Τα «έξυπνα» ρολόγια θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν πρωτοποριακό λογισμικό αισθητήρα κίνησης για smartwatch που ανιχνεύει τις τυπικές κινήσεις που κάνει το χέρι όταν κάποιος κρατάει τσιγάρο. Όταν ανιχνεύεται η χρήση τσιγάρου, στην οθόνη του smartwatch αναβοσβήνει μια ειδοποίηση. Στη συνέχεια, μια εφαρμογή στη συσκευή στέλνει με δόνηση στον χρήστη ένα μήνυμα σχεδιασμένο από καπνιστές και πρώην καπνιστές, που προσφέρει υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος.
«Η διακοπή του καπνίσματος σάς επιτρέπει να αναπνέετε πιο εύκολα… Το να το κόψετε είναι καλό», είναι ένα από τα μηνύματα που λαμβάνουν οι χρήστες.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, πιστεύουν ότι η εφαρμογή τους αποτελεί την πρώτη έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη της υποτροπής του καπνίσματος που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με smartwatch και δεν χρειάζεται να συνδυαστεί με smartphone.
Ο Κρις Στόουν, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, είπε ότι η πρώτη υποτροπή είναι μια δύσκολη στιγμή για τους ανθρώπους που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη υποτροπή.
«Στους ανθρώπους αρέσουν τα έξυπνα ρολόγια. Τους αρέσει η ιδέα ότι λαμβάνουν ένα μήνυμα την ώρα που καπνίζουν», τόνισε ο ερευνητής.
«Ως εκ τούτου, αν μπορούμε να εντοπίσουμε τη στιγμή εκείνη που κάποιος ετοιμάζεται να υποτροπιάσει και να παρέμβουμε άμεσα, έχουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειας», εξήγησε.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JMIR Formative Research», η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε 18 άτομα που ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών και κάπνιζαν περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα με το δεξί τους χέρι. Οι συμμετέχοντες φόρεσαν επί δύο εβδομάδες ένα TicWatch στο οποίο είχε ενσωματωθεί η εφαρμογή, προτού συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε 27 ερωτήσεις. Συνολικά, το 66% των συμμετεχόντων δήλωσε ευχαριστημένο με την εφαρμογή, ενώ το 61% είπε ότι βρήκε χρήσιμο το περιεχόμενο των μηνυμάτων.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η εφαρμογή αύξησε την ευαισθητοποίηση σχετικά με το κάπνισμα, τους έκανε να αισθάνονται ότι μπορούν να το κόψουν, τους βοήθησε να καπνίζουν λιγότερο και τους παρείχε συνεχή ενθάρρυνση.
Ωστόσο, ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν πως τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα έχασαν την αποτελεσματικότητά τους, ενώ ορισμένα δεν εμφανίζονταν αρκετά γρήγορα, ή δεν ήταν ποικίλα ή ήταν πολύ ασαφή.
Το επόμενο βήμα είναι μια πιο μακροπρόθεσμη δοκιμή αποτελεσματικότητας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεγαλύτερη ποικιλία μηνυμάτων, δήλωσαν οι ερευνητές.