«Οι σημαντικότεροι εταίροι μας στην αμυντική βιομηχανία είναι τα κράτη του Κόλπου και άλλες ισλαμικές χώρες, και το όνειρό μας είναι να το πάρουμε αυτό ως επιτυχία σε υψηλότερο επίπεδο με τα αδέρφια μας και να επιτύχουμε μεγαλύτερα επιτεύγματα», ανέφερε μεταξύ άλων ο Υπουργός Βιομηχανίας της Τουρκίας.
Ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Φατίχ Κατζίρ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι πάντα ανοιχτή σε συνεργασία και ανάπτυξη κοινών έργων με άλλες ισλαμικές χώρες στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών, ιδιαίτερα των drones.
Αυτό έγινε σε δηλώσεις του Κατζίρ στο δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις χώρες της Μέσης Ανατολής με τις οποίες συνεργάζεται η Τουρκία στον τομέα των drones.
Ο υπουργός είπε:
«Αναπτύσσουμε όλα τα έργα μας με τις δικές μας δυνατότητες, χωρίς συνεισφορές από άλλες χώρες. Είχαμε τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγωγής για drones με τη Σαουδική Αραβία, ενώ έχουμε επίσης αποτελεσματικές συμφωνίες στον τομέα των drones με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ».
Πρόσθεσε:
«Έχουμε επίσης κάποιες συμφωνίες μεταφοράς τεχνολογίας και κοινής ανάπτυξης, αλλά δεν είναι σκόπιμο να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες αυτών των συμφωνιών. Η εξαγωγή drones σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Πολωνία, η οποία έχει η αεροπορική εμπειρία, αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας των συστημάτων που αναπτύσσουμε».
Και συνέχισε: «Πιστεύουμε πάντα στο να μοιραζόμαστε τεχνολογικά και βιομηχανικά επιτεύγματα με τους φίλους μας, ειδικά με τους αδελφούς μας στον ισλαμικό κόσμο.
Οι σημαντικότεροι εταίροι μας στην αμυντική βιομηχανία είναι τα κράτη του Κόλπου και άλλες ισλαμικές χώρες, και το όνειρό μας είναι να το πάρουμε αυτό ως επιτυχία σε υψηλότερο επίπεδο με τα αδέρφια μας και να επιτύχουμε μεγαλύτερα επιτεύγματα».
«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στη συνεργασία και στην ανάπτυξη κοινών έργων. Με τους Μουσουλμάνους να έχουν δύναμη, ο κόσμος γίνεται πιο δίκαιος. Αυτή είναι η απαίτηση της πίστης μας».
Όσον αφορά τις περιοχές στις οποίες η Τουρκία χρησιμοποιεί drones εκτός των πεδίων μάχης, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τα drones χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και στον πολιτικό τομέα και ενώ η διάρκεια παραμονής ενός επανδρωμένου αεροσκάφους στον αέρα είναι πολύ περιορισμένη, ένα drone μπορεί να παραμείνει στον αέρα έως και 20 ώρες, με στόχο τη διεξαγωγή ολοκληρωμένης έρευνας της περιοχής.
Είπε χαρακτηριστικά: «Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του σεισμού του Καχραμανμαράς στις 6 Φεβρουαρίου 2023, τα drones μας παρέμειναν στον αέρα για περισσότερες από 1.500 ώρες, γεγονός που τους επέτρεψε να διεξάγουν ολοκληρωμένες έρευνες στην περιοχή του σεισμού και να παρέχουν στις μονάδες έρευνας και διάσωσης τις απαραίτητες πληροφορίες. Αυτές είχαν μεγάλη συμβολή στις προσπάθειες ελέγχου καταστροφών.
«Χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά τα drones μας σε δασικές πυρκαγιές που αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Βοηθούν στον γρήγορο εντοπισμό πυρκαγιών και διασφαλίζουν την έγκαιρη επέμβαση. Πιστεύω ότι η Τουρκία είναι η ταχύτερη χώρα στον κόσμο για τον εντοπισμό και την αναφορά δασικών πυρκαγιών».
Σύμφωνα με τον Κατζίρ, τα τουρκικά drones χρησιμοποιούνται επίσης στη γεωργία. Χάρη στις δυνατότητες απεικόνισης υψηλής ανάλυσης, η γεωργική γη μπορεί να παρακολουθηθεί και να εκτιμηθούν οι καλλιέργειες, ενώ τα drones με μικρά ελικόπτερα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για ψεκασμό και σπορά, σημειώνει το τουρκικό δημοσίευμα στην αραβική γλώσσα.