Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση ΙΗΗ αναλαμβάνει δράσεις στην Κομοτηνή;

Κοινοποίηση:
1

Εύλογο είναι το ερώτημα αλλά και η ανησυχία που δημιούργησε πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκόφωνης μειονοτικής εφημερίδας  Millet στο οποίο προβάλλεται η διάνοιξη πηγαδιού  και η τοποθέτηση βρύσης πόσιμου νερού στην Αιθιοπία, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τον (προξενικό) Μειονοτικό Εκπαιδευτικό, Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Χάρμανλικ μαζί με τους κατοίκους της συνοικίας Αλωνοτοπος /Harmanlik για κατασκευή πηγαδιών νερού στην Αφρική.

Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, στις 11/8/2017 οργανώθηκε «φιλανθρωπικό παζάρι»  απο το Μειονοτικό Εκπαιδευτικό, Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Χάρμανλικ μαζί με τους κατοίκους του Χάρμανλικ για κατασκευή πηγαδιών νερού στην Αφρική και παρέδωσαν τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει στην τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση ΙΗΗ (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΙΗΗ χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για την υδροδότηση του χωριού Nectanebo της επαρχίας  και από την οποία ωφελήθηκαν 40 οικογένειες Αιθιόπων που αριθμούν 250 «αδελφούς μουσουλμάνους της Αφρικής».

Η  Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΙΗΗ  ((Insan Hak ve Hurriyetleri, μετ.: ανθρωπιστικά δικαιώματα και ελευθερίες -Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής)  έχει απασχολήσει τον διεθνή τύπο για τις στενές τη ς σχέσεις με τη ΜΙΤ και διάφοροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αποτελεί μηχανισμό προώθησης της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ήταν αυτή που είχε οργανώσει την πλεύση του πλοίου Mavi Marmara από την Τουρκία στην Παλαιστίνη, ενώ δικά της ήταν τα φορτηγά που μετέφεραν όπλα αντί ανθρωπιστική ς βοήθειας σε τζιχαντιστές της Συρίας.

Η τουρκική οργάνωση ΙΗΗ ιδρύθηκε το 1992 στην Κωνσταντινούπολη και υποτίθεται ότι παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές που πλήττονται από πολέμους, σεισμούς και πείνα. Πρόεδρος της ΜΚΟ, η οποία δεν είναι παρά ένα όργανο της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, είναι ο τούρκος Fehmi Bulent Yildirim με αντιπρόεδρο τον Osman Atalay, o οποίος  είναι ο εκτελεστικός βραχίονας της οργάνωσης.

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών της Δανίας (2006), η οργάνωση είχε στο παρελθόν διασυνδέσεις με την Αl Qaeda και ακραίες ισλαμικές οργανώσεις. Οι σχέσεις της ΙΗΗ με την αλ Κάιντα ανιχνεύονται από το 2003.Σύμφωνα με τους Δανούς, η οργάνωση στρατολογούσε, ήδη από το 1996, μέλη για την επικείμενη «τζιχάντ», ενώ είχε σχέσεις με τρομοκράτες σε Ιταλία και Αλγερία. H ίδια οργάνωση, πρωτοστατεί στην προσπάθεια να ξαναγίνει τζαμί η Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με έκθεση των σερβικών μυστικών υπηρεσιών η συγκεκριμένη οργάνωση χρηματοδοτούσε και οργανώσεις του ριζοσπαστικού ισλάμ στα Βαλκάνια έχοντας στρατολογήσει έως σήμερα περίπου 800 από Αλβανία,Σκόπια, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο και Βοσνία και τους έχει μεταφέρει στην Συρία για να πολεμήσουν ως μισθοφόροι στο πλευρό του λεγόμενου Free Syrian Army (FSA) και του μετώπου Al Nusra εναντίον του νόμιμου καθεστώτος του  Άσσαντ μετά από σύντομη εκπαίδευση στην στην στρατιωτική βάση Reyhanli της επαρχίας Hatay της νότιας Τουρκίας. Πέραν των ισλαμιστών μισθοφόρων που προέρχονται από τα Βαλκάνια υπάρχουν και αυτοί που προέρχονται από το Πακιστάν, Αφγανιστάν και άλλες ασιατικές χώρες. Αυτοί εκπαιδεύονται από την Al Qaida σε στρατόπεδο της περιοχής του βορείου Waziristan στο Πακιστάν.

Έχουμε επισημάνει και σε άλλες αναλύσεις μας με την ίδια αφορμή ότι η Τουρκία δεν περιορίζει πλέον την δραστηριότητά της μόνο σε χώρες με τις οποίες τη συνδέει το οθωμανικό παρελθόν (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή) ή η κοινή τουρανική καταγωγή (Κεντρική Ασία), αλλά στρέφεται και προς την Αφρική, όπου εντείνει την ανθρωπιστική της δράση, ή τη διασπορά εφαρμόζοντας μεθόδους «επιθετικής ισλαμοποίησης».

Η χρονική αφετηρία αυτής της πρακτικής εντοπίζεται από την εποχή της «Αραβικής Άνοιξης» με την Τουρκία να «επενδύει» σε αναπτυξιακή βοήθεια προς Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Αφγανιστάν, Ινδονησία, Ουζμπεκιστάν, Υεμένη, Λίβανο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο το ποσό ρεκόρ  των 1,9 δις δολ. ΗΠΑ.

Η «ανθρωπιστική δράση» της Άγκυρας δεν διέπεται από κανενός είδους αλτρουϊσμό αλλά αποσκοπούσε στην αύξηση της επιρροής της στην Αφρική κάτι που το πέτυχε , αφού το 2009 παρέσχε βοήθεια σε 51 από τις 53 αφρικανικές χώρες «κερδίζοντας» θέση μη μονίμου μέλους του ΟΗΕ ως ένας από τους τέσσερις πιο βασικούς χορηγούς ανθρωπιστικής βοήθειας, άρχισαν να λειτουργούν 20 νέες διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Αφρική ενώ σε πιο «πρακτικά» αποτελέσματα εντάσσεται η 20ετής παραχώρηση σε τουρκική εταιρία της εκμετάλλευσης του αεροδρομίου του Μονγκαντισού και η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών Αφρικής-Τουρκία από $5,4 δις το 2003 σε $23 δις το 2012.

Με άλλες αφορμές έχουμε , επίσης, επισημάνει την απόπειρα του καθεστώτος Ερντογάν να αναδείξει το «συνθετικό μοντέλο» του πολιτικού Ισλάμ με την κοινοβουλευτική δημοκρατία και την  ισλαμική οικονομία.

Η πρακτική που ακολουθεί το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή με τους δορυφόρους του στην τοπική κοινωνία προωθώντας επαφές και καλλιεργώντας σχέσεις των μειονοτικών συντοπιτών μας με ακραίες ισλαμικές οργανώσεις με απώτερο σκοπό να διαταράξει τις σχέσεις των σύνοικων στοιχείων, (πρέπει να ) αποτελεί αντικείμενο παρατήρησης των μηχανισμών ασφαλείας της Ελληνικής Πολιτείας, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: