Η Τουρκία θα μπει στους BRICS και θα γίνει διεθνής δύναμη, η Ελλάδα θα παραμείνει προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Ως γνωστόν, οι BRICS είναι ένας οργανισμός που συνέστησαν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική…

 Η Ρωσία ως προεδρεύουσα χώρα στον Οργανισμό BRICS για το 2024 ανακοίνωσε δημόσια ότι η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση για πλήρη ένταξη στο μεγαλύτερο μη δυτικό οικονομικό μπλοκ.
Εύλογα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτοαποκαλούμενο «δυτικό» έθνος, η Τουρκία έχει δεχθεί επικρίσεις από τους συμμάχους της, που της χρεώνουν απομάκρυνση από τις δυτικές αξίες.
Ως γνωστόν, οι BRICS είναι ένας οργανισμός που συνέστησαν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική και ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Αίγυπτο, το Ιράν και την Αιθιοπία.
Υπό αυτό το πρίσμα, αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, ενώ αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και έναν ανερχόμενο οικονομικό και τεχνολογικό ανταγωνιστή της Δύσης.
Με σχεδόν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 31,5% της παγκόσμιας οικονομίας, ξεπερνούν το G7 των αναπτυγμένων χωρών της Δύσης.
Οι BRICS αναδεικνύονται ως εναλλακτική λύση στη δυτική τεχνολογική τεχνογνωσία και ανάπτυξη.
Η κρίση του COVID-19 έδειξε ότι οι χώρες BRICS ήταν πιο εξοπλισμένες και έτοιμες να υποστηρίξουν την παγκόσμια υγεία.
Τα κράτη BRICS έχουν γίνει εταίροι μεγάλων υπανάπτυκτων ή αναπτυσσόμενων χωρών, αντικαθιστώντας τα δυτικά έθνη.
Στρατιωτικά, έχουν αναβαθμίσει την άμυνά τους και μείωσαν σημαντικά την εξάρτησή τους από τη Δύση.
Ως αποτέλεσμα, πολλές μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τα δυτικά έθνη, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε πολλά μη δυτικά έθνη, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία, η Κούβα, η Λιβύη ή άλλα έθνη, είτε απέτυχαν είτε είχαν περιορισμένες επιπτώσεις.
Τα μέλη των BRICS συχνά αρνήθηκαν να εφαρμόσουν μονομερείς κυρώσεις στις διμερείς συναλλαγές τους και συνέχισαν τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία ή το Ιράν. Με τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), οι BRICS επιχειρούν να υπάρξει μια εναλλακτική λύση στο ΔΝΤ, παρέχοντας οικονομική στήριξη με αυστηρότερους όρους.Βιασύνη;

Τα αναπτυσσόμενα έθνη του Παγκόσμιου Νότου έχουν βρει περισσότερη υποστήριξη από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία παρά από τη Δύση, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε παγκόσμιες οικονομικές, τεχνολογικές και διπλωματικές ευκαιρίες.
Η Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, η India’s Africa Initiative και οι συνεχείς αμυντικές προμήθειες της Ρωσίας έχουν προσφέρει περισσότερες διεθνείς πλατφόρμες σε αναπτυσσόμενες χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.
Σε σύγκριση με τη Δύση, οι μη δυτικοί όροι και προϋποθέσεις για το εμπόριο και τις επενδύσεις είναι πιο προσιτοί, περιεκτικοί και μη δεσμευτικοί.
Η ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η απεριόριστη τεχνολογική πρόσβαση, η έλλειψη απειλής κυρώσεων υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο αναδυόμενος παγκόσμιος ρόλος του μη δυτικού μπλοκ σε διεθνές επίπεδο έχουν προσελκύσει πολλές χώρες στους BRICS.
Επιπλέον, τα μέλη των BRICS υποστηρίζουν μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, δεδομένου ότι η υπάρχουσα παγκόσμια διακυβέρνηση αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων.
Η επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ομάδα έχει εγείρει ανησυχίες στη Δύση, ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ.

Τέλεια συνεργασία

Οι εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ασία και τη Μέση Ανατολή έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία αποτελούν πλέον μεγάλους εμπορικούς της εταίρους, και λίγο καιρό θα ξεπεράσουν την Ευρώπη.
Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των ασιατικών οικονομιών και οι φθίνουσες ευρωπαϊκές οικονομίες ευνόησαν τη στροφή προς την Ασία.
Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε: «Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει ταυτόχρονα τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση.
Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα την βλάψει».
Ωστόσο, εάν η Τουρκία θέλει να έχει πιο ισορροπημένες σχέσεις με την Κίνα και την Ινδία, πρέπει να σκεφτεί πέρα από το διμερές εμπόριο.
Με την ένταξη στην BRICS, θα έχει πρόσβαση σε περισσότερες ευκαιρίες και πόρους.
Με σχεδόν μισό εκατομμύριο τουρίστες, έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για τους Ασιάτες τουρίστες.
Τα τουρκικά πανεπιστήμια έχουν προσελκύσει μεγάλο αριθμό ασιατών φοιτητών από την Ινδονησία, την Ινδία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες.
Η ένταξη της Τουρκίας στις BRICS είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς τη σταδιακή ενσωμάτωσή της στην ασιατική οικονομία.
Σε αντάλλαγμα, οι BRICS, επίσης, πρόκειται να κερδίσουν για την προώθηση της πολυπολικότητας και των μη δυτικών θεσμών στη Μέση Ανατολή και την Ευρασία.
Η ανερχόμενη οικονομία, η τεχνολογική ικανότητα και οι αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας έχουν αποδείξει ότι η Τουρκία δεν έχει κολλήσει στα ιδεολογικά ρήγματα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Μέλλον στη Δύση

Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας.
Ωστόσο, πι στενές σχέσεις με τους BRICS έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της στην παραδοσιακή της συμμαχία, το ΝΑΤΟ, και τη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως προτού υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS, η Τουρκία είχε ήδη αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, που οι ειδικοί λένε ότι δεν μπορεί να είναι διαλειτουργικό.
Με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος, η γείτων έπρεπε να θυσιάσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35, για το οποίο ήταν συμπαραγωγός χώρα.
Σημειώνεται πως τα ευρωπαϊκά έθνη ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τους BRICS για να καθυστερήσουν τον περαιτέρω ενταξιακό διάλογο στην ΕΕ, ο οποίος παραμένει παγωμένος από το 2005.
Η Άγκυρα λέει ότι η Τουρκία δεν βλέπει τους BRICS ως εναλλακτική ή υποκατάστατο των δυτικών εταίρων της, δηλαδή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ωστόσο, η Τουρκία κατηγορεί επίσης την ΕΕ ότι καθυστερεί τον ενταξιακό διάλογο για πολιτικούς λόγους και ότι η τουρκική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μια απεριόριστη αναμονή και αβεβαιότητα.
Η Άγκυρα βλέπει τώρα μια ευκαιρία να αξιοποιήσει τις σχέσεις της με την Ασία και την Ευρώπη προς όφελος και των δύο πλευρών της ηπείρου.

Εσωτερικές πιέσεις

Παρόλο που η εγχώρια κοινή γνώμη στην Τουρκία διάκειται ευνοϊκά στη Δύση, σταδιακά η συνειδητοποιεί πως πρέπει να υπάρξει μετατόπιση προς Κίνα, Ινδία και Ρωσία.
Τους τελευταίους μήνες, σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου, Τούρκοι και Κινέζει αξιωματούχοι συζήτησαν την προοπτική συνεργασιών στις τηλεπικοινωνίες, το 5G, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις υποδομές ζωτικής σημασίας.
Δεδομένου ότι η Τουρκία εργάζεται για να διαφοροποιήσει την οικονομία της με σκοπό να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς των κατασκευών και του τουρισμού, οι στενές σχέσεις με τους BRICS είναι η καλύτερη ευκαιρία να επεκταθεί και να γίνει κόμβος τεχνολογίας.
Σημειωτέον, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών παραγόντων για συνεργασία με τις τουρκικές βιομηχανίες.
Επομένως, η πολυμερής συνεργασία της Τουρκίας με τις ασιατικές οικονομίες δεν θα είναι απλώς μια οικονομική ευκαιρία, αλλά θα εκδημοκρατίσει την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη και θα πιέσει το δυτικό μπλοκ να μεταρρυθμίσει το διεθνές σύστημα για να το καταστήσει πιο περιεκτικό και αντιπροσωπευτικό.

Και η ψωροκώσταινα…

Από την άλλη, η Ελλάδα, με τις επιλογές Μητσοτάκη, θα συνεχίσει να παραμένει αναψυκτήριο των Αμερικανών και άλλων δυτικών ιμπεριαλιστών.
Τελευταία, μάλιστα, αυτές οι επισκέψεις ψυχαγωγίας συνοδεύονται από αμερικανικές βάσεις, διάρρηξη των δεσμών με τη Ρωσία, συμμετοχή στους πολέμους του ΝΑΤΟ και ενδοτισμό στις εθνικές διεκδικήσεις (σ.σ. θυμηθείτε τις υποκλίσεις του Γεραπετρίτη)…
Δυστυχώς, η Ελλάδα θα παραμείνει προτεκτοράτο και καρπαζοεισπράκτορας… Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αμερικανική επένδυση, που κάποτε την άφησαν να χρεοκοπήσει για να υφαρπάξουν τον πλούτο της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response