Η Ρωσία εξοπλίζει τους Χούθι με αντιπλοϊκούς πυραύλους P – 800 Onyx για να βυθίσουν αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ

Κοινοποίηση:
b96c9dc9a883774d2a3483c602fe7395_XL

Η Ρωσία διαπραγματεύεται με τους αντάρτες Houthi της Υεμένης μέσω Ιράν για τη μεταφορά αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς P – 800 Onyx.
Σύμφωνα με το Reuters, στις 24 Σεπτεμβρίου 2024, οι Houthi κατάφεραν να χτυπήσουν για πρώτη φορά πλοίο εφοδιασμού του αμερικανικού Ναυτικού.
Οι ρωσικοί πύραυλοι P-800 Onyx θα τους βοηθήσουν να βυθίσουν εύκολα ακόμη και μεγάλα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.
Σύμφωνα με το κανάλι Yakov Kedmi Telegram, οι πύραυλοι P-800 θα προγραμματιστούν από Ρώσους αξιωματικούς, όπως ακριβώς οι Αμερικανοί προγραμματίζουν πυραύλους ATACMS κατασκευής ΗΠΑ για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικούς στόχους.

Ποιος είναι ο P – 800

Ο P – 800 είναι ένας σοβιετικός/ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος cruise κατά πλοίων που αναπτύχθηκε από την NPO Mashinostroyeniya ως μια έκδοση ramjet του P-80 Zubr.
Από το ΝΑΤΟ έχει δοθεί στον πύραυλο η κωδική ονομασία SS-N-26 «Strobile».

Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 1983 και στη δεκαετία του 1990 ο πύραυλος δοκιμάστηκε στο πλοίο Project 1234.7.
Το 2002 ο πύραυλος πέρασε όλο το φάσμα των δοκιμών και κατέστη επιχειρησιακός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον αντικαταστάτη του P-270 Moskit, και πιθανώς και του P-700 Granit.

Συνομιλίες Ρωσίας – Houthi

Η Wall Street Journal ανέφερε τον Ιούλιο ότι η Ρωσία εξέταζε το ενδεχόμενο αποστολής των πυραύλων.
Ο ρόλος του Ιράν ως μεσολαβητής δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.
Οι Houthi έχουν εξαπολύσει επανειλημμένες επιθέσεις με drone και πυραύλους σε πλοία στους κρίσιμους ναυτιλιακούς κόμβους της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας με το Ισραήλ.
Βύθισαν τουλάχιστον δύο πλοία και κατέλαβαν ένα άλλο, διακόπτοντας το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο και εξαναγκάζοντας τις ναυτιλιακές εταιρείες να εκτρέπουν φορτία και, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, αύξησαν το κόστος ασφάλισης για τα πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σε απάντηση, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν πλήξει θέσεις των Houthi αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις επιθέσεις της οργάνωσης.
Δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι που γνώριζαν τις συνομιλίες είπαν ότι Houthi και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Τεχεράνη τουλάχιστον δύο φορές το 2024 και ότι οι συνομιλίες για την παροχή δεκάδων πυραύλων, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 300 χιλιόμετρα συνεχίζονται με την Τεχεράνη.
Η Ρωσία έχει προμηθεύσει στο παρελθόν τον πύραυλο στη Hezbollah που επίσης υποστηρίζεται από το Ιράν.
Μία από τις πηγές είπε ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν υπό τον Ιρανό πρόεδρο Ebrahim Raisi, ο οποίος σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου τον Μάιο 2024.
«Η Ρωσία διαπραγματεύεται με τους Houthi για τη μεταφορά υπερηχητικών αντιπλοϊκών πυραύλων», δήλωσε μια δυτική πηγή πληροφοριών στο Reuters.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

«Οι Ιρανοί μεσολαβούν στις συνομιλίες, αλλά δεν θέλουν να έχουν την υπογραφή τους σε αυτό» πρόσθεσε.
Ούτε η αποστολή του ΟΗΕ του Ιράν ούτε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
«Δεν γνωρίζουμε αυτά που αναφέρατε», είπε ο επίσημος εκπρόσωπος των Houthi της Υεμένης.
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να κατονομάσει τα συγκεκριμένα συστήματα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν, αλλά επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία συζητά την προμήθεια πυραύλων στους Houthi, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «πολύ ανησυχητική».
Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Houthi θα «υπονόμευαν το κοινό διεθνές ενδιαφέρον για την παγκόσμια ελευθερία ναυσιπλοΐας και σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Η προειδοποίηση Putin για ασύμμετρο χτύπημα στη Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξοπλίσει χώρες με σκοπό να επιτεθούν σε δυτικούς στόχους.
Ο Ρώσος ηγέτης έκανε τη δήλωση ενώ επέκρινε την παράδοση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τη Δύση στην Ουκρανία.
Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πολύ σοβαρά προβλήματα», είπε ο Putin σε ξένους δημοσιογράφους.
«Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να στέλνει τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να επιτεθεί στο έδαφός μας και να μας δημιουργήσει προβλήματα, γιατί εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να στείλουμε όπλα της ίδιας κατηγορίας σε περιοχές του κόσμου όπου θα υπάρξουν χτυπήματα σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις αυτών των χωρών;» είχε πει τον Ιούνιο 2024 ο Ρώσος πρόεδρος.
«Δηλαδή, η απάντηση μπορεί να είναι ασύμμετρη. Θα το σκεφτούμε», είχε σημειώσει ο Putin.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response