Ακρίβεια, ανησυχία για την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές και ενισχυμένη απαισιοδοξία είναι ανάμεσα στα συμπεράσματα της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας στο νομό Θεσσαλονίκης του ΕΒΕΘ.
Αντιμέτωπες με δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος, υψηλά ενοίκια, ελλείψεις στις πρώτες ύλες και το τεράστιο κόστος είναι οι επιχειρήσεις στο Νομό Θεσσαλονίκης, κρίνοντας τα προβλήματα αυτά ως υψηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Έρευνας.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα του Επιμελητηρίου από τον Α αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννη και από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Palmos Analysis Πασχάλη Τεμεκενίδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου οι μισές επιχειρήσεις (46%) στη Θεσσαλονίκη, δηλώνουν ότι έχουν λάβει κάποια μέτρα για την προστασία από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, ενώ από τις υπόλοιπες το 25% δηλώνει ότι σκοπεύει να το πράξει άμεσα. Από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ασφαλιστεί, οι περισσότερες επικαλούνται ότι δεν θεωρούν σοβαρό τον κίνδυνο της καταστροφής (49%) αλλά και ότι το κόστος είναι υψηλό (34%).
Ο κ. Βλαχογιάννης σημείωσε πως με βάση τα στοιχεία, οι καταστροφές σε Έβρο Θεσσαλία δεν είχαν το αναμενόμενο αντίκτυπο στη στάση καταναλωτών και επιχειρήσεων στον Νομό Θεσσαλονίκης. «Πιθανόν να θεωρούν ότι δεν αγγίζονται από αυτά που έχουν συμβεί σε Θεσσαλία και Έβρο. Αυτή η ανησυχία δεν αποτυπώθηκε στους καταναλωτές της ΠΕ Θεσσαλονίκης ούτε για τις επιχειρήσεις. Είναι κάτι που δεν μπορεί να ερμηνευτεί», σημείωσε.
Σε αρνητικό έδαφος ο Δείκτης της βιομηχανίας
Σε ελαφρά αρνητικό έδαφος περνάει ο Δείκτης Επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία. Έτσι, το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών εκτιμήσεων του Δείκτης Επιχειρηματικών προσδοκιών της βιομηχανίας βρίσκεται πλέον στις -3 μονάδες έναντι +5 τον Μάρτιο του 2023.
Η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Νομού Θεσσαλονίκης (Βαρόμετρο ΕΒΕΘ) διεξάγεται δύο φορές το χρόνο, κατά το 2ο 15νθήμερο των μηνών Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).
Η έρευνα καλύπτει και τους τέσσερις τομείς της οικονομίας (βιομηχανία-μεταποίηση, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές).