Η απίστευτη ιστορία του Μπότζι: Το αδέσποτο σκυλί της Κωνσταντινούπολης που ταξίδευε καθημερινά 30 χλμ με μέσα μεταφοράς!

Κοινοποίηση:
174149-2

Η ιστορία του είχε τραβήξει τα βλέμματα όλων των κατοίκων της πόλης αλλά και του διαδικτύου

O Μπότζι (Boji) είναι ένα σκυλί από την Κωνσταντινούπολη που έκλεβε τις εντυπώσεις απ’ όπου κι αν περνούσε. Για πάρα πολύ καιρό, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης έβλεπαν καθημερινά τον σκύλο να χρησιμοποιεί το μετρό, τα λεωφορεία και ακόμα και το καραβάκι στον Βόσπορο κάνοντας συνεχώς το ίδιο σχεδόν δρομολόγιο.

Η συμπεριφορά του ήταν ήρεμη, ενώ ήταν πάντα φιλικός με τους ανθρώπους που συχνά του έδιναν κάποιο χάδι. Μάλιστα ακολουθούσε πάντα τους κανόνες στα μέσα μεταφοράς προσπαθώντας, ώστε να μην ενοχλεί.

Η συχνή του παρουσία τράβηξε την προσοχή και των δημοτικών αρχών της Κωνσταντινούπολης που θέλησαν να σιγουρευτούν ότι τόσο ο ίδιος ο Μπότζι όσο και οι υπόλοιποι επιβάτες είναι ασφαλείς. Έτσι, το 2021 του έκαναν τα απαραίτητα εμβόλια και του έβαλαν ένα τσιπ, ώστε να μπορούν να ελέγχουν πού βρίσκεται. Με το νέο του μικροτσίπ, οι άνθρωποι των δημοτικών αρχών ήξεραν επίσης πότε νιώθει πεινασμένος ή διψασμένος, για να μπορούν να τον βοηθήσουν.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι ο σκύλος μέσα σε μια μέρα ταξίδευε για τουλάχιστον 29 στάσεις του μετρό, έπαιρνε διάφορες λεωφορειακές γραμμές, ενώ χρησιμοποιούσε και το καραβάκι για τα Πριγκιποννήσια. Συνολικά ταξίδευε ως και 30 χιλιόμετρα την ημέρα!

«Παρατηρήσαμε ότι ένα σκυλί χρησιμοποιούσε το μετρό και τα τρένα μας και έμοιαζε να ξέρει πού πάει. Ξέρει πώς να βγει και να μπει. Είναι σα να έχει κάποιο στόχο», δήλωνε τότε η Αιλίν Ερόλ, η οποία δουλεύει στο Μετρό της Κωνσταντινούπολης. Περιμένει πίσω από την κίτρινη γραμμή στην άκρη της αποβάθρας, ενώ περιμένει να βγουν πρώτοι οι επιβάτες και μετά να μπει αυτός.

«Είναι τόσο ελεύθερο πνεύμα», δήλωσε από την πλευρά του ο Κρις ΜακΓκραθ, ένας φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images που πέρασε μια μέρα ακολουθώντας τον Μπότζι στην πόλη. «Το μόνο που θέλει να κάνει είναι να μπει στα μέσα μεταφοράς. Κάθε φορά που περνάει δίπλα από ένα λεωφορείο ή φορτηγό ή οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς, θέλει απλώς να μπει σε αυτό. Είναι πραγματικά πολύ παράξενο».

«Ξέρει ακριβώς πού είναι οι πόρτες για τα τρένα», ανέφερε ο ΜακΓκραθ. «Θα σταθεί στο πλάι της αποβάθρας και μόλις ακούσει τη δόνηση του τρένου να έρχεται, πηγαίνει στην άκρη της πλατφόρμας και μετά κυνηγάει το τρένο μεχρι να φτάσει εκεί που θα είναι η πόρτα. Ξέρει ακριβώς πού βρίσκονται οι πόρτες. Οι άνθρωποι προσπαθούν να κατέβουν, αυτός προσπαθεί να ανέβει».

Όταν ο Μπότζι μπαίνει στο πλοίο, ξέρει ακριβώς πού να πάει: στην πλευρά που έχει ήλιο.

«Λατρεύει το νερό», είπε ο ΜακΓκραθ. «Όταν το πλοίο ξεκινάει, αρχίζει να γαβγίζει στα κύματα τους».

Μάλιστα, ήξερε πώς να επιλέξει το πλοίο που ήθελε.

«Κοίταξε το ένα πλοίο στο πορθμείο, όπου ανέβαινε ο κόσμος. Δεν ξέρω πώς το ξέρει, αλλά αυτό το πλοίο πήγαινε στο Εμινονού και το άλλο στην Μπεσίκτας. Κοίταξε λοιπόν αυτό με προορισμό το Εμινονού και είπε όχι, δεν είναι το σωστό. Και μετά μπήκε κάτω από τα τουρνικέ και συνέχισε για να πάρει το πλοίο για το Μπεσίκτας. Δεν ξέρω πώς το ξέρει, αλλά φαίνεται ότι του αρέσει να πηγαίνει στο Μπεσίκτας».

Μάλιστα, παρόλο που οι δημοτικές αρχές προσπάθησαν να τον κάνουν να γυρίζει και να μένει σε συγκεκριμένα μέρη, ώστε να τον φροντίζουν, αυτός φαίνεται ότι προτιμούσε να γυρίζει ελεύθερος στην πόλη.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές στο διαδίκτυο, ο Μπότζι (που ονομάστηκε έτσι επειδή προτιμούσε να κάθεται πάνω από το σημείο που είναι οι ρόδες και boji στα τουρκικά σημαίνει το τροχοφόρο), δεν ήταν πάντα αδέσποτος. Πληροφορίες που συνέλεξαν φιλοζωικές ομάδες ανέφεραν ότι στο παρελθόν ο Μπότζι ακολουθούσε την ίδια διαδρομή με το αφεντικό του, το οποίο όμως πλέον δεν ήταν στη ζωή, και έτσι απλώς προσπαθούσε να αναβιώσει αυτές τις στιγμές.

Το 2022 τελικά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρεμ Ιμάμογλου, έκανε γνωστό ότι ο Τούρκος επιχειρηματίας και πολυεκατομμυριούχος Ομέρ Κοτς (Ömer Koç) είχε υιοθετήσει τον Μπότζι με σκοπό να του προσφέρει μια καλύτερη ζωή.

«Ο Μπότζι έχει πλέον ένα σπίτι όπου μπορεί εύκολα να κυκλοφορεί και να τρέχει ελεύθερα! Ευχαριστώ τον επιχειρηματία Ομέρ Κοτς που υιοθέτησε το διάσημο σκυλί της Κωνσταντινούπολης, τον Μπότζι. Ο Μπότζι θα έχει πλέον ένα προστατευμένο σπίτι όπου θα μπορεί να τρέχει όπως θέλει, μακριά από ανθρώπους που θέλουν να τον βλάψουν», έγραψε ο Ιμάμογλου τον Ιανουάριο του 2022.

Από τότε ο Μπότζι, φαίνεται ότι είναι πλέον στο πλευρό του Κοτς, ενώ αναφορές στο διαδίκτυο λένε ότι… συνεχίζει τα ταξίδια του καθώς τον Μάρτιο του 2024 εντοπίστηκε στο Λονδίνο μαζί με τον επιχειρηματία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response