Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αποκάλυψε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama στις 21 Φεβρουαρίου 2014, εν μέσω πραξικοπήματος στην Ουκρανία.
Ο Putin μίλησε για το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων στην Ουκρανία σε συνάντηση με διπλωμάτες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθύμισε ότι οι ένοπλες συγκρούσεις που προκλήθηκαν από την αντιπολίτευση ξεκίνησαν στο Κίεβο στις 18 Φεβρουαρίου 2014.
«Στις 20 Φεβρουαρίου, άγνωστοι ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και αστυνομικών.
Δηλαδή, εκείνοι που προετοίμαζαν το ένοπλο πραξικόπημα έκαναν τα πάντα για να ωθήσουν την κατάσταση ακόμη περισσότερο προς τη βία, τη ριζοσπαστικοποίηση και εκείνους τους ανθρώπους που ήταν στους δρόμους του Κιέβου. εκείνες τις μέρες και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την τότε κυβέρνηση, χρησιμοποιήθηκαν σκόπιμα για δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς ως τροφή για τα κανόνια», είπε.
«Ακριβώς το ίδιο κάνουν και σήμερα πραγματοποιώντας την επιστράτευση και στέλνοντας κόσμο σε σφαγή».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στις 21 Φεβρουαρίου υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του τότε Ουκρανού προέδρου Viktor Yanukovich και της αντιπολίτευσης για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης.
Εγγυητές ήταν επίσημοι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας.
Η άγνωστη συνομιλία
«Η ουσία ήταν η εξής: ο Αμερικανός ηγέτης υποστήριξε απερίφραστα τη συμφωνία του Κιέβου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, την αποκάλεσε πραγματική επιτυχία, ευκαιρία για τον ουκρανικό λαό ώστε η βία να μην περάσει όλα τα πιθανά σύνορα».
Επιπλέον, ο Putin σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Obama «η ακόλουθη φόρμουλα βασικά επεξεργάστηκε από κοινού: Η Ρωσία να προσπαθήσει να πείσει τον τότε Ουκρανό πρόεδρο να συμπεριφερθεί όσο το δυνατόν περισσότερο πιο ήπια, να μην χρησιμοποιήσει τον στρατό και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου εναντίον των διαδηλωτών ενώ οι ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα καλούσαν την αντιπολίτευση να εκκενώσει τα διοικητικά κτίρια και να ηρεμήσει το πλήθος στους δρόμους.
«Όλα αυτά έπρεπε να δημιουργήσουν συνθήκες για να επιστρέψει η ζωή στη χώρα στο κανονικό, στο συνταγματικό, νόμιμο περιβάλλον. Και γενικά, συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί για χάρη μιας σταθερής, ειρηνικής, κανονικά αναπτυσσόμενης Ουκρανίας» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Χαμένη ευκαιρία
Σύμφωνα με τον Putin, «υπήρχε μια ευκαιρία για μια πολιτισμένη έξοδο από την κρίση» στην Ουκρανία εκείνη την εποχή.
«Η συμφωνία προέβλεπε επιστροφή στην κοινοβουλευτική-προεδρική μορφή διακυβέρνησης, ειδικές προεδρικές εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης, καθώς και την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το κέντρο του Κιέβου και την παράδοση των όπλων από την αντιπολίτευση», είπε.
«Θα προσθέσω ότι η ουκρανική Βουλή ψήφισε νόμο που απαγορεύει την ποινική δίωξη των διαδηλωτών. Αυτή η συμφωνία, η οποία κατέστησε δυνατό να σταματήσει η βία και να επιστρέψει η κατάσταση στα συνταγματικά όρια, έλαβε χώρα. Αυτή η συμφωνία υπεγράφη, αν και Δύση και Ουκρανία προσπαθούν να την ξεχάσουν», συνέχισε.
Ο Ptuin τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο Κίεβο τον χειμώνα του 2013-2014 η Ρωσία «περισσότερες από μία φορές πρόσφερε τη βοήθειά της στη συνταγματική επίλυση της κρίσης, η οποία οργανώθηκε, στην πραγματικότητα, από έξω».
ΠΗΓΗ: bankingnews.gr