και του ελαιόλαδου και αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων, είναι κάποιες από τις σημαντικότερες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων τη στιγμή που η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των κρεοπωλείων καλπάζει.
Ακόμη και οικογένειες με παιδιά έχουν περιορίσει την κατανάλωση κρέατος που αγοράζουν, καθώς το κόστος είναι πλέον δυσβάσταχτο. «Αντί για τρία κιλά κιμά, θα αγοράσουμε δύο», λέει καταναλωτής στην κάμερα του Alpha.
Αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες
Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και τις αλλαγές που συντελέστηκαν από το 2009 στο 2023, δείχνει μείωση στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16% και περίπου 1 κιλό λιγότερο κρέας μηνιαίως – με εξαίρεση το κοτόπουλο
Συγκεκριμένα, παρατηρείται μείωση της δαπάνης για πηγές πρωτεΐνης. Ενδεικτικά γιο μοσχαρίσιο κρέας κατά 18% και το κρέας από αιγοπρόβατα κατά 40%.
Σε ότι αφορά στη μέση μηνιαία κατανάλωση σε ποσότητες, στο κρέας από βοοειδή παρατηρήθηκε μείωση 31,3% από προβατοειδή και 42,9% για αιγοειδή. Αντίθετα η κατανάλωση πουλερικών αυξήθηκε κατά 15,1%.
Πάντως στην έρευνα επισημαίνονται και τα οφέλη από τις συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές.
Μείωση Κατανάλωσης Κρέατος: Αυτή η αλλαγή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και υψηλών επιπέδων συντηρητικών. Μειώνει επίσης την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που συνδέεται με την κτηνοτροφία.
Αύξηση κατανάλωσης Πουλερικών: Τα πουλερικά παρέχουν υψηλή ποιότητα πρωτεϊνών με χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας.
Εδώ οι έτοιμες, προτηγανισμένες πατάτες έχουν φτάσει στα τέσσερα ευρώ το κιλό. Όχι οι επώνυμες.
Τα κοπροσκυλα μας δουλευουν και με το Market pass απο της 5 του Νοεμβριου θα το εδιναν και ακομα μουγκα στην στρουγκα μας εχουν φλομωσει στο ψεμα ποτε σημερα ποτε αυριο ποτε εχθες ποτε προχθες βουτηγμενοι οι κλεφτες στο ψεμα,αλλα οπως λεει και ο λαος Κυριακη κοντογιορτη κοπριτες!!!
απο το 2010 τα εχω κοψει. ασε που εχω καταντησει σα τον λαμπρο σκουντρη
Θα μειωθει ο καρκινος παχεος εντερου. Ειναι κοινωνικη προσφορα της ΝΔ ….
ναι, το κοκκινο κρεας πρεπει να αποφευγεται. Μετα ψοφατε και λετε “ηταν ξαφνικιτιδα”……….
Ναι το κοκκινο κρέας σε πείραξε, οχι τα σπορέλαια, τα υδρογονομένα έλαια, τα επεξεργασμένα σάκχαρα, τα GMO και τα άπειρα χημικά στο 90% των ειδών που βρίσκεις στο σούπερμάρκετ….
Αντί για τρία κιλά κιμά, αγοράζουμε τρία κιλά σκατά, το ίδιο κάνει, μπορεί να έχουν και αλογόμυγες οπότε τρώμε και λίγο κρεατάκι με πρωτείνη.
Άλλη πρόταση της κουλοκυβερνησάρας μας για οικονομία και τζάμπα παρασκευή παξιμαδιού είναι η παραμονή στη χέστρα επί μιά ώρα το ελάχιστο ώστε να επιτύχουμε την κατάλληλη επεξεργασία.
Αν τα παραπάνω αποτύχουν τον Γενάρη θα σας δώσει η Κούλα ένα πενηντάρικο να βγάλετε για λίγο την κεφάλα σας από τον βόθρο.