Στο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας φυλάσσονται σχεδόν 26 τόνοι χρυσού, δηλαδή η ίδια ποσότητα που υπήρχε στην έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τέσσερις πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Παρά ταύτα, τα διαθέσιμα αποθέματα ξένου συναλλάγματος σε μετρητά είναι ελάχιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα αποθέματα χρυσού της Συρίας ανέρχονταν σε 25,8 τόνους τον Ιούνιο του 2011. Η σημερινή τους αξία εκτιμάται στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Αντίθετα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μία από τις πηγές, ενώ άλλη πηγή αναφέρει ότι βρίσκονται «σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».
Η σύγκριση με την προπολεμική περίοδο δείχνει σημαντική μείωση. Στα τέλη του 2011, η Κεντρική Τράπεζα της Συρίας ανέφερε αποθέματα ξένου συναλλάγματος ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το 2010 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τα υπολόγιζε στα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η δραματική πτώση αποδίδεται στη χρήση των αποθεμάτων από το καθεστώς Άσαντ για την κάλυψη βασικών αναγκών όπως τρόφιμα και καύσιμα, καθώς και για τη χρηματοδότηση του πολέμου, όπως αναφέρουν νυν και πρώην αξιωματούχοι της Συρίας στο Reuters.
Η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας και η Κεντρική Τράπεζα δεν απάντησαν σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με το ύψος των αποθεμάτων. Παράλληλα, από το 2011, η Συρία διέκοψε την παροχή οικονομικών στοιχείων προς διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, μετά την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο.
Η νέα ηγεσία της Συρίας, που αποτελείται από πρώην αντάρτες, συνεχίζει να αποτιμά τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μετά την αποχώρηση του Άσαντ στη Ρωσία στις 8 Δεκεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας λεηλατήθηκαν, το κεντρικό θησαυροφυλάκιο παρέμεινε άθικτο. Σύμφωνα με πηγές, το θησαυροφυλάκιο είναι ανθεκτικό στις βόμβες και απαιτεί τη χρήση τριών διαφορετικών κλειδιών, που κατέχει ξεχωριστό άτομο, καθώς και ενός κωδικού για να ανοίξει.
Η νέα διοίκηση της Συρίας επιθεώρησε το θησαυροφυλάκιο την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες, γεγονός που έβαλε τέλος στη διακυβέρνηση της οικογένειας Άσαντ, η οποία διήρκεσε πάνω από 50 χρόνια. Ορισμένα από τα χρήματα που κλάπηκαν κατά τις λεηλασίες επιστράφηκαν αργότερα από τη νέα ηγεσία, όπως δήλωσαν Σύροι αξιωματούχοι.