. Γιατι ο χαζολαός τον θέλει,ενώ τον Τσαουσέσκου δεν τον ήθελαν.Απλό.

  13. Η πτώση του Μητσοτσαουσέκου να δούμε πότε θα γίνει

    1. ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ……………..ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ……..ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΙΓΝΕΣΤΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ……………….

Comments are closed.