Η Σαντορίνη φοβίζει τους Τούρκους: «Οι σεισμοί προέρχονται από το μάγμα και δημιουργούν νέα ηφαίστεια»!

Κοινοποίηση:
δσδ

Πανικός επικρατεί στην Τουρκία λόγω των σεισμών στο νότιο Αιγαίο με τον Sukru Ersoy, καθηγητή του Τεχνικού Πανεπιστημίου Yildiz (YTU), να προειδοποιεί ότι οι παράκτιες πόλεις της Τουρκίας θα υποστούν πλήγμα εάν συμβεί ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί της Σαντορίνης.

Ο Ersoy σημείωσε ότι οι δονήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο δεν είναι τεκτονικοί, αλλά οι σεισμοί προέρχονται από το μάγμα, που σημαίνει ότι είναι ηφαιστειογενείς σεισμοί.

Είπε, «Ακόμη και οι Έλληνες τα ονομάζουν τεκτονικά, αλλά έχω υποστηρίξει από την αρχή ότι είναι ηφαιστειογενή. Δεν συμπεριφέρονται έτσι οι τεκτονικοί σεισμοί. Κοιτάξτε, συμβαίνουν σεισμοί μεγέθους έως και 5 Ρίχτερ, αλλά δεν γίνονται πιο δυνατοί».

Παρομοίασε τους σεισμούς ως τους πόνους της γέννησης των ηφαιστείων.

«Υπάρχουν πολλά υποθαλάσσια ηφαίστεια κοντά στο νησί της Σαντορίνης, συμπεριλαμβανομένου του Κολούμπο και άλλων που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

Αυτοί οι δονήσεις σηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους – αυτό που βλέπουμε είναι οι «πόνοι γέννησης» των ηφαιστείων. Η κατανόηση αυτής της διάκρισης είναι κρίσιμης σημασίας», τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet , είπε:

«Εάν αυτά τα ηφαίστεια εκραγούν, η Τουρκία μπορεί να επηρεαστεί.

Αυτοί είναι οι τύποι ηφαιστείων που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες τέφρας, η οποία θα μπορούσε να φτάσει στην Τουρκία μέσω αιολικών συστημάτων. Η πρόσκρουση θα μπορούσε να έρθει τόσο μέσω των ωκεάνιων ρευμάτων όσο και από τον αέρα».

«Σε σοβαρές εκρήξεις, τα σύννεφα τέφρας μπορεί να ανέβουν έως και επτά χιλιόμετρα, δυνητικά διαταράσσοντας τις πτήσεις. Στην πραγματικότητα, αεροπλάνα που πετούν μέσα από αυτά τα σύννεφα κινδυνεύουν να αστοχήσουν στον κινητήρα και να συντριβούν. Αυτό συνέβη το 2010 όταν ένα ισλανδικό ηφαίστειο εξερράγη, οδηγώντας στην ακύρωση 100.000 πτήσεων», υποστήριξε.

«Τουλάχιστον 780 δονήσεις έπληξαν το Αιγαίο από τις 28 Ιανουαρίου και 4.600 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί με πλοίο από την Κυριακή» αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Επιπλέον, 1.300 επιβάτες έφυγαν αεροπορικώς από το νησί. Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας μέσα και γύρω από το νησί, υπάρχει φόβος για ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή.

Το ενδεχόμενο τσουνάμι παραμένει ανησυχητικό εάν η σεισμική δραστηριότητα κλιμακωθεί σε ισχυρότερο σεισμό.

Στην περιοχή υπάρχουν ρήγματα επιρρεπή σε τσουνάμι και τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι παλαιότεροι σεισμοί στην περιοχή έχουν προκαλέσει μεγάλα κύματα.

Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει προληπτικά μέτρα εκκενώνοντας τμήματα της Σαντορίνης, κλείνοντας σχολεία και αναπτύσσοντας ομάδες έκτακτης ανάγκης.

Αν και αυτές οι ενέργειες μπορεί να φαίνονται υπερβολικές σε ορισμένους, ο Τούρκος καθηγητής Νάτσι Γκορούρ επαίνεσε την απόφαση, τονίζοντας ότι τα προληπτικά μέτρα είναι ζωτικής σημασίας.

«Μια περιοχή που κουνιέται κάθε 15-20 λεπτά υφίσταται μικροπαραμόρφωση ακόμα κι αν δεν συμβεί ορατή καταστροφή», σημείωσε.

«Εάν μια μεγαλύτερη ρήξη συμβεί πιο κοντά στην Τουρκία, θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στις παράκτιες περιοχές μας».

Οι Τούρκοι ανησυχούν εδώ και αρκετές ημέρες από την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων στην Σαντορίνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response