Η Ρωσία απορρίπτει δημοσίευμα περί έμμεσων συνομιλιών με την Ουκρανία – Πώς ο Λουκασένκο ενισχύει το αφήγημα της Μόσχας

Κοινοποίηση:
In this photo taken from video released by the Russian Defense Ministry on Sunday, Aug. 18, 2024, Russian soldiers fire Giatsint-S self-propelled gun towards Ukrainian positions at an undisclosed location in the Russian - Ukrainian border area in ​​the Kursk region, Russia. (Russian Defense Ministry Press Service photo via AP)

Η Ρωσία αρνήθηκε σήμερα ότι η επίθεση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ έχει εκτροχιάσει έμμεσες συνομιλίες με το Κίεβο για τη διακοπή των πληγμάτων σε ενεργειακούς στόχους, λέγοντας πως δεν έχουν γίνει συνομιλίες με το Κίεβο σχετικά με εγκαταστάσεις μη στρατιωτικών υποδομών.

Η Washington Post ανέφερε χθες Σάββατο πως η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν έτοιμες να στείλουν αντιπροσωπείες στο Κατάρ αυτόν τον μήνα προκειμένου να διαπραγματευθούν μια συμφωνία ορόσημο ώστε να σταματήσουν τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές και στις δύο εμπόλεμες πλευρές. Η Post ανέφερε πως η συμφωνία θα ισοδυναμούσε με μερική κατάπαυση του πυρός όμως οι συνομιλίες εκτροχιάστηκαν λόγω της επίθεσης της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος.

“Κανείς δεν διέκοψε οτιδήποτε επειδή δεν υπήρχε τίποτα να διακόψει“, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σχετικά με το δημοσίευμα της Post. “Δεν υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και το καθεστώς του Κιέβου για την ασφάλεια πολιτικών (σ.σ. μη στρατιωτικών) κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων υποδομών” πρόσθεσε.

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχόλια. Η Post ανέφερε πως το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δήλωσε πως η συνάντηση κορυφής στην Ντόχα αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και πως θα διεξαχθεί σε μορφή βιντεοδιάσκεψης στις 22 Αυγούστου.

Η Ζαχάροβα παρέθεσε στη συνέχεια δηλώσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος ‘διερωτήθηκε’ στις 12 Αυγούστου τι είδους συνομιλίες θα μπορούσαν να υπάρξουν με την Ουκρανία μετά τη χερσαία επίθεσή της στη Ρωσία, και αυτό που είπε πως είναι ρωσικές πολιτικές υποδομές. “Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με ανθρώπους που εξαπολύουν τέτοια πράγματα“, είπε η Ζαχάροβα.

Νέο ισχυρό πλήγμα των Ουκρανών στους Ρώσους – Σφοδρές μάχες και ανησυχία
Σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία έχει εισέλθει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την εισβολή του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ και τα στρατηγικά πλήγματα κατά της Ρωσίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν σήμερα ακόμα μία γέφυρα στη ρωσική περιφέρεια που συνορεύει με την Ουκρανία, προκαλώντας νέα σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία των ρωσικών στρατευμάτων.

Παράλληλα, ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν σήμερα από ουκρανικό βομβαρδισμό στο Ντονέτσκ, ανακοίνωσε ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της πόλης, ο Αλεξέι Κουλέμζιν. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία και δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχόλιο από την ουκρανική πλευρά.

Οι κάτοικοι, που έχουν πληγεί επανειλημμένα από ρωσικούς πυραύλους, δεν θέλουν να ακούν το ενδεχόμενο ότι θα φιλοξενηθούν στο έδαφός τους Ρώσοι από την Κουρσκ, αφότου το Κίεβο είπε ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο. Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποιεί εικόνες από την δική του αντεπίθεση μέσα στην Κουρσκ, από όπου απομακρύνθηκαν περισσότεροι άμαχοι.

Το Ινστιτούτο για τη μελέτη του πολέμου εκτιμά ότι ο Πούτιν σύντομα θα αναγκαστεί να στείλει περισσότερες δυνάμεις για να ανακτήσει τον έλεγχο της επαρχίας επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις του στο υπόλοιπο μέτωπο. Προς το παρόν όμως συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στο Ντονέτσκ καταλαμβάνοντας ένα ακόμη χωριό έξω από την πόλη Ποκρόφσκ.

Τα εκατέρωθεν πλήγματα συνεχίζονται και σε άλλα σημεία, με τα ουκρανικά ντρόουν να προκαλούν πυρκαγιά σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ροστόφ, και ρωσικό πύραυλο να επιχειρεί να πλήξει το Κίεβο, πριν αναχαιτιστεί. O Ζελένσκι συνεχίζει να πιέζει τους δυτικούς συμμάχους να του δώσουν το πράσινο φως για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη Ρωσία. “Θα μπορούσαμε με αξιοπιστία να στερήσουμε από τον εχθρό την ευκαιρία να προελάσει και να επεκτείνει την καταστροφή, αν ήταν επαρκής η ικανότητά μας για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς” τόνισε.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Επιτροπή για την πυρηνική ενέργεια προειδοποιεί μία ακόμη φορά τις εμπόλεμες πλευρές για την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια μετά από δύο περιστατικά κοντά στις εγκαταστάσεις τις τελευταίες μέρες.

Εξάλλου, ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ανήρτησε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος να οδηγεί ένα όχημα Tesla Cybertruck, στην κορυφή του οποίου έχει τοποθετήσει κάτι που μοιάζει με πολυβόλο. Στο βίντεο ακούγεται να λέει ότι θα στείλει το όχημα στο ουκρανικό μέτωπο. Ο Καντίροφ εκφράζει ακόμη επαίνους για το όχημα και τον ιδιοκτήτη της Tesla Motors, τον Ίλον Μασκ. Στην ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram τον αποκαλεί «τον ευφυέστερο άνθρωπο της σύγχρονης εποχής» και τον προσκαλεί να επισκεφθεί την Τσετσενία.

Πώς ο Λουκασένκο ενισχύει με τη στάση του το αφήγημα της Μόσχας
Παράλληλα, υπήρξε παρέμβαση από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ενισχύονται οι λευκορωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κατάσταση στη μεθόριο είναι τεταμένη. Ο Λευκορώσος πρόεδρος φαίνεται να προσπαθεί να ενισχύσει το αφήγημα της Μόσχας ότι η Ουκρανία είναι η επιθετική δύναμη στην περιοχή και ότι ο πόλεμος της Ρωσίας είναι ένας πόλεμος αμυντικός για την προστασία του λαού της. Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κλιμάκωση της ρητορικής εκ μέρους του.

Το ίδιο αφήγημα, της επιθετικής Ουκρανίας, θα μπορούσε θεωρητικώς να εξυπηρετηθεί και από την προβολή της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ. Όμως στην περίπτωση αυτή η Μόσχα προσπαθεί να την υποβαθμίσει. Το διακύβευμα εδώ είναι πιο σοβαρό από μια νίκη προπαγάνδας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφεύγει ακόμη και να αναφερθεί στο θέμα. Πέρα από το πλήγμα στο προσωπικό του κύρος, προφανώς δε θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο στρατός του δεν ελέγχει την κατάσταση και κυρίως δε θέλει να εξαπλωθεί ο πανικός που νιώθουν οι κάτοικοι του Κουρσκ. Και το ένα και το άλλο θα λειτουργούσαν ως παράγοντες αποσταθεροποίησης. Οπότε προτιμά να στρέψει την προσοχή κάπου αλλού. Ο Πούτιν χρειάζεται έναν αντιπερισπασμό και οι δηλώσεις Λουκασένκο περί σχεδιαζόμενης ουκρανικής εισβολής εξυπηρετούν αυτό το σκοπό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: