Ξεχάστε την Ευρώπη.
Αν ζούσε ακόμα ο Henry Kissinger, θα ρωτούσε ποιον να καλέσει για να επικοινωνήσει με τη Γερμανία, το Βέλγιο ή ακόμα και τη Βουλγαρία, αναφέρει χαρακτηριστικά η Euractiv.
Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στερούνται σήμερα λειτουργικών κυβερνήσεων.
Και με την Ursula von der Leyen να βρίσκεται στο σπίτι της στο Ανόβερο με “σοβαρή” πνευμονία, ούτε καν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει επικεφαλής πλήρους απασχόλησης.
Δεδομένων όλων των άλλων που συμβαίνουν στην Ευρώπη και στον κόσμο – από την επικείμενη επιστροφή του Donald Trump στην εξουσία μέχρι τα καμώματα της Ρωσίας στη Βαλτική και την επικείμενη κατάληψη της Αυστρίας από την ακροδεξιά – η χρονική στιγμή αυτής της εκκρεμότητας δύσκολα θα μπορούσε να είναι χειρότερη.
Η λήψη αποφάσεων στην ΕΕ είναι δύσκολη στις καλύτερες στιγμές.
Εν μέσω ενός κενού ηγεσίας, θα είναι πρακτικά αδύνατη για τον απλούστατο λόγο ότι οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις δεν είναι σε θέση να δεσμεύσουν τις χώρες τους σε οτιδήποτε έστω και ελάχιστα αμφιλεγόμενο.
Μην αναφέρετε τον πόλεμο
Με τον Trump να απαιτεί ήδη από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την προστασία της και με μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πρόκειται να διεξαχθεί στη Χάγη τον Ιούνιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν ένα ενιαίο μέτωπο για να κινητοποιήσουν τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Επιπλέον, η ίδια η ΕΕ αντιμετωπίζει όλο και πιο επιθετικές υβριδικές επιθέσεις, όπως η κοπή υποθαλάσσιων καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετούν την Εσθονία – πιθανότατα από τη Ρωσία.
Μια νέα Επιτροπή ανέλαβε επίσης καθήκοντα κοντά στα τέλη του περασμένου έτους και σύντομα θα αρχίσει να επεξεργάζεται σχέδια νομοθεσίας προς έγκριση από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταρρύθμισης των νόμων που διέπουν την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, η οποία αναμένεται τον Μάρτιο.
Μια πιο άμεση ανησυχία έχει ήδη αφήσει την ΕΕ μετέωρη: Η αφθονία των απόντων και των εύθραυστων κυβερνήσεων, αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για την Ευρώπη να ανταποκριθεί σε τέτοιες προκλήσεις, υπονομεύοντας περαιτέρω το κύρος της στον κόσμο.
Γαλλία
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εμπλακεί σε πολιτικές κρίσεις, με το πολιτικό κέντρο να δέχεται έντονες πιέσεις από την ακροδεξιά.
Στη Γαλλία, όπου οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι ασυνήθιστες, ο πρόεδρος Emmanuel Macron χρειάστηκε να δημιουργήσει δύο εύθραυστους συνασπισμούς μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.
Ο πρώτος διήρκεσε μόλις τρεις μήνες.
Εάν ο νέος συνασπισμός μειοψηφίας των φιλελευθέρων και των συντηρητικών δεν μπορέσει να αντέξει, ο πρόεδρος ίσως χρειαστεί να διαλύσει ξανά το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές αργότερα μέσα στο έτος.
Το κομματικό σύστημα της Γαλλίας της κεντροδεξιάς έναντι της κεντροαριστεράς διαλύθηκε το 2017 από τον ίδιο τον Emmanuel Macron, του οποίου η φιλελεύθερη La Republique en Marche, όπως ονομαζόταν τότε, προσέλκυσε νομοθέτες και ψηφοφόρους και από τα δύο στρατόπεδα.
Τώρα, το κατακερματισμένο πολιτικό κατεστημένο της χώρας πολιορκείται όλο και περισσότερο από το ακροδεξιό Rassemblement National (RN) της Marine Le Pen, το οποίο σημείωσε σημαντικά κέρδη στις περσινές εκλογές.
Η Marine Le Pen κατάφερε να φέρει το κόμμα της προς το mainstream, αποβάλλοντας τα πιο ακραία, αρνητικά προς το Ολοκαύτωμα στοιχεία του -συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της- και εστιάζοντας σε καυτά κοινωνικά ζητήματα που τα κυρίαρχα κόμματα ήταν επί μακρόν απρόθυμα να αγγίξουν, ιδίως τη μετανάστευση και το Ισλάμ.
Ο γερμανικός συνασπισμός καταρρέει, το AfD προελαύνει
Αν και η Γερμανία είναι πιο συνηθισμένη στους συνασπισμούς από τον Γάλλο γείτονά της, έχει συνηθίσει να είναι σταθεροί.
Ωστόσο, οι εν ενεργεία Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι χωλαίνουν τώρα προς τις γενικές εκλογές του Φεβρουαρίου μετά την αποχώρηση των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι έχουν παίξει το ρόλο του βασιλικού παράγοντα για τις περισσότερες γερμανικές κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως και στη Γαλλία, το πολιτικό κέντρο της χώρας δέχεται πιέσεις από ένα αυξανόμενο ακροδεξιό κίνημα, την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Η πίεση αυτή ανάγκασε την κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Angela Merkel να σχηματίσει μεγάλο συνασπισμό με τον παλιό της αντίπαλο, το SPD, το 2018. Ο σημερινός ηγέτης της αντιπολίτευσης του CDU, ο Friedrich Merz, θα μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπίσει μια παρόμοια επιλογή μετά τις εκλογές, αν και μπορεί να χρειαστεί έναν τρίτο εταίρο αν το SPD συνεχίσει να σημαιοστολίζει.
Σε αντίθεση με το γαλλικό RN, το AfD ξεκίνησε τη ζωή του ως ένα σχετικά μετριοπαθές συντηρητικό κόμμα που επικεντρώθηκε στη δημοσιονομική πειθαρχία και αντιτάχθηκε στις διασώσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης.
Αλλά στη δεκαετία που μεσολάβησε, το AfD έγινε όλο και πιο ακραίο και λαϊκιστικό, και τώρα διεξάγει εκστρατείες με μια αντιμεταναστευτική πλατφόρμα παρόμοια με εκείνη του αντίστοιχου γαλλικού κόμματος.
Τα κεντρώα κόμματα δίνουν τη θέση τους στην αυστριακή ακροδεξιά
Εν τω μεταξύ, η Αυστρία πασχίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Οι συνομιλίες συνασπισμού μεταξύ των κεντρώων κομμάτων της χώρας κατέρρευσαν την Παρασκευή, αφού το φιλελεύθερο NEOS αποχώρησε εν μέσω αδιεξόδου για τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ παραιτήθηκε το Σάββατο, ανοίγοντας τον δρόμο στο ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) να σχηματίσει κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Όπως και αλλού, τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Αυστρίας – το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα και το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα – έχουν συμπιεστεί από την ανάπτυξη της ακροδεξιάς.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα ακροδεξιά κόμματα της σύγχρονης Γερμανίας και της Γαλλίας, το FPÖ υπήρξε κατώτερος εταίρος σε αρκετές κυβερνήσεις συνασπισμού – το ερώτημα τώρα είναι αν μπορεί να ηγηθεί.
Το FPÖ ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 από έναν πρώην στρατηγό των SS και αξιωματούχο των Ναζί, τον Anton Reinthaller.
Για ένα διάστημα έγινε μετριοπαθές και στη συνέχεια στράφηκε απότομα προς τα δεξιά στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Η Βουλγαρία οδεύει προς όγδοες εκλογές μέσα σε τέσσερα χρόνια
Η Βουλγαρία έχει κάνει επτά εκλογές μέσα σε τέσσερα χρόνια και ενδέχεται να οδηγηθεί σε όγδοη εκλογική αναμέτρηση μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για συνασπισμό το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με το συντηρητικό κόμμα GERB, το οποίο τερμάτισε τις συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν επειδή το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Βουλγαρίας (PP-DB) αρνήθηκε να αποδεχθεί ένα υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του Ρόζεν Ζελιάζκοφ του GERB.
Και τα δύο κόμματα ανήκουν στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Αλλά μεγάλο μέρος του πρόσφατου σάλο στη Σόφια αφορά έναν άλλο πολιτικό, τον Delyan Peevski, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για διαφθορά.
Ο Peevski στέκεται εδώ και αρκετό καιρό εμπόδιο σε μια συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του GERB και του PP-DB, αν και δεν είναι μέλος κανενός από τα δύο.
Το PP-DB επέμενε να συμφωνήσει το GERB σε ένα cordon sanitaire εναντίον του, κάτι που, μέχρι τώρα, ο ηγέτης του GERB Boyko Borissov ήταν απρόθυμος να κάνει.
Ο Peevski ηγείται του κόμματος Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS), το οποίο εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα της χώρας. Κατέλαβε τον έλεγχο του DPS από τον πρώην ηγέτη του, ο οποίος ίδρυσε νέο κόμμα.
Υπό την ηγεσία του Peevski, το DPS αποβλήθηκε πρόσφατα από την οικογένεια των φιλελεύθερων κομμάτων της ΕΕ, το ALDE.