Η αναστολή της παραγωγής του Perrier λόγω περιττωμάτων στις πηγές και οι προκλήσεις της σύγχρονης βιομηχανίας τροφίμων και ποτών

Κοινοποίηση:
Moscow,,Russia,-,March,28,,2019:,Logo,On,Mineral,Water

H μόλυνση μίας πηγής δείχνει ότι ο κίνδυνος για την παγκόσμια βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού είναι εδώ

Η κλιματική αλλαγή δε αναγνωρίζει ούτε βασιλιάδες, ούτε υποτακτικούς… Οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε μόλυνση με περιττώματα τουλάχιστον μία από τις επτά πηγές του Perrier, με αποτέλεσμα την αναστολή της παραγωγής και την καταστροφή πάνω από δύο εκατομμυρίων μπουκαλιών του εμβληματικού μεταλλικού νερού. Ήδη οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακάλυψαν E.coli και άλλα βακτήρια σε ένα από τα αυτά τα πηγάδια της.

Πρόσφατα η Nestlé, ιδιοκτήτρια του Perrier επένδυσε 150 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου και ενθάρρυνε τους ντόπιους αγρότες να υιοθετήσουν βιολογικές πρακτικές. Παρά αυτές τις προσπάθειες, το μέλλον του Perrier εντός της Nestlé παραμένει αβέβαιο.

Είχε προηγηθεί η διαρροή της έκθεσης του 2023 που αποκάλυπτε ίχνη απαγορευμένων φυτοφαρμάκων που συνδέονται με τον καρκίνο στην πηγή νερού. Η Nestlé Waters France αναγκάστηκε να παραδεχτεί, τον περασμένο Ιανουάριο, ότι είχε χρησιμοποιήσει παράνομες διαδικασίες επεξεργασίας στα νερά Perrier και Vittel για την απομάκρυνση των ρύπων και πλήρωσε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ για να διευθετήσει την υπόθεση.

Η Nestlé έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παράνομη επεξεργασία άλλου μεταλλικού νερού, συμπεριλαμβανομένων των Contrex και Hépar. Είπε ότι είχε σταματήσει τις πρακτικές και ότι τα νερά της ήταν πάντα ασφαλή για πόση.

Μεγάλος πονοκέφαλος η μόλυνση για την Perrier

Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμφιαλωμένου νερού της Γαλλίας, η βιομηχανία συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως στο εξωτερικό εμπόριο και απασχολεί περίπου 38.000 άτομα.

Αυτός ο οικονομικός αντίκτυπος προσθέτει πολυπλοκότητα στην κατάσταση, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξισορροπούν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες με τα οικονομικά συμφέροντα.

Η ικανότητα του Perrier να διατηρεί την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενώ αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά ζητήματα θα είναι ζωτικής σημασίας.

Παγκόσμια πρόκληση

Η νέα κρίση υπογραμμίζει τις προκλήσεις στην παγκόσμια βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την κλιματική αλλαγή να περιπλέκει τη διαχείριση των πηγών, ενώ χρησιμεύει ως υπενθύμιση της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της δημόσιας υγείας στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Ειδικά για το νερό, ενώ η αγορά εμφιαλωμένων αναμένεται από τη Euromonitor ότι θα αυξάνεται κατά 4% ετησίως έως το 2026, οι επαναλαμβανόμενες ξηρασίες, οι πλημμύρες και τα σκάνδαλα καθιστούν τη βιομηχανία όλο και πιο προβληματική.

Ακόμη και η ανταγωνίστρια Danone SA, στην οποία ανήκουν μάρκες όπως η Evian και η Volvic, που προμηθεύεται το νερό της στις Άλπεις και στην περιοχή Οβέρν της Γαλλίας, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τόσο έντονες, έχει αντιμετωπίσει αγωγές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ που την κατηγορούν για ρύπανση από πλαστικά και για «πράσινο ξέπλυμα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: