Η Τουρκία επιταχύνει τον διορισμό Σινιρλίογλου στη θέση του ΓΓ του ΟΑΣΕ με ελληνική υποστήριξη!

Κοινοποίηση:
Sinirlioglu-Turkey

Η Τουρκία στοχεύει να εξασφαλίσει τη θέση του γενικού γραμματέα, ενώ η Ελλάδα επιδιώκει να διορίσει τον υποψήφιο διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR).

Ο υποψήφιος της Τουρκίας για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ είναι ένας αμφιλεγόμενος πρώην διπλωμάτης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως απαιτείται από τις ειρηνευτικές συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, και υπέβαλε καταγγελία κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του οποίου ο πιθανός επόμενος διευθυντής υποστηρίζεται από την Τουρκία, εξέδωσε έκθεση τον Μάιο του 2023 στην οποία ανέφερε ότι οι εκλογές στις οποίες επανεξελέγη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν δίκαιες.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, έμπιστος σύμμαχος του Ερντογάν με αμφιλεγόμενο παρελθόν που αφορά το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ως ειδικός συντονιστής για το Αφγανιστάν στις 25 Απριλίου 2023. Ο διορισμός του Σινιρλίογλου προκάλεσε σημαντικές ανησυχίες λόγω της φερόμενης εμπλοκής του σε μυστικές διαπραγματεύσεις με το ISIS και άλλες παράνομες δραστηριότητες που ωφελήθηκαν οικονομικά από το πετρέλαιο που ελέγχεται από το ISIS.

Το 2014 ο Σινιρλίογλου ενεπλάκη σε συνωμοσία που αφορούσε την εσκεμμένη παράδοση του γενικού προξενείου της Τουρκίας και του προσωπικού του προξενείου στη Μοσούλη, με αποτέλεσμα να κρατούνται όμηροι από το ISIS. Η κίνηση αυτή φέρεται να ήταν μέρος μιας στρατηγικής για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων με το ISIS, που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση κρατουμένων του ISIS από τις τουρκικές φυλακές και σε οικονομικά οφέλη από το λαθραίο πετρέλαιο. Ο Οζτούρκ Γιλμάζ, ο τότε γενικός πρόξενος στη Μοσούλη, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι πούλησε τους ομήρους για να επωφεληθεί από το πετρέλαιο του ISIS στη Συρία. Αποκάλυψε ότι οι πολυάριθμες προσπάθειές του να πείσει τις τουρκικές αρχές να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές κατά των προελαύνοντων στρατευμάτων του ISIS αγνοήθηκαν και ότι τα επείγοντα τηλεγραφήματα που έστειλε στην Άγκυρα εξαφανίστηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Σινιρλίογλου συμμετείχε σε συγκάλυψη της κατάστασης.

Ο Σινιρλίογλου έχει μακρά ιστορία διεξαγωγής μυστικών επιχειρήσεων για τον Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων σχετικά με μια επιχείρηση με ψεύτικη σημαία για να δικαιολογήσει μια στρατιωτική εισβολή στη Συρία το 2014. Η εμπλοκή του σε αυτές τις επιχειρήσεις αναδεικνύει ένα μοτίβο χρήσης μυστικών μέσων για πολιτικό και οικονομικό όφελος.

Ο Σινιρλίογλου συμμετείχε επίσης ενεργά στην εκστρατεία της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας επί ορισμένων νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος το 2021, μέχρι την τουρκο-ελληνική προσέγγιση το 2023.

Σε επιστολή της 13ης Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σινιρλίογλου, μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, έγραψε ότι “η συνεχιζόμενη σκόπιμη και επίμονη παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατιωτικοποίησης των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας”.

“Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία επί των νησιών, γεγονός που, από νομικής άποψης, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλεστεί τον τίτλο της βάσει των ίδιων συνθηκών για τους σκοπούς της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων”, πρόσθεσε.

Ο Σινιρλίογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς από το 1960 και σε σαφή αντίθεση με τις σχετικές διατάξεις των εν λόγω συνθηκών, παραβίασε ουσιωδώς τις υποχρεώσεις αποστρατιωτικοποίησής της με τη συγκέντρωση στρατευμάτων, τη δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τη διεξαγωγή διαφόρων στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σε μια επακόλουθη επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σινιρλίογλου παρείχε μια πιο λεπτομερή υπόθεση, με μια νομική ειδοποίηση έξι σημείων σχετικά με το πώς η Ελλάδα είχε παραβιάσει τους όρους των συνθηκών.

“Με τη στρατιωτικοποίηση των εν λόγω νησιών, η Ελλάδα έχει απολέσει το δικαίωμά της να διεκδικήσει την αντίθεση προς την Τουρκία των προαναφερόμενων συνθηκών και των δικαιωμάτων που ισχυρίζεται ότι απορρέουν από αυτές”, έγραψε.

Σύμφωνα με το Security and Human Rights Monitor, το οποίο παρέχει αναλύσεις σχετικά με το έργο του ΟΑΣΕ, ο Σινιρλίογλου αντιμετωπίζει πέντε ανταγωνιστές για τη θέση του γενικού γραμματέα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Τζαν Μπράαθου από τη Νορβηγία, ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία, ο Ιγκλί Χασάνι από την Αλβανία, ο οποίος κατέχει τη θέση του υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Κριστόφ Καμπ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Κάτω Χωρών στον ΟΑΣΕ, ο Τζον ΜακΓκρέγκορ από τον Καναδά, ο οποίος ηγείται του κέντρου του ΟΑΣΕ στο Ασγκαμπάτ, και ο Μαρσέλ Πέσκο από τη Σλοβακία, ο οποίος υπηρετεί ως ειδικός αντιπρόσωπος του εκάστοτε προέδρου του ΟΑΣΕ και συντονιστής του έργου του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα υποστηρίζει τη Μαρία Τελαλιάν, νομική σύμβουλο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας, για τη διεύθυνση του ΟΔΥΕ, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη που παρέχει η Αθήνα στον Σινιρλίογλου.

Πέρυσι, μια κοινή αποστολή παρατήρησης από τον ΟΔΥΕ, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (ΚΣ του ΟΑΣΕ) και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) εξέδωσε προκαταρκτικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα για τις εκλογές της Τουρκίας που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου 2023. Δήλωσαν ότι ο νυν πρόεδρος Ερντογάν και τα κυβερνητικά κόμματα είχαν αθέμιτο πλεονέκτημα.

Η αποστολή επεσήμανε τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης, οι οποίοι εμπόδισαν τη συμμετοχή των πολιτικών της αντιπολίτευσης, των κομμάτων, της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην εκλογική διαδικασία. Επιπλέον, η δήλωση υπογράμμισε την εκτεταμένη και θετική κάλυψη του Προέδρου Ερντογάν από τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκλογή του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ περιλαμβάνει υποψηφιότητες από κάθε συμμετέχων κράτος, ενώ η τελική απόφαση εξαρτάται από τη συναίνεση και των 57 κρατών μελών. Αν και θεωρητικά έχουν ίση επιρροή, οι πρακτικές εκτιμήσεις συχνά ευνοούν τους υποψηφίους που υποστηρίζονται από βασικούς παράγοντες του ΟΑΣΕ, όπως το μπλοκ της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

Ως τρέχουσα πρόεδρος, η Μάλτα είναι επιφορτισμένη με την αμερόληπτη παρουσίαση των συμφωνηθέντων υποψηφίων στη Γενική Συνέλευση του ΟΑΣΕ τον Σεπτέμβριο. Η θητεία της Χέλγκα Μαρία Σμιντ ως γενικής γραμματέως παρατάθηκε προηγουμένως λόγω του βέτο της Ρωσίας, το οποίο εμπόδισε την επιλογή διαδόχου.

Ο υποψήφιος της Τουρκίας αναμένεται να συγκεντρώσει την υποστήριξη της Ρωσίας, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Επιπλέον, λόγω της προσπάθειας συνεργασίας με την Ελλάδα, η Κύπρος δεν αναμένεται να ασκήσει βέτο, παρά την αναφερόμενη δυσαρέσκεια των Ελληνοκυπρίων. Σύμφωνα με αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα αναμένει επίσης υποστήριξη για τον Σινιρλίογλου από την Αρμενία. Επιπλέον, έχουν αποσταλεί οδηγίες στις πρεσβείες να προωθήσουν ενεργά την υποψηφιότητά του, τονίζοντας την εταιρική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. μεσαιωνας ηθους.θα πουλουσαν και την μανα τους οι ελεεινοι

  2. ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΙΑ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΜΕ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΓ.ΟΑΣΕ. ΕΙΝΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΟ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΟΙΟΥΣ.

  3. ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΙΑ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΜΕ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΓ.ΟΑΣΕ. ΕΙΝΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΟ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΟΙΟΥΣ.

  4. Ψιλά γράμματα. Ο Σινιρλίογλου θα αντιπροσωπεύει ΚΑΙ την Ελλάδα.
    Ας μου πει κάποιος, είμαστε επαρχία της Τουρκίας που επιτρέπεται αυτό από το καθεστώς;
    Δεν είναι ρητορική ερώτηση για να κάνει αστειάκια κάποιος το παραπάνω.

    Γιατί αν είναι έτσι, να κατεβούμε Αθήνα και να παλουκώσουμε μερικές χιλιάδες κεφάλια.
    Ο Ελληνικός λαός δεν συμφώνησε να αντιπροσωπεύεται από ΤΟΥΡΚΟΥΣ σε διεθνή οργανισμούς λες και είναι η κατεχόμενη Κύπρος.

    1. “” Ας μου πει κάποιος, είμαστε επαρχία της Τουρκίας που επιτρέπεται αυτό από το καθεστώς;”” Το ελλαδισταν ειναι προτεκτορατο της τουρκιας….σιγα-σιγα θα μαθευτει και στο ελλαδισταν…..η πρωθυπουργαραραρα…. και ο πάππους του καλα να ειναι…..σας εχουν φιξαρισμενους….με τις υγιες σας……

Comments are closed.