Χιλιάδες νεκροί. Πτώματα το ένα πάνω στο άλλο. Ομαδικοί τάφοι για όσους δεν αναγνωρίστηκαν από τους συγγενείς τους και κανείς δεν τους είπε το «τελευταίο αντίο». Άνθρωποι στοιβαγμένοι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς πλάι στα συντρίμμια ή ακόμη και μέσα σε τρένα να προσπαθούν να επιβιώσουν. Μικρά παιδιά με δάκρυα στα μάτια, απογοητευμένα και απροστάτευτα ακόμη και από το κρύο δίπλα σε «βουνά» από σκουπίδια. Κόσμος να προσπαθεί να ξεγελάσει την πείνα του με λιγοστό φαγητό και τον φόβο πως μπορεί να τελειώσει ακόμη και το πόσιμο νερό.
Στο δράμα, χωρίς τέλος, που ζουν πια οι Τούρκοι και οι Σύροι, μετά τους φονικούς σεισμούς στα σύνορα των χωρών τους, έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων και ασθενειών.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας από τα πρώτα κιόλας 24ωρα των σεισμών, που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο και έστρεψαν τα βλέμματα στις δύο χώρες, πως η Τουρκία και η διπλανή της Συρία μπορούν να μετατραπούν σε «υγειονομικές βόμβες».
Σεισμόπληκτοι της Τουρκίας έχουν βρει καταφύγιο μέσα σε τρένα
Ήδη δε ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας εξέπεμπε SOS για την αύξηση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις σεισμόπληκτες περιοχές και παράλληλα τόνισε πως οι επιζώντες θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα για τέτανο και για λύσσα ενώ οι φόβοι για σοβαρές λοιμώξεις όπως η χολέρα, η πανώλη και η ηπατίτιδα αυξάνονται.
Μετά τους σεισμούς, που κατέρρευσαν τα πάντα και μετέτρεψαν σε άστεγους μέσα σε λίγα λεπτά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων και ασθενειών; Μπορεί αυτές να φτάσουν στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη;
Σε αυτές τις ερωτήσεις απαντά ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και συντονιστής στης Ελληνικής Ομάδος Μελέτης της Σήψης, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «Έπειτα από μεγάλες καταστροφές, ιδιαίτερα αυτής της έκτασης, είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι υπάρχει ο κίνδυνος για εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών, που σχετίζονται κυρίως με αερογενή, τροφιμογενή και υδατογενή μετάδοση, αλλά και ασθένειες που μεταδίδονται από πάσχοντες φορείς και επιμολύνσεις τραυμάτων. Πλέον επικίνδυνες από πλευρά δημόσιας υγείας είναι λοιμώξεις όπως η φυματίωση και λοιπές λοιμώξεις του αναπνευστικού, αρχικά, αλλά και στη συνέχεια άλλες πολύ σοβαρές λοιμώξεις όπως η χολέρα, η πανώλη και η ηπατίτιδα».
«Αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν τόσο στη χώρα μας όσο και στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Ινδονησία και αλλού. Μην ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει και το θέμα της COVID-19 και μπορεί υπό τις παραπάνω συνθήκες να υπάρξει μια περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή» συμπληρώνει.
Υπάρχει όμως τρόπος να αποτραπεί η διασπορά αυτών των λοιμώξεων και των ασθενειών;
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο «υπάρχουν μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων αυτών, μέτρα στα οποία είναι αναγκαία η συνδρομή και της διεθνούς κοινότητος, μέσω της απολύτως απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας σε οικονομικό, στεγαστικό και υγειονομικό επίπεδο».
«Η βελτίωση του αποχετευτικού προβλήματος με χρήση χημικής τουαλέτας, η ενίσχυση των μέτρων υγιεινής με σωστά οργανωμένη στέγαση και σίτιση, η χρήση εμφιαλωμένου νερού, η δημιουργία υγειονομικών μονάδων κατά τόπους για οδηγίες πρόληψης, εμβολιασμούς, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αποτελούν τα βασικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτροπή της εμφάνισης και της διασποράς επιδημιών» υπογραμμίζει ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και συντονιστής στης Ελληνικής Ομάδος Μελέτης της Σήψης.
«Επαναλαμβάνω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμβάλει τα μέγιστα με τη συνδρομή της, ενώ η τεχνογνωσία του ΠΟΥ και των επιστημονικών ενώσεων πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα στο πεδίο» επισημαίνει ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος.
Ξεκαθαρίζοντας πως η κατάσταση στην Τουρκία και τη Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς που κατέστρεψαν τα πάντα πράγματι αποτελεί «υγειονομική βόμβα» ο Χαράλαμπος Γώγος διευκρινίζει «εφ’ όσον η κατάσταση εξελιχτεί ανεξέλεγκτα, με δεδομένη τη μεγάλη έκταση της καταστροφής, η επέκταση του υγειονομικού προβλήματος πέραν των πληγεισών περιοχών είναι πιθανή».
«Η λήψη των αναγκαίων μέτρων που περιγράφηκαν παραπάνω, σε συνδυασμό φυσικά με άλλα ευρύτερα μέτρα, όπως η αποκατάσταση κατεστραμμένων δομών όπως δρόμοι, νοσοκομεία, εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, κλπ μπορούν να περιορίσουν την επέκταση του προβλήματος εντός και εκτός χώρας» δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και συντονιστής στης Ελληνικής Ομάδος Μελέτης της Σήψης.
«Η διεθνής αλληλεγγύη στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να αντιληφθούμε ότι παίζει κεντρικό ρόλο τόσο για την περιοχή και τη χώρα που φέρει το φορτίο της κρίσης όσο και για τη διεθνή κοινότητα, η οποία μπορεί υποστεί τις συνέπειες κάποιας πιθανής πανδημίας, μέσω της κινητικότητος των πληθυσμών αλλά και πιθανών μεταναστευτικών ροών» λέει.
«Φαίνεται ότι πλέον, και με την εμπειρία καταστροφών από το παρελθόν, η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητος και η ενεργός παρέμβαση των διεθνών οργανισμών με μέτρα πρόληψης είναι πολύ πιο αποτελεσματική και άμεση και θέλω να πιστεύω ότι η έκταση της υγειονομικής τουλάχιστον κρίσης θα περιοριστεί και θα ελεγχθεί με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες» αναφέρει κλείνοντας ο Χαράλαμπος Γώγος.