Η «Πύλη της Κόλασης» στη Σιβηρία επεκτείνεται με τρομακτικούς ρυθμούς

Κοινοποίηση:
54475098_6-modified

Ο κρατήρας Μπαταγκάικα είναι πιθανό να απελευθερώσει σύντομα όλο το υπόλοιπο αέριο του θερμοκηπίου που του έχει απομείνει με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον

Στη ρωσική άπω ανατολή, στα υψίπεδα Γιάνα της Σιβηρίαςε βρίσκεται ο γιγαντιαίος κρατήρας Μπαταγκάικα. Έχει πλάτος 200 στρεμμάτων και βάθος 300 μέτρων. Η «Πύλη της Κόλασης», όπως αποκαλούν κάποιοι των κρατήρα, σχηματίστηκε για πρώτη φορά όταν το λιώσιμο του «μόνιμου πάγου» μέσα στη σιβηρική τούνδρα άρχισε να απελευθερώνει τόνους προηγουμένως παγωμένου μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, στην ατμόσφαιρα της Γης.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο ρυθμός μεθανίου και άλλων αερίων άνθρακα που απελευθερώνονται καθώς βαθαίνει ο κρατήρας έχει φτάσει μεταξύ 4000 και 5000 τόνους ετησίως. Τα ευρήματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, «αναδεικνύουν το πόσο γρήγορα προχωρά η υποχώρηση του μόνιμου παγετού». Προειδοποιεί ότι ο κρατήρας είναι πιθανό να απελευθερώσει σύντομα όλο το υπόλοιπο αέριο του θερμοκηπίου που έχει απομείνει.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Αλεξάντερ Κιζιάκοφ και άλλοι δώδεκα ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κρατήρας έχει σχεδόν φτάσει στο βράχο, που σημαίνει ότι ο «μόνιμος παγετός» έχει λιώσει σχεδόν ολοκληρωτικά.

Η ομάδα μπόρεσε να αναπτύξει ένα τρισδιάστατο μοντέλο για το πώς ο «μόνιμος παγετός» έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της επί δεκαετίες κατάρρευσης του χρησιμοποιώντας δεδομένα ευρείας εμβέλειας από μια ποικιλία ανεξάρτητων πηγών.

Η τηλεπισκόπηση υψηλής ανάλυσης, που συλλέχθηκε τόσο από δορυφορικά δεδομένα όσο και μέσω πτήσεων drone πάνω από το Μπαταγκάικα, συνδυάστηκε με δείγματα μόνιμου παγετού και άλλα δείγματα εδάφους σε επιτόπιες αποστολές το 2019 και το 2023.

Η συγκεκριμένη διαδικασία και η μεταβίβαση των ευρημάτων σε ειδικά υπολογιστικά μοντέλα, τους βοήθησε να χαρτογραφήσουν και να προβλέψουν το λιώσιμο της υποκείμενης γεωλογικής δομής του μόνιμου παγετού για να καταλάβουν πόσα και ποια υλικά ξεπαγώνουν μέσα του και στη συνέχεια τι απελευθερώνεται, είτε στον υδροφόρο ορίζοντα είτε στην ατμόσφαιρα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν, όπως τονίζει ο Κιζιάκοφ, «πόσο δυναμικά αλλάζουν οι μορφές εδάφους στις περιοχές με μόνιμο παγετό».

Ο Νικίτα Τανανάεφ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Melnikov Permafrost στο Γιακούτσκ, σημειώνει ότι αυτή η διαρροή από τον κρατήρα αλλάζει μόνιμα τα κοντινά οικοσυστήματα. «Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στον οικότυπο του ποταμού Γιάννα. Η επίδραση του ιζήματος που διαφεύγει από την καθίζηση [του κρατήρα Μπαταγκάικα] φαίνεται ακόμη και στον ποταμό, τον σημαντικότερο στη γύρω περιοχή».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τωρα που θα μπει φορος στις κλανιες των αγελαδων θα φοβουνται να κλανουν, αμα μπει φορος και στον κρατηρα και να δεις αν σταματαει…

Leave a Response