Αν τελικά υπάρξει απέλαση και γνωστοποιηθεί τη Δευτέρα εκ των πραγμάτων δημιουργείται πρόβλημα
Στα μέσα Απριλίου, λίγες ημέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, 12 Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν personae non gratae μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους συνολικά 39 άτομα. Λίγες ημέρες μετά αναχώρησαν από τη χώρα μας με ειδική πτήση. Η κυβέρνηση τους είχε προσφέρει διορία οκτώ ημερών για να αποχωρήσουν με ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov .
Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για το πότε η Ρωσία θα απαντούσε, καθώς είναι συνήθης διπλωματική πρακτική τα αντίποινα. Ήταν η δεύτερη απέλαση μετά το 2018, όταν είχαν εκδιωχθεί δύο διπλωμάτες και είχε απαγορευθεί η είσοδος σε άλλους δύο που είχαν υπηρετήσει στην Αθήνα, με αφορμή ενδείξεις ή και αποδείξεις για κινήσεις τους ώστε να αποτραπεί η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών για το Ονοματολογικό με απώτερο σκοπό να παρεμποδιστεί και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Νίκος Δένδιας σε πρόσφατη ομιλία του αναφέρθηκε στις ελληνορωσικές σχέσεις λέγοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε τις σχέσεις με την Ρωσία σε ένα πολύ μέτριο επίπεδο εξαιτίας της απέλασης των Ρωσων διπλωματών. Παρά ταύτα, έκανε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια επί 2,5 χρόνια να επαναναπτύξει τις ιστορικές κατανοήσεις με μία χώρα με την οποία έχουμε ιστορικούς δεσμούς. Η Ελληνική Επανάσταση υποστηρίχθηκε από τον ρωσικό στόλο στο Ναβαρίνο μαζί με τους στόλους της Αγγλίας και της Γαλλίας. Μην κοροϊδευόμαστε, είπε ο κ. Δένδιας δεν θα ήμασταν μία ελεύθερη χώρα χωρίς το Ναβαρίνο. Οι Έλληνες δεν ξεχνούν και δεν είναι αγνώμονες. «Προσπαθήσαμε πάρα πολύ, αλλά η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την οποία οι σχέσεις μας δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερα στενές, ανέτρεψε τελείως το οικοδόμημα των Ελληνο-ρωσικών σχέσεων και όχι με ευθύνη της χώρας μας. Διότι η Ελλάδα για να επιβιώσει οφείλει να εκπροσωπεί πολύ συγκεκριμένες αρχές με τις οποίες να ταυτίζεται».
Η απόφαση του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας να καλέσει την Ελληνίδα πρέσβη στη Μόσχα ήταν αναμενόμενη. Η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία είναι 35 άτομα σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ, ενώ η αντίστοιχη ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα αριθμεί περί τα 120 άτομα.
Αν τελικά υπάρξει απέλαση και γνωστοποιηθεί τη Δευτέρα εκ των πραγμάτων δημιουργείται πρόβλημα, καθώς η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα έχει υπό την αρμοδιότητα της τρία ακόμα κράτη: Tο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν. Έτσι λοιπόν στις σκέψεις του υπουργείου Εξωτερικών είναι να ενισχύσει την ελληνική πρεσβεία στο Καζακστάν ώστε να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.