Η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει κατά «0,0018 δευτερόλεπτα κάθε αιώνα» – Γιατί συμβαίνει αυτό

Κοινοποίηση:
osjd

Σύμφωνα με το UNILAD, ξεχάστε τα ρολόγια που πάνε πίσω ή μπροστά, τις ειδοποιήσεις στο ημερολόγιο του κινητού τηλεφώνου σας για το ποια είναι η μεγαλύτερη ή η μικρότερη ημέρα. Βλέπετε, όλα έχουν να κάνουν με τη Σελήνη.

Το ουράνιο σώμα της Σελήνης έχει σημαντική επίδραση στον πλανήτη μας. Ειδικότερα, ο τρόπος με τον οποίο το βαρυτικό της πεδίο επηρεάζει τις παλίρροιές μας, που είναι η περιοδική άνοδος και πτώση της στάθμης της θάλασσάς μας. Οι παλίρροιες ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με το ποια πλευρά της Γης είναι πιο κοντά στη Σελήνη, προκαλώντας μια παλιρροιακή έξαρση όταν είναι πιο κοντά.

Ποιος ο ρόλος της Σελήνης
Ενώ η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της μέσα σε 24 ώρες, η Σελήνη χρειάζεται 27,5 ημέρες για να περιστραφεί γύρω από τη Γη. Έτσι, λόγω αυτής της περιστροφής, η παλίρροια είναι χρονικά λίγο πιο μπροστά από τη Σελήνη. Η Γη περιστρέφεται ταχύτερα στον άξονά της και αναγκάζει τη Σελήνη να επιταχύνει ελαφρώς, καθώς η παλλιρροιακή δύναμη την έλκει. Η Σελήνη στη συνέχεια, με τη σειρά της, απορροφά την περιστροφική ενέργεια της Γης, με αποτέλεσμα να γίνεται λίγο πιο αργή.

Ως εκ τούτου, περιστρεφόμενη πιο αργά, προκαλείται η επιμήκυνση της ημέρας, κατά περίπου 0,0023 δευτερόλεπτα κάθε 100 χρόνια. Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, «ο ρυθμός με τον οποίο περιστρέφεται η Γη, επιβραδύνεται σταδιακά λόγω μιας διαδικασίας που ονομάζεται παλιρροϊκή τριβή καθώς και ενός φαινομένου γνωστού ως σύζευξη πυρήνα-μανδύα. Οι δυνάμεις αυτές παρατείνουν τη διάρκεια της ημέρας κατά 0,0018 δευτερόλεπτα (1,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου) κάθε αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη ημέρα όλων των εποχών είναι πάντα η σημερινή, έστω και με μια ανεπαίσθητη προσαύξηση».

Έτσι, κάθε ημέρα γίνεται λίγο μεγαλύτερη. Το 1900, μια ημέρα είχε διάρκεια ακριβώς 24 ώρες, αλλά μια ανάλυση αστρονομικών παρατηρήσεων έδειξε ότι, κατά το πρώτο μέρος του 21ου αιώνα, η κάθε ημέρα διαρκεί περίπου 24 ώρες και 0,002 δευτερόλεπτα. Καθώς κάθε ημέρα είναι λίγο μεγαλύτερη από 24 ώρες, ένα επιπλέον δευτερόλεπτο προστίθεται μερικές φορές, έτσι ώστε ο χρόνος που χρησιμοποιούμε κάθε ημέρα, να είναι ο ίδιος με τον χρόνο περιστροφής της Γης.

Αυτά τα επιπλέον δευτερόλεπτα προστίθενται συνήθως πριν από τα μεσάνυχτα της 30ής Ιουνίου ή της 31ης Δεκεμβρίου, και η διαδικασία αυτή εισήχθη για πρώτη φορά στις 30 Ιουνίου 1972. Μάλιστα, σε μερικές χιλιάδες χρόνια, όσοι ζουν θα έχουν περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα για να κάνουν ό,τι θέλουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response