Το Άργος στην Πελοπόννησο είναι η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που κατοικείται συνεχόμενα εδώ κι 7.000 χρόνια, πως να μη νιώσεις δέος!
Μπορεί αυτή η πόλη να επισκιάζεται από την φήμη του Ναυπλίου όμως η δική του μακρόχρονη ιστορία χάνεται χιλιάδες χρόνια πίσω. Κάπου δηλαδή 7.000 χρόνια, τότε που οι Πελασγοί (πρόγονοι των Ελλήνων) ανακάλυψαν την εύφορη γη στην περιοχή του σημερινού Άργους κι αποφάσισαν να εγκατασταθούν εδώ. Ο ήλιος, η καλλιεργήσιμη γη, προμήνυαν καλύτερες συνθήκες ζωής. Έτσι άρχισαν μια καινούρια ζωή σε αυτό τον τόπο. Σιγά σιγά τα πράγματα εξελίχθηκαν κι από νομάδες οι Πελασγοί, έγιναν μόνιμοι κάτοικοι. Το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Φορωνικόν Άστυ.
Τι ακριβώς όμως εννοούμε όταν λέμε πως αυτή η πόλη θεωρείται η αρχαιότερη στην Ευρώπη; Σύμφωνα λοιπόν με τους ιστορικούς και τα ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του χαλκού αυτή η πόλη δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Ακόμα και στις περιπτώσεις που η πόλη μπορεί να καταστράφηκε από φυσικά αίτια όπως οι σεισμοί ή επιδρομές και πολέμους, οι κάτοικοι ξανά έφτιαχναν τα σπίτια τους στο ίδιο σημείο.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιζε πως το Άργος βρισκόταν στο κέντρο των μεγάλων πόλεων(Μυκήνες, Νεμέα, Τίρυνθα κ. α.) της περιοχής.
Γι αυτό λοιπόν σήμερα, η παλιά πόλη βρίσκεται μέσα στη νέα. Σαν η μία να είναι συνέχεια ή εξέλιξη της άλλης. Σε αυτό έρχεται και “δένει” άψογα το Αρχαίο Θέατρο του Άργους που θαρρείς κλείνει σε μια αγκαλιά όλη την ομορφιά του αρχαίου και του μοντέρνου. Αν σηκώσεις λίγο πιο ψηλά το κεφάλι σου, θα δεις πως το κάστρο της Λάρισας μοιάζει με ένα πελώριο στέμμα πάνω από την πόλη.
Αξιοθέατα στο Άργος: την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης
Πέρα από τις βόλτες που θα κόψεις σε πλατείες και δρομάκια (και πολύ καλά θα εξηγηθείς) πρέπει να δεις και μερικά από τα πολύ sos της πόλης. Νούμερο ένα στάση λοιπόν είναι το Αρχαίο Θέατρο το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Λαξευμένο στο μεγαλύτερο μέρος του πάνω στο βράχο σε μια αρμονία που δημιουργεί την τέλεια, αψεγάδιαστη εικόνα. Η χωρητικότητά του φτάνει στους 20.000 θεατές! Σκέψου πως το διάσημο θέατρο της Επιδαύρου χωράει 13.000 θεατές… Μέχρι σήμερα δίδονται παραστάσεις και συναυλίες σε αυτό το μαγικό χώρο.
Ακριβώς απέναντι από το θέατρο βρίσκεται η Αρχαία Αγορά. Η είσοδος είναι δωρεάν και μπορείς να περιηγηθείς και να ενημερωθείς από τις πινακίδες για το τι βλέπεις σε κάθε σημείο. Το παλιότερο κτίριο εδώ είναι το Βουλευτήριο και χρονολογείται το 476 π. Χ. Το όνομά του μας παραπέμπει σε ένα όρμα δημοκρατίας που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αν και με θλίψη αισθάνομαι, πως αυτό το όραμα, η μεγάλη ιδέα για δημοκρατία και δικαιοσύνη, στην εξέλιξη των αιώνων… δεν πήγε και πολύ καλά.
Επόμενη στάση το Κάστρο της Λάρισας. Θα φτάσουμε από δω μόνο σε 10 λεπτά με το αυτοκίνητο και θα θαυμάσουμε την πιο εντυπωσιακή θέα προς τον αργολικό κάμπο κι ακόμα πιο πέρα μέχρι τον αργολικό κόλπο.
Η ιστορία του κάστρου ξεκινάει το 13ο αι. π. Χ. και ολοκληρώνεται μετά την επανάσταση του 1821. Ανέκαθεν αποτελούσε παρατηρητήριο και οχυρό της πόλης και κάτω από συνθήκες, ύστατη γραμμή προστασίας του Άργους.
* Η είσοδος είναι δωρεάν.