Η Ρωσία “παίζει” με την παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών – Έρχονται περιορισμοί

Κοινοποίηση:
russia-rosia-rwsia-ap

Σήμερα, ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσίας δήλωσε ότι η μείωση των εγχώριων τιμών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Πάτρουσεφ προειδοποίησε τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και τις εταιρείες ότι το κράτος είναι έτοιμο να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται.

 

 

Ο Πάτρουσεφ ανέφερε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, όπως το βούτυρο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι παραγωγοί είχαν προετοιμαστεί νωρίτερα για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην αγορά και έχει οδηγήσει σε κύμα κλοπών σε ορισμένα σουπερμάρκετ, γεγονός που υποδεικνύει την πίεση που ασκείται στους καταναλωτές.

Ο Πάτρουσεφ τόνισε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επηρεάσει την αγορά, εφόσον η κατάσταση δεν ευνοεί τη σταθερότητα. Αυτό περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τους παραγωγούς και τις διεθνείς αγορές.

«Για ακόμη μια φορά , πρέπει να επισημάνω ότι η προτεραιότητα για το κράτος είναι απολύτως σαφής: να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας θα έχουν τρόφιμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ετήσιος πληθωρισμός του 9,5% πέρυσι ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 21%, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 2000. Το 2024, οι τιμές του βουτύρου αυξήθηκαν κατά 17% και οι τιμές των αυγών σχεδόν κατά 30%.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την αδιάλειπτη εγχώρια τροφοδοσία τροφίμων. Η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μέσω υψηλότερων δασμών και εξαγωγικών ποσοστώσεων.

 

Η Ρωσία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικός εξαγωγέας τροφίμων, όπως το χοιρινό κρέας και το γάλα σε σκόνη, ενώ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο. Πριν από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, ο Πούτιν έθεσε πέρυσι ως στόχο την αύξηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων κατά 50% έως το 2030.

«Πρέπει να συμφωνήσετε, θα ήταν δυσάρεστο για όλους να χάσουμε ξαφνικά τις (εξαγωγικές) αγορές που παλέψαμε να κατακτήσουμε μαζί για τόσα πολλά χρόνια», δήλωσε ο Πάτρουσεφ.

Η φτωχή συγκομιδή του 2024 λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, σε βασικές γεωργικές περιοχές, προστέθηκε στις υψηλές κρατικές δαπάνες και την αλματώδη αύξηση των μισθών, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των οικονομικών προβλημάτων στις δημοσκοπήσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response