Η Ρωσία δεν είναι τόσο απομονωμένη όσο θέλει να πιστεύει η Δύση

Κοινοποίηση:
ρωσια σημαια

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η Ρωσία είναι ήδη αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τα δυτικά κράτη θα επηρεάσουν αρνητικά τη ρωσική οικονομία και τον ρωσικό λαό. Όμως, οι περισσότεροι υπερεκτιμούν τον βαθμό απομόνωσης της Ρωσίας.

Πολλές από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου έχουν φανερώσει απροθυμία να συμμετάσχουν στα προγράμματα κυρώσεων των ΗΠΑ και αντ’ αυτού έχουν υιοθετήσει μια ουδέτερη στάση. Όσο η Κίνα, η Ινδία και άλλα μεγάλα κράτη συνεχίζουν να είναι φιλικά προς τη Μόσχα, της εξασφαλίζουν μια σωτήρια αγορά για τους φυσικούς της πόρους αλλά και τις υπόλοιπες εξαγωγές της.

Ακούγεται συνεχώς ότι ολόκληρος ο κόσμος έχει ενωθεί σε μια εκστρατεία των Αμερικανών εναντίον των Ρώσων. Σε αρκετά μέρη του κόσμου, ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να είναι λίγο διαφορετικά. Η Washington Post ανέφερε την περασμένη εβδομάδα :

“Οι γίγαντες του νοτίου ημισφαιρίου – συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής – κρατούν ουδέτερη στάση, ενώ η Κίνα εξακολουθεί να υποστηρίζει δημόσια τον Πούτιν. Ακόμη και η Τουρκία, παρόλο που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συμπεριφέρεται αδιάφορα, καθώς κινείται για να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σε όλα τα πολεμικά πλοία, κι όχι μόνο στα ρωσικά.”

Επίσης ακριβώς όπως οι δυτικοί σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στις εκτεταμένες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ορισμένοι πολίτες σε αυτά τα κράτη κοιτάζουν την Ουκρανία και βλέπουν τους εαυτούς τους αγανακτώντας παράλληλα με την υποκρισία της Δύσης.

Πολλοί από αυτούς που κάνουν λόγο για έναν κόσμο ενωμένο ενάντια στη Ρωσία συχνά βασίζονται στο ότι 141 κράτη – μέλη του ΟΗΕ καταδίκασαν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, 35 κράτη απείχαν από την ψηφοφορία που καταδικάζει τη Ρωσία, και πολλά από αυτά τα κράτη που απέχουν είναι κράτη που περιέχουν περισσότερο από το μισό —53 τοις εκατό— του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεταξύ των κρατών που απείχαν είναι η Κίνα και άλλα 33 κράτη που μαζί αποτελούν περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια από τα 7,7 δισεκατομμύρια πληθυσμού του πλανήτη.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν συμφωνούν με ό,τι λέει η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσον αφορά το ποιον πρέπει να μισεί ο κόσμος ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, εάν το ένα τρίτο των κρατών στην Αφρική, το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Ασίας, καθώς και η Κίνα και το Βιετνάμ, αρνούνται να καταδικάσουν την εισβολή στην Ουκρανία, αυτό δεν θυμίζει και πολύ έναν κόσμο που επιθυμεί να «απομονώσει» τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Μεξικού δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ όσον αφορά τις κυρώσεις. Η Αργεντινή επίσης αντιστέκεται στις κυρώσεις και πιστεύει ότι “οι κυρώσεις είναι αντίθετες με την ειρηνευτική διαδικασία.” Η Βραζιλία, η Χιλή, η Ουρουγουάη και άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις.

Όσο αφορά την Αφρική, καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, δεν έχει συμμετάσχει στις κυρώσεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα των στρατιωτικών δεσμών τους με την Ρωσία, ενώ πολλά αφρικανικά έθνη δεν είναι καν πρόθυμα να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη μετά από τόσους αιώνες ιμπεριαλισμού και αποικισμού.

Το 1990, οι ΗΠΑ και η ΕΕ μαζί αποτελούσαν περισσότερο από το 40 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η Κίνα, η Ινδία, το Μεξικό, η Ρωσία και η Βραζιλία μαζί αποτελούσαν ένα ισχνό 18 τοις εκατό.

Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία τριάντα χρόνια και τα δύο μπλοκ είναι σχεδόν ίσα:

gdp-per-block

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: