Η δήλωση της προεδρίας της ΕΕ μετά την επίθεση της Χαμάς

Κοινοποίηση:
oursoula-fon-der-laien-696x392

Ένας χρόνος έχει περάσει από την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, μια ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή πολλών ανυποψίαστων πολιτών. Αυτή η τραγική επέτειος φέρνει στο προσκήνιο τις συνέπειες της βίας και των συγκρούσεων στην περιοχή.

 

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, επανέλαβε τη στήριξή της στο Ισραήλ και καταδίκασε τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν εναντίον του. Στη δήλωσή της, τόνισε τη σημασία να θυμόμαστε τα θύματα αυτής της βίας και να τιμούμε τη μνήμη τους. Η αναγνώριση των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν είναι κρίσιμη για την προώθηση μιας κουλτούρας ειρήνης.

Η Πρόεδρος κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η ανάγκη για διάλογο και συνεργασία είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι συγκρούσεις μόνο οδηγούν σε περισσότερη δυστυχία και πόνο. Η αυτοσυγκράτηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια πιο ήρεμη και σταθερή κατάσταση στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να συμβάλει στην προετοιμασία για την επόμενη μέρα, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου πλαισίου ειρηνικής συνύπαρξης. Η λύση δύο κρατών παραμένει η προτιμώμενη επιλογή, καθώς μπορεί να προσφέρει μια βάση για μακροχρόνια ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο κόσμος ξύπνησε με φρικτές εικόνες ανείπωτης αγριότητας, σκηνές που θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό μας για πάντα.

 

Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Καταδικάζω για άλλη μια φορά, και με τον πιο έντονο τρόπο, αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις.

Έφεραν τεράστια δεινά όχι μόνο στον λαό του Ισραήλ, αλλά και σε αθώους Παλαιστίνιους. Σε αυτή την τραγική επέτειο, θέλω να τιμήσω τις μνήμες των θυμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται δίπλα σε όλους τους αθώους ανθρώπους των οποίων οι ζωές έχουν καταρρεύσει από εκείνη τη μοιραία ημέρα.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, για άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και για τερματισμό της σύγκρουσης.

Υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

 

Ένα χρόνο μετά, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι φρικτή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κινητοποιήσει οικονομική βοήθεια και να διευκολύνει τις παραδόσεις και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό και τώρα και στον Λίβανο.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ πυροδότησε μια σπείρα βίας που έχει φέρει ολόκληρη την περιοχή σε κατάσταση ακραίας έντασης και αστάθειας.

Όλα τα μέρη πρέπει να ενεργήσουν υπεύθυνα, με αυτοσυγκράτηση και να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της τρέχουσας έντασης.

Ενώ αντιμετωπίζουμε την άμεση κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει στην προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Θα εργαστούμε για να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για να θέσουμε τις προϋποθέσεις για μια διαρκή ειρήνη, που θα οδηγήσει σε μια λύση δύο κρατών, όπου το Ισραήλ και η Παλαιστίνη θα συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά, με ασφάλεια και για τα δύο κράτη, Είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς τα εμπρός, για να τελειώσουν επιτέλους τα δεινά.

Σήμερα οι καρδιές μας είναι επίσης με τις εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Τα αντισημιτικά περιστατικά αυξάνονται και πάλι κατακόρυφα. Πρέπει να καταπολεμήσουμε συλλογικά αυτό το κακό όπου κι αν εξαπλώνεται – συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε και να ενημερώνουμε όσο χρειάζεται τη Στρατηγική μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής. Θα αφιερώσω περισσότερους πόρους σε αυτόν τον στόχο.

Όλοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ομολογήσουν την πίστη τους στην Ένωσή μας. Είμαστε υπερήφανοι για τη διαφορετικότητά μας. Πρέπει να την προστατεύσουμε με κάθε κόστος.»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response