O υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας που επικρατούν στην αγορά
Με την απειλή της επιβολής ανώτατης τιμής πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών προσπαθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, να χαλιναγωγήσει τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας που επικρατούν στην αγορά.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει αθέμιτη κερδοφορία αλλά στην ουσία την επιτρέπει αφού τα εργαλεία που χρησιμοποιεί δεν θα φέρουν αποτέλεσμα όταν η Βιομηχανία τροφίμων τρέχει με αυξήσεις στα προϊόντα της έως 15% από το έναν μήνα στον άλλον σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 55 αναγράφεται ότι από την έναρξη ισχύος του παρόντος και έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.
Τρεις μήνες επιπλέον δίνει η νέα διάταξη για το μεικτό περιθώριο κέρδους.
Η νέα διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει επιπλέον τρείς μήνες στις επιχειρήσεις όταν η προηγούμενη διάταξη του Άδωνι Γεωργιάδη είχε ορίσει τον Σεπτέμβριο του 2021. Η προσθήκη τριών μηνών στη διαμόρφωση του μικτού περιθωρίου κέρδους δίνει περιθώρια να διατηρήσουν οι επιχειρήσεις την κερδοφορία τους.
Το δικαίωμα του υπουργού Ανάπτυξης για το ΜΠΚ
Επιπλέον ο υπουργός Ανάπτυξης έχει το δικαίωμα να εξειδικεύει τις κατηγορίες των αγαθών και των υπηρεσιών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος και ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του περιθωρίου κέρδους της παρ. 1, και ιδίως το χρονικό διάστημα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021 που λαμβάνεται υπ’ όψιν γι’ αυτόν, να καθορίζονται η διαδικασία του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων των παρ. 5 και 6, η κλιμάκωση των προστίμων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος λεπτομέρεια.
Στο νομοσχέδιο υπάρχει και η διάταξη που διατηρεί το καλάθι του νοικοκυριού μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023.