22/11/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Η αυτοκρατορική υποδοχή Ερντογάν στα Τίρανα και ο ρόλος της επίσκεψής του

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Αυτοκρατορική υποδοχή επιφύλαξε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην αρχή έγινε δεκτός με μεγαλοπρεπείς τελετές στα Τίρανα από τον  πρόεδρο της χώρα, Μπαϊράμ Μπέγκα.

Το καλό κλίμα και οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες επιβεβαιώθηκε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου όπου ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες εδώ και έναν αιώνα υπογραμμίζοντας ότι «ενισχύονται από ιστορικούς δεσμούς και πολιτιστική εγγύτητα, εκτείνονται στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο από έναν αιώνα».

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να προωθήσουν τις σχέσεις τους με μία σειρά από συμφωνίες στους τομείς της γεωργίας, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των δημοσίων σχέσεων με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρει πώς « συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε τον όγκο των συναλλαγών μας στα 2 δισεκατομμύρια».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος αποκαλώντας «φίλο» του τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας τόνισε την πρόθεση της Άγκυρας να ενισχύσει περεταίρω την γειτονική χώρα σε σχέση με την κάλυψη στρατιωτικού εξοπλισμού.

Στην ατζέντα όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει ότι «οι ισραηλινές θηριωδίες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τον Λίβανο ήταν μεταξύ των θεμάτων προτεραιότητας της συνάντησής μας».

Ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε στην συνεργασία των δύο χωρών και την την ίδρυση παραρτήματος του Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης στα Τίρανα ενώ εξήρε παράλληλα την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Η Τουρκία συγκαταλλεγεται στους 5 μεγαλύτερους ξένους επενδυτές της Αλβανίας με επενδύσεις ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα οι δύο χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ συνδέονται με μία στρατιωτική συνεργασία καθώς η Αλβανία παρέλαβε φέτος την Τουρκία τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 .

Μετά την κοινή συνέντευξη τύπου ακολούθησε η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών όπου έπεσαν οι υπογραφές για 3 συμφωνίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ύστερα παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Τουρκίας στο Παλάτι των Ταξιαρχιών.

Τα εγκαίνια του μεγαλύτερου τζαμιού των Βαλκανίων

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να εγκαινιάσει στην αλβανική πρωτεύουσα, το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Άγκυρα. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 2015. Έχει 4 μιναρέδες ύψους 35 μέτρων και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να θυμίζει την οθωμανική αρχιτεκονική.

Η Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τον «αδελφό τουρκικό λαό», τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα «που κατέστησαν εφικτή την ανέγερση του νέου μεγάλου τζαμιού των Τιράνων».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί και με τον θρησκευτικό ηγέτη των Μπεκτασήδων.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ανέφερε χαρακτηριστικά πώς «το τζαμί Ναμαζγκάχ το οποίο είναι το δώρο του τουρκικού λαού στους μουσουλμάνους αδελφούς του στην Αλβανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό το διακεκριμένο έργο, το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια, θα είναι ένας τόπος λατρείας όπου θα ανθίσει η αίσθηση της ειρήνης και της ενότητας, οι υπέρτατες αξίες του Ισλάμ».

Από την πλευρά του ο Έντι Ράμα ευχαρίστησε την Άγκυρα για την συνεισφορά της στην ανέγερση του τζαμιού στα Τίρανα.

Η συνάντηση Ερντογάν -Ράμα και το «Βατικανό των Τιράνων»

Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού της Αλβανίας, για την δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου κρατιδίου ισλαμιστών στα Τίρανα, στα πρότυπα του Βατικανού με τον ίδιο να δηλώνει στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 ότι θα στηρίξει «την αλλαγή του Παγκόσμιου Μουσουλμανικού Κέντρου Μπεκτάσι, σε ένα κυρίαρχο κράτος εντός της πρωτεύουσας των Τιράνων. Θα είναι ένα νέο κέντρο που θα ενισχύει τις νέες πρωτοβουλίες και την ανοχή και την ειρηνική συνύπαρξη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet το ανεξάρτητο ισλαμιστικό κρατίδιο στα Τίρανα, θα έχει έκταση περίπου το ένα τέταρτο του Βατικανού, το οποίο σύμφωνα με τα μεγαλόπνοα σχέδια του Έντι Ράμα θα φιλοξενήσει το σιιτικό σουφικό τάγμα των Μπεκτασήδων που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και θεωρείται ένας ανεκτικός κλάδος του ισλάμ, ανοικτός στις άλλες θρησκείες και φιλοσοφίες.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2023, οι Μπεκτασήδες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας.

Το «Βατικανό των Τιράνων» θα έχει δικά του σύνορα, διαβατήρια και κυβέρνηση σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Τουρκία όπου εκπρόσωποι των οργανώσεων των Αλεβιτών-Μπεκτασήδων δήλωσαν ότι Μπεκτασισμός και «θρησκευτικό κράτος» είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους.

Επόμενος σταθμός του Ερντογάν η Σεβρία

Ο σκοπός της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αλβανία και μετέπειτα στην Σερβία είναι η ενίσχυση της τουρκικής οικονομικής και διπλωματικής παρουσίας της χώρας στα Βαλκάνια.

Παρόλο που η Τουρκία υποστηρίζει ανοιχτά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 από τη Σερβία ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί καθώς το Βελιγράδι εχει αναδειχθεί σε ένα σημαντικό οικονομικό πεδίο για την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της σερβικής κυβέρνησης, οι τουρκικές εξαγωγές στη χώρα άγγιξαν το 1,95 δισεκατομμύριο ευρώ το 2022 έναντι 1,05 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2020. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δεσμευτεί να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, σε μία προσπάθεια να καταστεί βασικός διαμεσολαβητής του Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις αλλά και την στρατιωτική συνεργασία .

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: