Η “γέννηση” της φράσης “κάλλιο αργά παρά ποτέ”

Κοινοποίηση:
720_691829_a118386bdf-a06b87b92f7bb128

Καιρός ήταν, θα μπορούσαμε να πούμε αντί της φράσης “κάλλιο αργά παρά ποτέ” που έχει καθιερωθεί να λέμε. Η έννοιά της είναι περισσότερο χρονική και δηλώνει την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην πραγμάτωση κάποιου πράγματος αλλά χρησιμοποιείται και για να εκφράσουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, ο “πατέρας” της παροιμίας είναι ο Σωκράτης. Λέγεται ότι ενώ ο φιλόσοφος ήταν σε προχωρημένη πια ηλικία, αποφάσισε να μάθει κιθάρα. Οι φίλοι του τον πείραζαν λέγοντάς του “Γέρων ων κίθαριν μανθάνεις;”, το οποίο μεταφράζεται ως “αν και γέρος μαθαίνεις κιθάρα;”.

Ο Σωκράτης τότε φέρεται να απάντησε: “Κάλλιον οψιμαθής ή αμαθής (παραμένειν)”, που σημαίνει, καλύτερα να μάθω κάτι έστω και αργοπορημένα, παρά να παραμείνω αμαθής.

Επίσης, σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη, συγγραφέα και δημοσιογράφο, που συγκέντρωνε λαογραφικό υλικό, το οποίο μετέπειτα εξέδωσε σε βιβλία, η φράση προέρχεται από έναν αρχαίο συγγραφέα, ο οποίος φέρεται να είχε πει: “Του μεν ουν μηδ’ όλως το βράδιον αφικέσθαι άμεινον”, φράση που μεταφράζεται: “Αν δεν μπορέσει κανείς να κάνει στον χρόνο που πρέπει τη δουλειά που του ανέθεσαν, είναι προτιμότερο να την κάνει έστω και αργότερα, παρά να μην την κάνει καθόλου”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΝΑΤΡΙΟ ΝΩΡΙΣ

Comments are closed.