«Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή αεροπορική απειλή» ισχυρίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ για να αιτιολογήσει την αγορά των ρωσικών S-400, κατά την ομιλία του στην 37η Κοινή Ετήσια Διάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, του Συμβουλίου Εργασίας Τουρκίας-ΗΠΑ και του Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου.
Επισημαίνοντας ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για τους S-400 και τα F-35 ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι:
«Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή αεροπορική απειλή.
»Πρέπει να προστατέψουμε τον πληθυσμό των 82 εκατ. μας ενώ η εν λόγω υστέρηση αποτελεί την βασική ανησυχία μας σε αυτήν την άστατη περιοχή.
»Δυστυχώς δεν έχουμε δεχθεί μια ικανοποιητική προσφορά από τους συμμάχους μας.
»Το σύστημα S-400 ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες μας σε ότι αφορά τα επιχειρησιακά δεδομένα, την συμπαραγωγή, την προσφερόμενη τεχνολογία και την τιμή.
»Θέλω να εκφράσω με έντονο τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
»Η αγορά των S-400 δεν θα αλλάξει την στρατηγική πορεία της Τουρκίας».
Αυτό που δεν είπε όμως -και οφείλει να πει- είναι από ποιον απειλείται αεροπορικά η Τουρκία.
Οι μόνες γειτονικές της χώρες που θα μπορούσαν να την πλήξουν αεροπορικά είναι η Ρωσία, η Ελλάδα και το Ισραήλ.
Εάν φοβάται τη Ρωσία δεν θα αγόραζε S-400, διότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να τους θέσει εκτός λειτουργίας και μετά την ένταξή τους στην τουρκική αεράμυνα.
Η Ελλάδα, που έχει ισοδύναμη αριθμητικά πολεμική αεροπορία και ανώτερη ποιοτικά, δεν θα επιτεθεί ποτέ στην Τουρκία.
Το ίδιο και το Ισραήλ, το οποίο υπερέχει αριθμητικά και ποιοτικά των Τούρκων. Ελλάδα και Ισραήλ μόνο σε άμυνα θα χτυπήσουν την Τουρκία.
Άρα, από ποιον φοβάται αεροπορική επίθεση η Τουρκία και αγοράζει τους S-400;
Από τις ΗΠΑ τη φοβάται. Και ο Χουλουσί Ακάρ είχε το θράσος να το πει δημόσια από το έδαφός τους.
Όσο συντομότερα καταλάβουμε όλοι στη Δύση ότι οι συζητήσεις με τους Τούρκους σχετικά με τους S-400 είναι αδιέξοδες και ότι απλά γίνονται για να κερδίζει χρόνο ο Ερντογάν, τόσο συντομότερα θα βρεθεί και η λύση για το Ανατολικό Ζήτημα.
Δυστυχώς, το Ανατολικό Ζήτημα λύνεται μόνο προσωρινά και πρέπει να ξαναλύνεται κάθε 100 χρόνια. Τώρα είναι η ώρα μιας νέα λύσης.
Εκτός εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να συζητάμε με τους Τούρκους μέχρι να αποκτήσουν όλα τα ρωσικά όπλα που χρειάζονται για να μας πουν και επίσημα «αντίο».
Ένα πράγμα να θυμάστε όλοι: Ο Ερντογάν ό,τι λέει το εννοεί και αργά ή γρήγορα θα το υλοποιήσει.