Σε παλιότερες δηλώσεις του, ο Τραμπ είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών και ότι «είναι το όνειρό μου να το κάνω αυτό πριν από τη λήξη της πρώτης θητείας μου», τον Ιανουάριο του 2021.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να παρουσιάσει την πρώτη φάση (οικονομικής φύσης) του σχεδίου κατά τη διάρκεια της οικονομικής συνόδου κορυφής του Μπαχρέιν στις 24 και 25 Ιουνίου, που θα έχει τίτλο Peace for Prosperity (Ειρήνη για την Ευημερία) Όσο για το πολιτικό μέρος, που αφορά την καρδιά του προβλήματος, θα δοθεί στη δημοσιότητα «τη σωστή χρονική στιγμή» σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο Reuters.
Σήμερα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο εβραϊκό κράτος ανακοίνωσε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προσαρτήσει «ένα τμήμα» της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης»
«Υπό ορισμένες περιστάσεις (…) νομίζω πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να διατηρήσει ένα τμήμα, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Όχθη» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα New York Times. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο κόσμος είναι ένα αδύναμο παλαιστινιακό κράτος ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Ιορδανία», δήλωσε ο Φρίντμαν και πρόσθεσε: «Βασιζόμαστε στο ότι το καλό σχέδιο την κατάλληλη στιγμή θα λάβει τη σωστή αντίδραση».
Υποστηρίζοντας τους εβραϊκούς οικισμούς, ο Φρίντμαν δήλωσε επίσης πως το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο έχει σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Παλαιστινίων, χωρίς όμως να προσφέρει μια «μόνιμη επίλυση της σύγκρουσης».
Ο πρεσβευτής διευκρίνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν στενά με την Ιορδανία, όπου ένα μεγάλο τμήμα πληθυσμού του παλαιστινιακής καταγωγής πληθυσμού θεωρεί πως το αμερικανικό σχέδιο ευνοεί σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνοι έχουν ήδη απορρίψει το σχέδιο Τραμπ για το Παλαιστινιακό δηλώνοντας ότι «θα τελειώσει το κράτος τους» ενώ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ κάλεσε στις αρχές Ιουνίου τους Αραβες ηγέτες να το μποϊκοτάρουν.