Η Ρωσία προετοιμάζεται για το μέλλον και στέλνει σαφέστατα μηνύματα αποτροπής στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που μέσω του πολέμου στην Ουκρανία επεδίωξαν να φθείρουν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή αλλά απέτυχαν παταγωδώς.
Τα ρωσικά στρατηγικά υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tu -160 εξοπλίστηκαν με νέους πυραύλους cruise Kh-BD με βεληνεκές που ξεπερνά τα 6.500 χιλιόμετρα, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ένα βομβαρδιστικό φέρει πύραυλο Kh-BD με βεληνεκές άνω των 6.500 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Διοικητής Αεροπορίας Μεγάλων Αποστάσεων της Ρωσίας, Αντιστράτηγος Sergey Kobylash στη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergey Shoigu και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un στο αεροδρόμιο Knevichi στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Shoigu υπάρχουν δύο σμήνη Tu -160 με έξι πυραύλους το καθένα.
Ενισχύονται και οι πύραυλοι στο Tu -22M3
Επίσης οι πύραυλοι για τα υπερηχητικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu- 22M3 έχουν τροποποιηθεί ώστε να έχουν νέο ωφέλιμο φορτίο με αυξημένο βάρος έως και 1.700 κιλά, δήλωσε ο Kobylash.
«Το επόμενο αεροσκάφος είναι Tu-22M3.
Έχουμε ενισχύσει αυτόν τον πύραυλο με νέο ωφέλιμο φορτίο που θα αυξήσει την χωρητικότητά του στα 1.700 κιλά», σημείωσε.
Το Tu-22M3 είναι ένα βομβαρδιστικό πολλαπλών λειτουργιών, μεταφοράς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, σχεδιασμένο να πλήττει επίγειους και ναυτικούς στόχους σε όλο το εύρος της ταχύτητας του αεροσκάφους από μεγάλο, μεσαίο και χαμηλό υψόμετρο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Shoigu έδειξε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη το πυραυλικό σύστημα Kinzhal στο MiG-31I.
Έγινε εκτενής αναφορά στις πτητικές και τεχνικές δυνατότητες του συστήματος πυραύλων υπερηχητικού αεροσκάφους.
Αυξήθηκε και το βεληνεκές των πυραύλων στο Su -34 σε περίπτωση πολέμου με το ΝΑΤΟ
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη ενισχυτική παρέμβαση που πραγματοποιεί η Ρωσία στα αεροσκάφη της.
Υπενθυμίζεται πώς ήδη αυξήθηκε το βεληνεκές των πυραύλων, που μεταφέρουν τα ρωσικά βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής Su – 34, τα οποία μάλιστα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ειδικής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης, δοκιμάστηκε η χρήση ενός πυραύλου cruise μεγάλου βεληνεκούς με το Su-34, που δεν είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε αυτά τα αεροσκάφη.
Ο πύραυλος δεν είναι νέος, όπως το αεροσκάφος, αλλά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά.
Το Su-34 έπληξε επιτυχώς μια ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση χρησιμοποιώντας έναν τέτοιο πύραυλο.
Για να δοκιμαστεί η νέα σύνθεση του αεροπορικού συγκροτήματος – ένας αερομεταφορέα συν πύραυλο – χρησιμοποιήθηκε η πιο σύγχρονη έκδοση του βομβαρδιστικού πρώτης γραμμής Su-34NVO (NVO – «νέες δυνατότητες»).
Το Su-34 ως φορέας εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μπορεί να χρειαστεί, για παράδειγμα, σε περίπτωση σύγκρουσης με χώρες του ΝΑΤΟ για την εκτέλεση στρατηγικών αποστολών».
«Η χρήση του UMPC με βόμβες μεγαλύτερου διαμετρήματος έχει προσαρμοστεί, τώρα στο Su-34 και μπορεί να χτυπήσει ουκρανικούς στόχους με UMPC-250, UMPC-500 και UMPC-1500».
Μια καθολική μονάδα σχεδιασμού και διόρθωσης είναι προσαρτημένη σε μια συμβατική βόμβα ελεύθερης πτώσης, μετατρέποντάς την σε ελεγχόμενη.
Η μονάδα διαθέτει πτυσσόμενο φτερό και πηδάλια, καθώς και σύστημα ελέγχου που κατευθύνει τα πυρομαχικά στον στόχο σε αυτόματη λειτουργία.
Προηγουμένως, το Su-34 χρησιμοποιούσε βόμβες 250 και 500 κιλών σε ειδική επιχείρηση με το UMPC.
Διστάζει ο Biden για ATACMS στην επίσκεψη Zelensky
Η κυβέρνηση Biden δεν σχεδιάζει να ανακοινώσει την απόφασή της για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στο καθεστώς του Κιέβου κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η ειδησεογραφική πύλη Axios επικαλούμενη πηγή με γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα τέθηκε από Ουκρανούς αξιωματούχους κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Κίεβο, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια συζήτηση εντός της κυβέρνησης Biden για αυτό το θέμα.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα έχει συνομιλίες με τον Zelensky στην Ουάσιγκτον στις 21 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι ο Zelensky σκόπευε να συναντηθεί με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.
Σύμφωνα με το Politico το καθεστώς του Κιέβου πιέζει τις ΗΠΑ να δώσουν πράσινο φως στην παράδοση των ATACMS έως τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, στην οποία συμμετέχουν Biden και Zelensky.
Οι αξιωματούχοι στο Κίεβο «περιμένουν κάποια καλά νέα σε αυτό το μέτωπο μετά την πτώση του Ουκρανού προέδρου στη Νέα Υόρκη».
Τι θα κάνει η Γερμανία με τους πυραύλους Taurus
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius δήλωσε ότι η απόφαση για τη μεταφορά των πυραύλων Taurus θα ληφθεί μέσα στις επόμενες μία έως δύο εβδομάδες.
«Η Γερμανία θα πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της αυτή τη σύνεση, ακόμα κι αν είναι δύσκολο για τους Ουκρανούς φίλους μας να το καταλάβουν», είπε στην πρώτη Διάσκεψη Ειρήνης της Βεστφαλίας στο Μίνστερ, αναφέρει η Zeit.
Ο Pistorius είπε ότι υπάρχουν περίπου 500 Taurus στα γερμανικά αποθέματα, αλλά οι μισοί από αυτούς δεν πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ οι άλλοι μισοί απαιτούν τεχνικές τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις λογισμικού.
Οι πύραυλοι cruise Taurus είναι ικανοί να επιταχύνουν έως και 900 χιλιόμετρα ανά ώρα και έχουν εμβέλεια βολής έως και 500 χιλιόμετρα.
Μπορούν να μεταφέρουν έως και 480 κιλά εκρηκτικών.
Εάν μεταφερθούν στο Κίεβο, θα γίνουν το μεγαλύτερο όπλο της Ουκρανίας.
Οι πύραυλοι Taurus είναι ικανοί να πετάξουν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος περίπου 50 μέτρων, γεγονός που παρεμποδίζει την ανίχνευση με ραντάρ.
Σύμφωνα με το T-Online, η Γερμανία έχει 600 Taurus, αλλά μόνο 150 από αυτούς είναι πλέον έτοιμοι για χρήση.
Οι ATACMS είναι κατευθυνόμενοι πύραυλοι αμερικανικής κατασκευής με βεληνεκές περίπου 300 χιλιομέτρων.
Μπορούν να εκτοξευτούν με τη βοήθεια των συστημάτων HIMARS MLRS που διαθέτει ήδη η Ουκρανία, αλλά μόνο ένας κάθε φορά.
Κάθε τέτοιος πύραυλος κοστίζει 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για το πόσους πυραύλους ATACMS έχει στη διάθεσή του το Πεντάγωνο.
Η Lockheed Martin έχει παρασκευάσει περίπου 4.000 τέτοιους πυραύλους.
Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν σήμερα περίπου 500 πυραύλους ATACMS κάθε χρόνο, ανέφερε η Washington Post.
Σχολιάζοντας την πιθανή μεταφορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είπε με νόημα ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί έτσι να απωθήσει την απειλή από τα σύνορά της πιο μακριά.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΜΨΩΝ ΣΥΝΤΟΜΑ